-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportFalie tot mai adâncă între Ponta și Constituție

Falie tot mai adâncă între Ponta și Constituție

Numirea lui Victor Ciorbea în funcția de membru neexecutiv al Consiliului ASF s-a făcut cu încălcarea Constituției, au decis, ieri, judecătorii CCR. Verdictul Curții Constituționale este semnificativ pentru modul în care actuala putere înțelege să „respecte“ legile.

Prin decizia adoptată ieri, judecătorii CCR au dat dreptate parlamentarilor PDL, PP-DD și PMP care au susținut că numirea lui Victor Ciorbea s-a făcut cu nerespectarea Legii de organizare și funcționare a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Mai precis, legea stabilea pentru membrii Autorității o vechime minimă de nouă ani în instituții financiare, de credit sau bancare. „Amănuntul“ nu a împiedicat actuala putere să-l impună pe Ciorbea la ASF, beneficiind și de voturile liberalilor (justificate, în acel moment, prin faptul că Victor Ciorbea era senator PNL). În aceeași ședință, parlamentarii l-au „uns“ șef al ASF pe Mișu Negrițoiu, în locul lui Dan Radu Rușanu, arestat și trimis în judecată pentru fapte de corupție.

După ce a fost depusă sesizarea la Curtea Constituțională, Victor Ciorbea a decis să se retragă din Consiliul ASF, fiindu-i oferită, în schimb, o funcție și mai importantă, cea de Avocat al Poporului. De data aceasta, liberalii nu l-au mai votat în Parlament, dar au fost suficiente voturile actualei puteri.

PDL îi cere demisia lui Ciorbea

Democrat-liberalii spun că, în urma deciziei CCR, care a constatat că Victor Ciorbea a fost „beneficiarul unei numiri ilegale“, acesta este „descalificat“ pentru a ocupa funcția de Avocatul Poporului. „Este total improbabil ca Victor Ciorbea, susținut de puterea pesedistă chiar și prin încălcarea Constituției, să își exercite cu profesionalism și imparțialitate atribuțiile de Avocat al Poporului și să semnaleze desele derapaje de la Legea fundamentală pe care le comite Guvernul Ponta. În aceste condiții, Victor Ciorbea este incompatibil, fie și numai din punct de vedere moral, cu funcția de prestigiu pe care o ocupă în acest moment“, a apreciat președintele PDL, Vasile Blaga, într-o postare pe contul său de socializare.
Liberalii sunt însă mult mai rezervați în declarații, în condițiile în care și ei au fost părtași, prin votul dat în favoarea numirii lui Ciorbea în Consiliul ASF, la ilegalitatea constatată de Curtea Constituțională. „Noi, liberalii, de regulă nu comentăm deciziile CCR, le punem în aplicare. În cazul domnului Victor Ciorbea, nu mai există subiectul din moment ce dânsul a fost numit Avocatul Poporului“, a declarat, pentru România liberă, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora. Întrebată dacă liberalii consideră că Victor Ciorbea poate ocupa în continuare funcția de Avocat al Poporului, Pocora a evitat un răspuns direct: „Trebuie să vedem ce spune în argumentația sa Curtea Constituțională“.

Antecedente 

Proiectul de revizuire a Constituției și Legea descentralizării reprezintă marile eșecuri ale puterii instalate în 2012. În cazul revizuirii Legii fundamentale, după ce Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția au semnalat numeroase nereguli, proiectul a fost abandonat (oficial, se va discuta în continuare, dar, în realitate, nimeni nu-și mai propune acest lucru, nemaiexistând nici majoritatea parlamentară necesară adoptării). Abandonat a fost, după decizia CCR din ianuarie, și proiectul „marii descentralizări“ gândit de vicepremierul Liviu Dragnea, politicienii fiind preocupați în anul electoral 2014 mai mult de alegeri.

În fine, tot pe lista proiectelor neconstituționale trebuie amintită ordonanța de urgență privind Codul insolvenței, adoptată de Guvernul Ponta în octombrie 2013. 
 

Cele mai citite

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă