Update: Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a confirmat pentru România liberă că a solicitat CSM încetarea delegării procurorilor Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală la Ministerul Justiției, unde activau ca secretari de stat. „Am solicitat încetarea detaşării deoarece rolul unui procuror este de a apăra interesele generale ale societăţii, nu de a face ordonanţe de urgenţă. Apoi, este în curs o anchetă cu privire la modul de redactare a acelor ordonanţe, motiv pentru care, pentru a nu influenţa procedura judiciară, este normal ca ei să fie retraşi de la Ministerul Justiției. Ministerul Public are nevoie de procurori care să lucreze”, a declarat pentru România liberă Augustin Lazăr.
Secția de procurori a CSM va decide vineri dacă aprobă solicitarea procurorului general.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima, în contextul anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea Codurilor penale și legea grațierii.
Sursele România liberă arată că DNA ar putea să-i pună sub acuzare, deci să înceapă urmărirea penală in personam, împotriva șefului PSD, Liviu Dragnea, a ministrului Justiției, Florin Iordache, a senatorului PSD Șerban Nicolae, dar și a procurorilor, detașați în Ministerul Justiției ca secretari de stat, Constantin Sima și Oana Schmidt-Hăineală.
„Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ.
Oana Schmidt-Hăineală și Constantin Sima au fost numiți secretari de stat, pe 16 ianuarie, în Ministerul Justiției, potrivit unei decizii a premierului Sorin Grindeanu, la propunerea ministrului Florin Iordache. Direcția Națională Anticorupție a informat, joi, că s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, iar în prezent se efectuează acte procedurale.
„La Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competența de soluționare a instituției, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arăta într-un comunicat al DNA.
Într-un comunicat transmis presei, joi, Ministerul Justiţiei arăta: „Față de acest demers, Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă menționată a fost și este asumată de conducerea MJ în exercitarea atribuțiilor statutare și legale. Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale”.