3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportPropunerea privind creșterea alocației la 200 de lei, respinsă de deputați. Lia...

Propunerea privind creșterea alocației la 200 de lei, respinsă de deputați. Lia Olguța Vasilescu: Noi avem altceva în programul de guvernare

Camera Deputaților a respins, marți, propunerea legislativă inițiată de PNL privind majorarea la 200 lei a alocației de stat pentru copii, informează Agerpres.

Comisia pentru muncă a propus respingerea inițiativei legislative pentru modificarea art.3 alin.(1) din Legea nr.61/1993 privind alocația de stat pentru copii, „întrucât măsurile propuse implică cheltuieli bugetare suplimentare, iar inițiatorii nu precizează sursele financiare necesare".

La dezbateri, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a spus că proiectul de lege este copy-paste după un proiect inițiat de el într-o sesiune anterioară. Potrivit lui Ciuhodaru, proiectul inițiat de PNL este, însă, „prost făcut din punct de vedere legislativ". El a susținut că o să redepună proiectul său de lege pentru că este un proiect „anti-abandon" al copiilor.

Liberalul Dumitru Oprea a precizat că între Marea Britanie și România există o diferență mare din punctul de vedere alocației pentru copii. În Marea Britanie standardul este de 100 de euro pentru primul copil și apoi crește la cel de-al doilea și al treilea cu câte 65 de euro, a susținut Oprea.

„Solicitarea de 200 de lei ne-ar duce la 44 de euro, ceea ce înseamnă foarte puțin față de țările semi-dezvoltate din UE. Sunt copiii noștri care ar trebui să aibă parte de o viață decentă", a adăugat Oprea.

Deputatul PMP Ionuț Simionca a anunțat că partidul său susține majorarea cuantumului alocației pentru copii la 200 de lei. „La copiii până în doi ani deja este alocația de 200 de lei și cu cât un copilaș crește, cu atât necesitatea financiară este mai mare. Plus că media europeană este mult peste 100 de euro", a argumentat Simionca.

Reprezentantul USR Mihai Cătălin Botez a precizat că Uniunea nu susține acest proiect, dar este de acord cu majorarea alocației pentru copii. „Cu toții ne dorim condiții mai bune pentru copiii din România, pentru elevi. Vrem să aibă rechizite mai bune, vrem să aibă haine, vrem să aibă alimentație mai bună. Hai să ne asigurăm că acei bani din alocație vor merge către aceste direcții. Haideți să regândim un alt proiect care să urmărească o mai bună eficiență a cheltuielilor. USR va vota împotriva acestui proiect, dar încurajează elaborarea unui proiect care să urmărească o cheltuire mai eficientă", a explicat Botez.

Propunerea legislativă a fost respinsă anterior și de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.

Reacția ministrului Muncii

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, marți, că propunerea legislativă privind majorarea alocației a fost respinsă de Camera Deputaților pentru că „altceva" este prevăzut în programul de guvernare, potrivit Agerpres.

„S-a respins proiectul, pentru că noi avem altceva în programul de guvernare, și o să vedeți ce pregătim. Vedeți programul de guvernare. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le aibă un copil, le vedeți în programul de guvernare, comunicăm în momentul în care avem proiectul gata. Sigur că nu este suficientă alocația, de aceea am pregătit în programul de guvernare alte lucruri”, a spus Vasilescu, întrebată, la Palatul Parlamentului, în legătură cu respingerea proiectului PNL.

 Liviu Dragnea: În perioada următoare, venim cu un proiect de lege

PSD va depune, în perioada imediat următoare, un proiect de lege care să prevadă alocații mai mari pentru copii, a declarat Liviu Dragnea.

„Și noi am spus și USR a spus că vom veni cu un proiect de lege bine făcut. A fost un proiect de lege care, din păcate, nu a respectat tehnica legislativă, nu a indicat sursa financiară. În perioada imediat următoare, vom veni cu un proiect de lege care să ne atingă acest obiectiv și nu numai ăsta, adică alocații mai mari pentru copii. Va fi un proiect puțin mai complex, care să ajute și copiii, în primul rând, dar și părinții", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Alina Gorghiu: Este o politică represivă la adresa familiei

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat, marți, că ordonanța prin care se stabilește un plafon maxim al cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului la nivelul de 8.500 de lei este expresia unei politici represive la adresa familiei.

„E o ordonanță pe care Guvernul a gândit-o superficial. E o politică represivă la adresa familiei și la adresa creșterii natalității. (…) Nu doar grupul liberal a sesizat aspectele de constituționalitate. Sunt foarte mulți cei care le-au sesizat. Din păcate, Avocatul Poporului, prietenul PSD, nu a înaintat sesizarea noastră la Curtea Constituțională și, evident, dacă ordonanța va fi votată, va exista o sesizare la CCR (…). Sunt afectate indemnizații în plată, ceea ce nu este deloc corect. (…) A fost o ordonanță care nu justifica deloc urgența, dat fiind faptul că spuneți că sunt afectate de această măsură doar câteva sute de persoane. Eu cred că este o obrăznicie din partea Executivului să tratezi familiile ca pe asistați sociali. Nimeni nu stă nici la ușa PSD, nici la ușa ALDE să ceară acești bani, pentru că PSD sau ALDE îi au în buzunar și doresc sau nu doresc să îi dea", a spus Gorghiu la dezbaterea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 55/2017 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

 

Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă