Consilierul personal al premierului pe probleme de securitate nationala, Marius Oprea, a anuntat ieri ca Guvernul lucreaza deja la elaborarea unei noi ordonante de urgenta care sa asigure continuitatea institutionala a CNSAS si a deconspirarii fostei Securitati. "Este necesara o ordonanta cat mai repede posibil", a spus consilierul primului ministru. Acesta a afirmat ca este nevoie de continuitate in procesul de deconspirare, de continuitate a institutiei. Oprea a precizat ca s-a inceput sa se lucreze la ordonanta "din primul moment", dupa decizia CCR, iar acum se gandesc diferite variante. "Foarte probabil ca printr-o ordonanta vom rezolva, pentru ca nu este vorba de un apartament din bloc, sunt doua milioane de dosare, peste 300 de functionari publici. Lucrurile nu pot fi lasate asa", a adaugat Marius Oprea. Acesta a subliniat ca nu se poate astepta decizia Parlamentului, "deoarece procedura de legiferare ia mai mult timp".
O decizie definitiva in acest sens se va lua la acest sfarsit de saptamana, in cadrul sedintei Delegatiei Permanente a PNL, la Brasov. Oprea a mentionat ca se vor lua si decizii tehnice, se va gasi cea mai buna solutie juridica pentru legiferare. Oprea a mai spus ca ar putea lua in calcul varianta publicarii listelor tuturor securistilor aflati in evidentele CNSAS.
De altfel, si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a sustinut joi seara solutia adoptarii unei ordonante de urgenta. Olteanu a explicat ca, daca CCR a decis ca intreaga lege este neconstitutionala, "atunci legea nu mai exista", ca atare "nu mai poate fi modificata in nici un fel, pentru ca nu mai exista".
Insa purtatorul de cuvant al Senatului, Andrei Alexandru, a declarat ca Biroul Permanent, care se va intruni marti, va lua o decizie in Parlament asupra procedurii legislative in cazul deciziei CCR pe Legea Ticu. Acesta a precizat ca motivatia Curtii a ajuns deja la Biroul Permanent al Senatului. Alexandru a precizat ca, potrivit articolului 147 din Constitutie, daca in Parlament nu se inregistreaza in termen de 45 de zile o initiativa legislativa, indiferent daca este ordonanta de urgenta sau proiect de lege al Guvernului, initiativa parlamentara sau cetateneasca, Legea CNSAS este desfiintata si nu mai produce efecte. Liderul PSD, Vasile Dancu, sustine ideea unei noi legi a CNSAS-ului, declarand ca decizia CC este una irationala. Reprezentantii societatii civile s-au intrunit ieri pentru a-si exprima dezamagirea. Sorin Iliesiu, vicepresedinte al Aliantei Civice, a declarat ca romanii ar trebui sa ceara demisia membrilor Curtii, in timp ce Doina Cornea si-a exprimat regretul. "Mai am speranta ca se va gasi o cale pentru ca institutia sa functioneze", a adaugat Cornea. In acelasi timp, Constantin Ticu Dumitrescu, membru in Colegiul CNSAS, a pus tunurile pe judecatorii CCR: "Decizia a fost luata pentru a proteja procurorii si judecatorii care au colaborat cu Securitatea". Presedintele Colegiului, Ladislau Csendes, a afirmat ca acum institutia este suspendata pentru 45 de zile, iar angajatii sunt in somaj temporar.
» CNSAS nu se poate substitui organelor de ancheta
Curtea Constitutionala a constatat faptul ca Legea 187/1999 nu urmareste doar scopul de deconspirare, ci promoveaza si raspunderea morala, juridica si politica a persoanelor care au participat la activitatea de politie politica, urmarind indepartarea lor din functiile de demnitate publica sau din cele de sefi ai magistratilor si impiedicarea lor de a candida pentru alegerea sau numirea in aceste posturi. Curtea constata ca activitatea desfasurata de Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii si de Colegiul Consiliului, in vederea stabilirii participarii unei persoane la politia politica comunista, este o activitate colegiala, ca in cadrul acestei activitati se administreaza si se evalueaza probe si ca verdictul de participare la politia politica se da prin votul membrilor Colegiului, in urma dezbaterii cazului cercetat. Aceste reguli sunt specifice procedurilor jurisdictionale. Institutia nu este nominalizata in Constitutie, iar definitia citata nu corespunde termenilor folositi de legea fundamentala.