» Dupa ce ani de-a randul parlamentarii lui Emil Boc au pus piedici legii minoritatilor nationale, acum sunt nevoiti sa-si indulceasca opiniile, pe principiul "le dam ce vor ca sa ne dea ce vrem". Oficial alesii PDL vor sustine legea de suflet a lui Marko Bela, dar concret mizeaza pe tergiversarile opozitiei.
» Intre PDL si UDMR exista neintelegeri si in privinta aparitiei Parlamentului Unicameral si a modificarii legii electorale, Uniunea apropiindu-se din acest punct de vedere de PSD si PNL.
Nici macar ungurii nu cred ca statutul minoritatilor va trece in aceasta sesiune parlamentara, asa cum a cerut premierul, marti, in plenul Camerei Deputatilor, unde a prezentat prioritatile legislative ale Executivului. "Exista o sansa teoretica sa iasa (n.red – legea minoritatilor) in intervalul de timp cat va exista aceasta guvernare, dar probleme se pot ivi. In Biroul Permanent al Camerei, partea guvernamentala nu este majoritara, iar in comisii majoritatea este firava. Avem sperante", a declarat pentru Romania libera, deputatul UDMR, Marton Arpad. De partea cealalta, democrat-liberalii sustin ca vor fi fair-play cu partenerii de guvernare, dar au obiectii. "Nu vom vota o lege care contravine prevederilor Constitutiei, dar in noua forma speram sa nu mai existe pasaje antiromanesti", sustine un deputat PDL.
Alte voci democrat-liberale spun ca pretentiile Uniunii sunt exagerate: "Ne cam strang cu usa. Le-am dat cam tot ce-au cerut in guvernarea asta. Incearca sa profite de vulnerabilitatile noastre, de faptul ca nu avem incotro". Adoptarea legii minoritatilor nationale a fost una dintre conditiile impuse de UDMR pentru intrarea la guvernare si este stipulata in protocolul coalitiei. "In principiu, ne-am inteles sa luam proiectul existent in Parlament, care a fost rezultatul unui compromis, sa luam in considerare opinia Comisiei de la Venetia, care, la vremea respectiva, a facut o analiza, un raport asupra acestui proiect", a afirmat, ieri, presedintele Uniunii, Marko Bela. Statutul minoritatilor – subiect al unei vechi intelegeri intre UDMR si Alianta D.A. – se afla in dezbaterea Parlamentului de aproximativ trei ani, fiind amanat de mai multe ori din cauza lipsei de cvorum la comisii.
Proiectul nu este singurul care releva diferentele de viziune dintre partenerii de guvernare. Modificarea Constitutiei, in sensul trecerii la Parlamentul unicameral, dorita de PDL si de Cabinetul Boc, nu se bucura de sprijinul alesilor maghiari. "Actualul sistem bicameral este fals, n-are rost sa ai doua Camere cu aceleasi atributii si legile sa treaca prin doua Camere in acelasi fel", spune liderul UDMR, care este insa adeptul unui Legislativ bicameral, in care Senatul sa aiba un rol de reprezentare la nivel regional si atributii de politica externa. Pe de alta parte, in contextul discutiilor despre modificarea Legii electorale, Marko a subliniat ca formatiunea sa sprijina un sistem de vot uninominal in colegii, dar impreuna cu liste nationale sau sistemul votului majoritar intr-un singur tur, adica altfel decat PDL.
Dezbaterea pe marginea schimbarii uninominalului a revenit zilele acestea in centrul atentiei opiniei publice, in urma unei declaratii a lui Vasile Blaga, potrivit caruia sistemul redistribuirii mandatelor ar trebui eliminat. Propunerea PDL ar dezavantaja partidele mici precum PNL si UDMR, care ar fi chiar in pericol de a nu intra in Parlament. Modificarea dorita de pedelisti ar fi de fapt o incercare de a rupe alianta PSD-PNL si de a-i atrage pe liberali de partea partidului de guvernamant. In ceea ce priveste minoritatile nationale, premierul Emil Boc a dat asigurari ca reprezentarea in Parlament a acestora trebuie mentinuta conform prevederilor constitutionale actuale, fara sa fie afectata de modificarile care vor fi efectuate asupra legii electorale.