UPDATE 15.06: „Iată o nouă confirmare că PSD rămâne inamicul principal al democraţiei în România. PSD practic nu suportă libertatea. PSD distruge instituţii, libertăţi fundamentale. Iar PSD nu se va opri! Din cauza PSD avem şi acum menţinut Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar dl. Dragnea se erijează în apărătorul valorilor europene! Dragnea, Grindeanu, Tăriceanu, Ciuhodaru – numele celor mai mari adversari ai valorilor europene. Ei sunt şi principalii adversari ai României!”, a scris șefa PNL, Raluca Turcan, pe Facebook.
14.49: Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat, vineri, că PSD se va opune demersului deputatului social-democrat Tudor Ciuhodaru.
„PSD se delimitează categoric de iniţiativa personală a deputatului Tudor Ciuhodaru de a completa Codul Penal, în sensul extinderii domeniului de aplicare a sancţiunilor privind faptele îndreptate împotriva ordinii constituţionale sau a exercitării autorităţii de stat. PSD consideră că forma actuală a Codului Penal are prevederi clare şi suficiente în legătură cu astfel de fapte şi nu necesită completări sau modificări”, a precizat Dobre într-un comunicat de presă.
Dobre a precizat că abordarea deputatului Tudor Ciuhodaru în această materie este vagă, iar din acest motiv prezintă mai multe vicii de constituţionalitate în ceea ce priveşte respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale precum libertatea întrunirilor sau dreptul de asociere.
14.17: Deputatul liberal Ovidiu Raețchi susține că proiectul social-democratului care prevede pedepsirea cu închisoarea pentru protestatarii care participă la manifestații prin care se încearcă „schimbarea ordinii constituționale sau împiedicarea exercitării puterii de stat”, reprezintă un nou atac pe care PSD îl lansează asupra manifestărilor civice.
Citiți continuarea aici: Deputatul liberal Ovidiu Raețchi, despre proiectul de lege prin care protestatarii care „împiedică exercitarea puterii constituționale” pot ajunge la închisoare
10.11: Într-o intervenție telefonică Digi24, Tudor Ciuhodaru a precizat că proiectul nou de lege nu face decât să completeze ceva ce exista în Codul Penal.
„Încercările de a da o altă direcție nu au nicio legătură cu ce vrea să facă acest proiect legislativ – manifestările extremiste sunt condamnate peste tot în lumea asta. De altfel, sunt îngrijorat că am auzit că Europa va putea funcționa <<după două viteze>>. Astfel, astfel de manifestări ar putea exista. Lucrurile acestea trebuie să fie foarte clar reglementate”, a spus el.
Întrebat despre protestele antiguvernamentale, la OUG 14, deputatul a afirmat că se referă la „manifestările extremiste, revizioniste”,
Protestatarii care, prin manifestația lor, „au scopul de a schimba ordinea constituțională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat” riscă închisoare între șase luni și trei ani, potrivit unui proiect de lege care a ajuns în Senatul României, inițiat de deputatul social-democrat Tudor Ciuhodaru, informează Digi24.
Într-un mesaj postat pe Facebook, Elena Calistru de la organizația Factual a atras atenția asupra existenței acestui proiect.
Proiectul de lege vine în completarea legii nr.286/2009 privind Codul penal. În expunerea de motive, deputatul Tudor Ciuhodaru susține că proiectul trebuie adoptat în contextul cererilor pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Potrivit deputatului PSD, „în România libertatea, democrația, dreptul de mișcare și libera exprimare, nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esența statului român”.
Deputatul consideră că „omânia a fost întodeauna un stat extrem de tolerant, pe teritoriul nostrul trăiesc multe minorități ce nu se pot plânge că sunt prignote sau marginalizate de statul român. Pot folosi limba maternă, pot învăța în limba maternă, se pot manifesta liber și își pot promova cultura și religia. Lipsa unor măsuri care să descurajeze și să pedepsească orice acțiune împotriva ordinii constituționale săvârșite de persoane, organizații sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări”.
El dă exemplu evenimente prin care s-a cerut autonomia Ținutului Secuiesc, precum și cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară Laszlo Tokes și Csaba Sogor. Astfel, deputatul PSD susține că astfel de demersuri „impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că în România libertatea, democrația, dreptul de mișcare și libera exprimare, nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esența statului român.”
Medicul Tudor Ciuhodaru, specializat în medicină de urgenţă şi toxicologie, este deputat de Iași din partea PSD. A intrat în politică în 2008 pe listele Alianței PSD-PC, iar în ianuarie 2010 a părăsit PSD în favoarea Grupului Independenților din Senat și Camera Deputaților. În 2012 a fost reales și a revenit în PSD. Și la alegerile din 2016 s-a regăsit tot pe listele PSD. Tudor Ciuhodaru este și inițiatorul proiectului de lege privind acordarea unei noi zi libere și au unui proiect privind distribuirea de periuțe și pastă de dinți elevilor.