15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportPSD: Ce s-a întâmplat la ceremonia de 1 Decembrie este o sfidare...

PSD: Ce s-a întâmplat la ceremonia de 1 Decembrie este o sfidare deliberată a instituţiilor statului

PSD consideră că acordarea onorului militar premierului şi nu preşedintelui Senatului în cadrul ceremoniei organizate la Bucureşti de 1 Decembrie reprezintă „o sfidare deliberată a instituţiilor statului român şi a ordinii de drept”, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri, citat de  NewsIn.

„PSD consideră că ceea ce s-a întâmplat la ceremonia organizată la Bucureşti de 1 Decembrie reprezintă o sfidare deliberată a instituţiilor statului român şi a ordinii de drept. Dintr-un orgoliu politic total condamnabil, reprezentanţi de seamă ai actualei Puteri au decis că regulamentele scrise, legile şi Constituţia României nu au nicio valoare decât atunci când vor ei. Este un comportament tipic pentru o Putere care a decis, în mod abuziv, să elimine practic opoziţia din activitatea Camerei Deputaţilor. Gestul flagrant de la evenimentele organizate la Bucureşti, pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României, este cu atât mai condamnabil cu cât a implicat una dintre structurile care se bucură de cea mai mare încredere a românilor: Armata Română. Lipsa de discernământ a reprezentaţilor actualei Puteri a pus Armata Română în poziţia jenantă de a se supune capriciilor unor oameni care, de câteva luni de zile, nu încetează să îi umilească pe soldaţi”, se arată în comunicatul Biroului de presă al social-democraţilor.

PSD consideră că, de 1 Decembrie, cu ocazia evenimentelor organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României „a avut loc un fapt fără precedent”. „Încalcându-se protocolul oficial, care, conform Ordinului MApN din Nr. 30 din 12 Martie 2009, publicat Monitorul Oficial nr. 208 bis din 1 aprilie 2009 stabileşte Regulamentul Onorurilor şi Ceremoniilor militare, onorul militar a fost dat primului-ministru şi nu preşedintelui Senatului, prezent la eveniment. Conform Ordinului amintit, în articolul Nr. 10 se specifică: „Onorul militar se acordă în situaţiile şi în condiţiile stabilite pentru fiecare caz în parte de către organizatori, conform anexei nr. 2, astfel: a) preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, primului ministru, ministrului apărării naţionale şi şefului Statului Major General””, susţin social-democraţii.

„Premierul Emil Boc, nefiind în temă cu regulile şi legile în baza cărora funcţionează statul român a afirmat cu nonşalanţă că a fost desemnat de Administraţia Prezidenţială pentru a primi onorul militar. Mai târziu, a încercat să repare această gafă făcând o alta. A invocat „structurile abilitate” ca fiind cele care l-au desemnat să primească onorul militar. Nici preşedintele, nici structurile necunoscute despre care vorbeşte Emil Boc nu au dreptul să modifice după propriile capricii regulile şi legile statului român. Nu este pentru prima dată când membri importanţi ai actualei Puteri încearcă să îşi bată joc de simbolurile naţionale. Anul trecut, preşedintele României a făcut un gest de sfidare, refuzând public să dea mâna cu foştii şefi de stat. Anul acesta, la Alba-Iulia, steagul naţional a fost batjocorit de reprezentaţii locali ai PDL, care au introdus în culorile drapelului portocaliul”, se mai arată în comunicatul PSD.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelelui României, Valeriu Turcan, a explicat ca Traian Băsescu l-a delegat pe premierul Emil Boc, în urmă cu două zile, să primească onorul militar la parada de 1 Decembrie, menţionând că este vorba de o situaţie de reprezentare, nu de interimat al funcţiei.

Potrivit lui Turcan, Băsescu l-a delegat în urmă cu două zile pe Boc să primească raportul la parada de 1 Decembrie. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României susţine că a fost vorba despre o situaţie de reprezentare, iar nu una de interimat al funcţiei, astfel ca Mircea Geoană să fie nevoit să primească raportul. Valeriu Turcan consideră şi că persoane „din zona” lui Mircea Geoană ar încerca să inducă informaţii false.

„Preşedintele Senatului României va solicita instituţiilor abilitate să investigheze care au fost cauzele şi motivele care au stat la baza incidentului de la paradă militară din Bucureşti. În acest sens, dorim să facem refeire la prevederile constituţionale care stabilesc în mod precis şi fără echivoc care este ierarhia demnităţilor în statul român. În plus, dorim să ne referim şi la un ordin MapN din martie 2009, care precizează că onorul militar se acordă în următoarea ordine: preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, primului-ministru, ministrului Apărării şi şefului Statului Major General”, transmite Biroul de presă al Senatului.

Premierul Emil Boc a asistat miercuri la parada militară organizată în Capitală, cu ocazia Zilei Naţionale a României, la începutul ceremoniei primind onorul din partea Gărzii de onoare. Referitor la faptul că, în lipsa şefului statului, Garda dă onorul celui de-al doilea om în stat care, potrivit Constituţiei, este preşedintele Senatului (Mircea Geoană a asistat la parada militară, n.r.), Emil Boc a precizat că a fost desemnat de marţi de către preşedintele Băsescu să primească onorul în locul său. Ulterior, Boc a afirmat că a fost desemnat să i se prezinte onorurile de către „structurile abilitate”.

Preşedintele Traian Băsescu nu a luat parte la parada militară din Capitală, şeful statului reprezentând România la summit-ul OSCE care are loc la Astana, în Kazahstan.

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă