21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportPresedintele trimite coalitia Iohannis la tribunal

Presedintele trimite coalitia Iohannis la tribunal

Presedintele Traian Basescu a spus ca va apela la Constitutie (mai precis, la articolul care prevede ca seful statului desemneaza un candidat pentru functia de premier) pentru a raspunde scrisorii pe care o va primi de la Parlament, referitoare la constituirea unei majoritati ce-l sustine pe primarul Sibiului. Totodata, seful statului a invitat partidele care au initiat declaratia politica de sustinere sa-si oficializeze alianta la tribunal. "Eu invit PSD, PNL, UDMR sa mearga sa se inregistreze la tribunal, pentru ca aliantele parlamentare se sparg si am experienta a doua guverne (…). Deci domniile lor sa mearga la tribunal sa-si legalizeze existenta ca si coalitie si pe urma putem discuta.

 

Dar dupa alegerile din 2012, pentru ca discutam de coalitii preelectorale care conteaza in deciziile presedintelui de a desemna premierul", a declarat Basescu dupa ce Parlamentul a aprobat (cu 252 voturi "pentru", doua "contra" si in absenta reprezentantilor PDL) declaratia de sustinere a lui Klaus Iohannis. De asemenea, seful statului a lasat a se intelege ca nu va raspunde pozitiv solicitarii PSD si PNL de a fi organizata o noua runda de consultari la Palatul Cotroceni pe tema desemnarii unui premier. Intre timp, surse prezente la intalnirea presedintelui cu liderii de la centru si din judete ai PDL spun ca Lucian Croitoru va incerca sa trimita vineri Parlamentului solicitarea de investire a cabinetului sau, alcatuit din numai 14 ministere, conduse exclusiv din tehnocrati.

 

La ora inchiderii editiei, Emil Boc si Lucian Croitoru se aflau la Cotroceni, discutand, cel mai probabil, alcatuirea cabinetului. Intrebat insa, dimineata, ce va face daca Lucian Croitoru nu va reusi sa primeasca votul de incredere in Parlament, presedintele Basescu a evitat sa dea un raspuns transant. "Voi vedea, sunt foarte multe variante. Voi face ce trebuie plecand de la premisa ca avem urgent nevoie de credibilitate pentru a putea atrage cele 3,5 miliarde euro ce ne lipsesc din bugetul de stat", a declarat seful statului.
si primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a reactionat la declaratia adoptata de Parlament in sprijinul sau, estimand ca pana la prezidentiale va ramane in functie, cel mai probabil, Guvernul Boc II si ca "s-a creat o falsa impresie ca suntem sub presiunea minutelor sau orelor". "Nu sunt ingrijorat chiar deloc in ceea ce priveste evolutia democratiei din Romania, pentru ca tot ceea ce se intampla acum este in termenii Constitutiei. Solutiile vor aparea, chiar daca noi am vrea ca ele sa apara mai repede", a declarat Iohannis, multumind PSD, PNL, UDMR si minoritatilor nationale pentru "aprecieri si sustinere".

In declaratia adoptata de Parlament se vorbeste despre "un guvern de specialisti condus de un premier independent" ca fiind "singura optiune realista pentru atingerea celor trei prioritati imediate ale Romaniei: organizarea de alegeri corecte, gestionarea problemelor economice urgente ale tarii si recladirea increderii in guvern si partenerii sai institutionali". In acest sens, reprezentantii PSD, PNL, UDMR si ai minoritatilor nationale i-au cerut presedintelui Basescu sa renunte la desemnarea lui Lucian Croitoru pentru functia de premier, pentru ca aceasta se afla "in imposibilitatea de a obtine sustinerea unei majoritati parlamentare".
Pe de alta parte, cu ocazia dezbaterilor ce au precedat votul asupra declaratiei de sustinere, Crin Antonescu a reiterat ideea ca-l va propune pe Iohannis premier in cazul in care va castiga prezidentialele. La randul sau, Mircea Geoana a sustinut ca prin desemnarea lui Lucian Croitoru presedintele Traian Basescu ar fi atras inclusiv BNR "intr-un joc de disputa politica".

Cele mai citite

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și solidaritate din partea clericilor și credincioșilor în fața avertizărilor meteo de furtuni

În contextul avertizărilor meteorologice de cod galben și portocaliu de furtuni puternice și ploi abundente, Patriarhia Română face apel la rugăciune și solidaritate din...

Armata israeliană a lovit din nou fieful Hezbollah din Beirut

Armata israeliană a anunţat sâmbătă după-amiază o nouă lovitură asupra fiefului Hezbollah din Beirut, la o zi după un puternic bombardament asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă