In toate discursurile liderilor PSD prezenti la lansarea lui Mircea Geoana a aparut Traian Basescu. Celebru pentru calificativele cu care si-a gratificat apropiatii si adversarii de-a lungul timpului, Ion Iliescu a spus ca Traian Basescu a devenit "principalul factor de discordie permanenta intre institutiile statului" si ca este "un conflictual, incapabil sa cultive dialogul". Adrian Nastase l-a transformat in maladie: "Ca sa vindeci o boala, este esential sa pui un diagnostic corect. Boala Romaniei azi se numeste Traian Basescu", in timp ce Mircea Geoana – prezidentiabilul care a acceptat in ziua lansarii ca are capacitatea "sa invete, sa asculte si sa respecte" – le-a recomandat prieteneste colegilor de guvernare sa rupa lesa care ii tine de Traian Basescu si "sa gandeasca cu propriul cap". Traian Basescu a fost atacat insa si pe fronturi mai putin evidente decat declaratiile, cum altfel decat razboinice, ale liderilor. Printr-o miscare treptata, dar consecventa, PSD ataca agresiv culoare intregi din imaginarul colectiv al ultimilor 20 de ani, culoare care erau apanajele aproape exclusive ale partidelor/aliantelor anticomuniste.
Unul dintre ele este ideea de schimbare. Ion Iliescu – simbolul tranzitiei mult prea lungi din Romania – a vorbit despre rolul pozitiv al partidului sau in "schimbarile" majore prin care a trecut Romania in ultimii 20 de ani. Or, Traian Basescu n-a castigat in 2004 numai pentru acceptiunea practica a lui "Sa traiti bine!", ci pentru ca reprezenta schimbarea. Asa cum schimbarea era reprezentata in 1996 de Emil Constantinescu. Un al doilea este inclinatia de data recenta a lui Mircea Geoana de a-si presara in stil american declaratiile si de a-si incheia discursurile cu "daca ne ajuta Dumnezeu", "Doamne ajuta!", "Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!". Mai rezervat, Traian Basescu nu-si etaleaza credinta sau necredinta in public. Dar cu siguranta ca o imagine updatata a celebrului calugar Vasile din 1996 i se va potrivi mai degraba lui Mircea Geoana decat lui Traian Basescu.
"Care este"
Desi in umbra, Marian Vanghelie a reusit performanta de a-si lansa platforma de lider politic cu anvergura nationala odata cu Mircea Geoana si pe spezele liderilor consacrati. "Calitatea unui lider puternic e aceea de a-si aduce aproape oameni cat mai puternici. N-am nevoie de maimutoi langa mine care sa ma aplaude", a declarat el intr-un interviu in ziarul "Gandul", ironizand discret declaratia lui Traian Basescu ca "PDL este singurul partid care nu ma injura". Pe linie interna, Marian Vanghelie nu poate fi comunist, cum l-a atacat Ion Iliescu dupa excluderea lui Madalin Voicu, pentru ca "nu cunoaste prea bine perioada aceea", cum o stie Ion Iliescu. In acelasi fel, "nu stie la care domn Mitrea din cei 600.000 de membri se refera reporterul, caci Mitrea este un adversar puternic".