PSD sustine varianta guvernamentala a legii votului uninominal, dar nu va face demersuri pentru convocarea unei sesiuni extraordinare. Intamplator sau nu, PSD va pune insa, iar, in discutia Parlamentului subiectul pensiilor.
Desi Mircea Geoana a negat ca PSD ar fi renuntat la propriul proiect de lege privind votul uninominal, la finalul Biroului Permanent National de ieri, purtatorul de cuvant al partidului a reiterat ideea sustinerii variantei guvernamentale. Decizia "abandonarii" variantei social-democrate a fost lansata prima data de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, dar Geoana s-a grabit sa nuanteze pozitia, spunand ca pesedistii vor vota proiectul Guvernului doar daca se va forma o majoritate in acest sens.
O nuantare a venit si din partea senatorului Cristian Diaconescu in ceea ce priveste convocarea unei sesiuni extraordinare. Purtatorul de cuvant al PSD a subliniat ca partidul sau sustine in continuare ideea chemarii "alesilor" din vacanta, dar a aratat ca grupurile pesediste nu vor face demersuri in acest sens. Ca motiv a fost invocata necesitatea ca proiectul guvernamental sa treaca mai intai prin Comisia Juridica a Senatului, pentru a fi pus in concordanta cu decizia Curtii Constitutionale, ai carei judecatori au gasit ca mai multe prevederi nu corespund Legii fundamentale. Potrivit lui Diaconescu, un raport al senatorilor-juristi ar putea fi gata in ultima saptamana a lunii ianuarie. Cum sesiunea ordinara incepe in februarie, rezulta ca introducerea votului uninominal nu va fi dezbatuta in sesiune extraordinara.
In conditiile in care social-democratii au vorbit primii de convocarea unei sesiuni extraordinare, sustinandu-si vehement totodata propriul proiect, pare cu atat mai surprinzatoarea schimbarea de macaz a PSD. In fapt, este vorba de o renuntare in favoarea Guvernului, caz in care se pune intrebarea ce au negociat pesedistii pentru a renunta la propria varianta de uninominal si pentru a o sustine pe Norica Nicolai, dupa cum s-a putut vedea in ultimele zile. Intamplator sau nu, Biroul Permanent National al PSD a aprobat, tot in sedinta de ieri, initierea a doua proiecte de lege care sa prevada revenirea la indexarea trimestriala a pensiilor in raport cu rata inflatiei si, respectiv, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii. Cu alte cuvinte, noi masuri "de campanie", care se vor contabiliza in contul electoral al PSD pe cheltuiala Guvernului.
Calcule
Potrivit vicepresedintelui PSD Marian Sarbu, indexarea trimestriala a pensiilor s-ar impune pentru ca acea crestere avuta in vedere de social-democrati, in momentul promovarii in Parlament a Legii pensiilor, ar putea sa fie anulata de cresterile de preturi inregistrate in prezent.