6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportAugustin Lazăr a fost propus procuror general al României. Vezi de ce...

Augustin Lazăr a fost propus procuror general al României. Vezi de ce a fost el alesul ministrului Justiției

Procurorul Augustin Lazăr, șeful Parchetului de pe lângă Curtea de ApelAlba Iulia, a fost propus vineri pentru funcția de procuror general al României.

"Am considerat că domnul Augustin Lazăr este fondatorul DNA si DIICOT încă din 1998, când a fost șef de secție la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a înființat primele astfel de structuri de combatere a corupției și a criminalității organizate. DNA și DIICOT au apărut pe structurile create de domnia sa. Atunci, a promovat  tineri procurori, competenți, între care și pe Daniel Morar. Echipele de tineri procurori, sub coordonarea sa, au investigat infracțiuni grave. Au fost primele investigații de corupție în dosare grele, în care au figurat politicieni. Una dintre aceste investigații a dus la condamnarea primului deputat din istoria postdecembristă ( deputatul PSD Gabriel Bivolaru, nn)", ne-a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună.

Augustin Lazăr, spune ministrul Prună, are experiența necesară unui procuror general deoarece a traversat toate etapele profesionale, acumulând experiența necesară unei astfel de funcții.

Ministrul Justiției așteaptă de la Augustin Lazăr să consolideze structurile Ministerului Public (din care fac parte toate Parchetele, inclusiv DNA și DIICOT) și să continue reformele, în așa fel încât toate structurile de parchet să aibă rezultate foarte bune.

Augustin Lazăr este procuror șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și a mai ocupat funcții de conducere la nivel central între 1998-2000, când a coordonat Secția Anticorupție și de Urmărire Penală și Criminalistică.

În acea perioadă (în timpul guvernării CDR, președinte Emil Constantinescu), echipa procurorilor Ovidiu Budușan și Doru Dobocan, sub coordonarea lui Augustin Lazăr, au investigat primele mari dosare de infracțiuni economice săvârșite de demnitari, printre care devalizarea băncii fostei Securități, Bancorex, contrabanda “Porțelanul“, contrabanda “Jimbolia“ (în care au fost puși sub învinuire mai mulți miniștri din Cabinetul Văcăroiu, plus fostul șef SRI Virgil Mă­gureanu), "Iliescu-Firul roșu cu Moscova", "Costea & PSD -Album pentru România". Cele mai multe dosare au fost închise în mandatul premierului Adrian Năstase, iar singurul demnitar condamnat a fost deputatul Gabriel Bivolaru, pentru devalizarea BRD (fraude de circa 200 de milioane de do­lari – bani nerecuperați).

De când este șeful Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr a revenit în atenția publică prin dosarele în care a investigat înstrăinarea tezaurului dacic.

După nominalizarea de către ministrul Justiției, Augustin Lazăr va susține în fața Consiliului Superior al Magistraturii un interviu, va răspunde la întrebări. Interviul este transmis în direct, online, pe www.csm1909.ro.

CSM va da un aviz consultativ. Numirea este decisă de președintele țării, prin decret. 

Cele mai citite

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...

Ilie Bolojan s-a întâlnit cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a evidențiat, miercuri, în cadrul întrevederii avute cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene,...

Pompele de căldură și confortul termic pe tot parcursul anului

Într-o lume în care eficiența energetică și confortul termic sunt tot mai importante, pompele de căldură au devenit soluția ideală pentru menținerea unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă