UPDATE 16.10: După vizita la o instituție, președintele Klaus Iohannis a spus: „Avem oameni harnici, avem idei și cred că lucrurile capătă o formă foarte bună. Un mesaj pentru maghiari și români, haideți să lucrăm împreună”.
UPDATE 10.30: "Sunt sigur că aerul de aici și decorul natural deosebit deosebit, mai ales oamenii, mă vor face să mă reîntorc aici. Am venit să vă ascult cu foarte mare atenție. Doar printr-un dialog foarte puternic pot fi găsite cele mai bune soluții la dificultățile pe care le întâmpinați. Apreciez foarte mult echilibrul de care dă dovadă marea majoritate a aleșilor locali din Harghita și Covasna. Din păcate, de prea multe ori, realitățile din județele dumneavoastră, sunt interpretate greșit, aspect ce duce la intoleranță.
Județele Harghita și Covasna au un potențial de dezvoltare deosebit. Sunt foarte multe domenii de activitate în care merită investit, rezerve de ape minerale care trebuie exploatate, este o zonă turistică care atrage atât turiști străini cât și români. Turismul are un potențial deosebit în această zonă și tocmai de aceea reprezentanții autorităților locale trebuie să se implice mai profund în această problemă. Ar fi mare păcat ca o zonă cu un asemenea potențial turistic să rămână neconectată la restul țării. În plan economic, Harghita și Covasna au un decalaj economic foarte mare față de restul țării, un decalaj foarte mare în ceea ce privește atragerea de fonduri europene.
Există trei teme politice la care cred că vă aștetptați să mă refer: descentralizare, autonomie și regionalizare. În lumina acestor obiective, descentralizarea este obligatorie pentru că aleșii locali știu cel mai bine care sunt nevoile comunității locale. Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în așa fel încât să ducă la eficientizarea administrației.
Autonomia locală și regională este bună, pe baza crieriilor enunțate mai devreme, dar autonomie pe criterii etnice nu este de dorit, pentru că împiedică dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca în cazul regionalizării să nu se delimiteze zonele în funcție de criteriul etnic.
Mă îngrijorează soarta tinerilor din zonă care nu vorbesc bine limba română. Maghiarii au dreptul de a-și construi o carieră, fiind capabili să lucreze și aici, dar și la București. De aceea, reprezentanții autorităților locale și Ministerul Educației trebuie să rezolve această problemă, pentru că nu trebuie pedepsiți copiii din această zonă din considerente politice", a declarat șeful statului.
Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, marți, o vizită în județele Harghita și Covasna, unde va participa la o dezbatere cu autoritățile locale privind problemele apărute în zonă, dar și pentru a stabili elemente care țin de viitoarea dezvoltare regională. De asemenea, șeful statului va vizita și Complexul Monahal Şumuleu Ciuc, căminul ”Sfântul Ştefan” din Miercurea Ciuc, fabrica Perla Harghitei din Sâncrăieni, iar la finalul zilei, în onoarea sa, se va desfășura un ceremonial militar la Mausoleul de la Mărăşti, potrivit Administrației Prezidențiale.
”Marţi, preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi în vizită în judeţele Harghita şi Covasna. Au trecut mulţi ani de când un şef de stat nu a mai fost în vizită oficială în cele două judeţe din centrul ţării, iar scopul acestei vizite îl reprezintă cunoaşterea problemelor locale, identificarea realităţilor zonei, dar şi a elementelor care ţin de viitoarea dezvoltare regională”, a anunţat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis.
Dezbaterea la care va participa liderul de la Cotroceni poartă numele ”Coerenţă şi transparenţă, exemple de bune practici la nivelul judeţelor Harghita şi Covasna” şi se va concentra pe identificarea problemelor cu care se confruntă cei din administraţia locală din judeţele Harghita şi Covasna, identificarea domeniilor cu potenţial de dezvlotare în această zonă, dar şi a modului în care sunt puse în practică măsurile de ordin administrativ.
”Cele două judeţe, e bine de subliniat, au un potenţial extraordinar de dezvoltare, dar trebuie identificate condiţiile care vor face posibilă această dezvoltare. (…) Temele care vor fi abordate în cadrul acestei dezbateri: infrastructură, activităţi economice şi forţă de muncă la nivel local, capacitatea de colaborare prin intermediul clusterelor şi asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, turismul şi potenţialul de dezvoltare din această zonă”, a arătat Dobrovolschi.
De asemenea, tot în cadrului vizitei în Harghita, Iohannis se va opri la căminul ”Sfântul Ştefan” din Miercurea Ciuc.
”Va vizita acest cămin, şi, de asemenea, în incinta acestei instituţii, va avea o întâlnire cu meşteşugari, întreprinzători şi producători autohtoni. Ca de fiecare dată, când sunt astfel de contexte, preşedintele îşi doreşte să sublinieze faptul că susţine agricultura ecologică şi, de asemenea, producătorii autohtoni, meşteşugarii. Să nu uităm că aceste aspecte ţin de brandul României şi, dacă tot vorbim de potenţial de dezvoltare în această zonă, tocmai aceste lucruri pot face parte din elementele de dezvoltare agroturistică din zona Harghita şi Covasna”, a mai spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui României.
După prânz, Iohannis va merge în judeţul Covasna, în municipiul Sfântul Gheorghe, unde va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii clusterelor, asociaţiilor profesionale şi incubatoarelor din zonă şi unde se va discuta despre măsurile care ar putea fi luate pentru încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii din zonă, dar şi modul în care acestea ar putea să aducă o contribuţie importantă la dezvoltarea economică din judeţele Harghita şi Covasna.
”Iată, preşedintele ia parte la un ceremonial militar, dar, de asemenea, aduce omagii ostaşilor români care şi-au pierdut viaţa în timpul Primului Război Mondial. (…) Preşedintele vrea să pună în evidenţa contribuţia remarcabilă pe care au avut-o ostaşii români la ceea ce înseamnă realizarea Unirii.
Şi de asemenea, două aspecte importante – cât este de necesar să marcăm momentele glorioase ale Armatei Române şi Preşedintele îşi mai doreşte să sublinieze nevoia urgentării, nevoia intensificării pregătirilor pentru anul 2018. Să nu uităm că vorbim despre Centenarul Marii Uniri şi sunt necesare aceste pregătiri foarte serioase”, a conchis Dobrovolschi.