» Social-democratii au mai amanat o data iesirea de la guvernare, preferand sa lase soarta Executivului in mainile lui Traian Basescu.
» Pesedistii ameninta in schimb ca ministrii partidului vor demisiona in fix 30 de minute daca presedintele va hotari inlaturarea lui Dan Nica.
Desi abia mai respira, coalitia n-a murit, iar Dan Nica este in continuare ministru, ba chiar a prefatat sedinta de guvern cu un apel la clarificari si normalitate adresat Presedintiei si primului ministru Boc. In ciuda pozitiilor diametral opuse ale PDL si PSD, sedinta de guvern s-a desfasurat cu toti ministrii la masa.
Prin vocea lui Vasile Blaga, PDL a transmis public ca nu este de acord cu ideea unui guvern alcatuit in totalitate din tehnocrati, asa cum propusese atat Mircea Geoana, cat si Crin Antonescu, dar nici formula actuala nu mai satisface PDL. In plus, premierul doreste sa puna punct cat mai curand situatiei create, motiv pentru care se profileaza un nou ultimatum pentru ca PSD sa-si numeasca un interimar la Interne. Solutia este asteptata insa tot de la Traian Basescu.
Intre timp, pesedistii au ales sa forteze ramanerea la guvernare prin formula: "Aceasta criza nu poate fi deblocata in absenta unei decizii a presedintelui Traian Basescu". De el depinde "intrarea in normalitate", pentru ca poate "respinge cererea de revocare ca nefiind intemeiata", a declarat vicepremierul Nica inainte de a intra in sedinta de guvern. "In al doilea rand, premierul Boc si cu cei din PDL au la indemana solutia care este clara si simpla, de retragere a cererii de revocare. (…) In momentul in care cererea de revocare este semnata, ministrii in frunte cu cei pe care-i vedeti aici au o decizie ferma: in 30 de minute de la anuntarea acestui lucru isi vor depunde demisia", a adaugat ferm Dan Nica.
PSD are nevoie de timp
PSD a refuzat invitatia ostentantiva a PDL de a veni la o sedinta a coalitiei in care sa se discute propunerile prezidentiale, anume ministru MAI, independent sau din Opozitie. Ei nu vor mai participa la nici o astfel de intalnire "pana cand nu ne vom intoarce la situatia de dinainte de sedinta de luni", dupa cum a declarat Dan Nica. "Emil Boc nu este vataful coalitiei, el este parte a coalitiei. Daca nu exista respect reciproc, nu poate exista conlucrare in coalitie. Pai, cum isi permite domnul Boc sa nu aiba nici macar o discutie cu Nica, sa vada care sunt problemele? Decide el ca vataful ca il va inlatura pe partenerul lui? Este inacceptabil, nimeni cu mintea intreaga nu poate accepta vreun parteneriat ca celalalt sa faca pe vataful, sa ii traga un sut in fund si apoi sa intoarca si cealalta parte", a avertizat si Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, foarte energic in ultimele zile. In opinia sa, cele doua variante propuse de Traian Basescu nu constituie ipoteze de lucru si le-a catalogat drept "jignitoare". "Asteptam sa vedem ce semnal da seful statului si, daca semneaza propunerea de revocare, atunci este clar, devine parte alaturi de domnul Boc la torpilarea coalitiei", a mai spus Iliescu.
Sefii locali ai PSD vor la guvernare
Teama cea mare a liderilor filialelor judetene (unii fiind presedinti de consilii judetene si primari) este legata in primul rand de distribuirea pe criterii politice a banilor catre comunitatile locale. Daca vor iesi de la guvernare, alesii locali PSD ar putea fi taiati de pe lista beneficiarilor de bani de la bugetul de stat. Unii sefi ai PSD chiar recunosc ca, o data cu trecerea in opozitie, forta de actiune a partidului in campania electorala pentru prezidentiale va scadea considerabil.
In acest context, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Vasile Mocanu (PSD), si-a exprimat temerea ca, daca PSD nu va mai fi la guvernare in 2010, judetul sau nu va mai primi de la bugetul de stat cofinantare pentru zece proiecte de infrastructura, pentru care a obtinut fonduri europene. "Cred ca va trebui sa ne imprumutam de la banci pentru a acoperi cofinantarea. Nu stiu daca am fi prinsi in planurile unui guvern PDL pentru alocarea acestor sume", a precizat Mocanu. seful Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, acuza faptul ca legea actuala privind finantele locale da nastere la acordarea discretionara a banilor de la buget. "Din 2007 consiliile judetene nu mai au posibilitatea de echilibrare a bugetelor locale pentru a putea plati restantele pe care le au primariile. Se ajunge astfel ca edilii locali sa stea la mana Guvernului, care da bani in functie de coloratura politica a primarului", a adaugat Cosma. Presedintele Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu, spera ca macar anul viitor sa fie adoptata Legea descentralizarii administratiei locale. "Asa nu o sa mai stam cu capul plecat pentru a primi bani pe criterii politice de la centru." Acesta a afirmat, in schimb, ca primarii PSD "nu au nici o teama legata de vreo rectificare pozitiva a bugetului in campania electorala, deoarece oricum nu mai sunt bani".
Pe de alta parte, presedintele PSD Suceava, Gavril Mirza, recunoaste ca iesirea de la guvernare poate avea efecte negative asupra partidului. "Poate ca forta de actiune a PSD se va diminua in campania electorala", a explicat Mirza. In acelasi timp, seful PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, regreta ca partidul sau este nevoit sa se retraga din Executiv. "Nu avem motive sa ramanem", a spus Mang. De asemenea, presedintele PSD Iasi, primarul Gheorghe Nichita, sustine ca partidul sau isi va pastra functiile de conducere din institutiile deconcentrate, pozitii-cheie in administratia locala. Acesta crede ca PDL va face presiuni inclusiv pentru schimbarea directorilor PSD, "insa le va fi greu sa faca modificari, din cauza ca unii sefi ocupa functiile prin concurs".
PDL bate din picioare de nerabdare
Amanarea PSD de rupere a protocolului da peste cap strategia democrat-liberalilor, care deja batusera in cuie planul de a guverna singuri cu un Cabinet minoritar. Cert e ca situatia existenta a creat o stare de nervozitate maxima in interiorul PDL. Democrat-liberalii sunt de parere ca nu mai pot guverna sub nici o forma impreuna cu PSD, motiv pentru care i-au invitat ieri pe social-democrati, prin vocea prim-vicepresedintelui Adriean Videanu, sa rupa protocolul. Pana cand se vor hotari pesedistii, pedelistii stau si ei cu privirile catre Cotroceni, de unde asteapta semnarea decretului.
Seful statului l-ar putea revoca pe Nica vineri, cand la PSD sunt programate mult prea amanatul Congres Extraordinar si o relansare a candidatului Mircea Geoana la prezidentiale. Daca scenariul se va dovedi real, ar fi pentru a doua oara cand agenda politica a unui candidat este deturnata. Sorin Oprescu si-a amanat si el lansarea candidaturii pentru saptamana viitoare, pentru ca luni, atunci cand era stabilita, Emil Boc a facut anuntul revocarii lui Dan Nica, deschizand criza guvernamentala.