2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSportPreşedintele-jucător cere moratoriu în bătălia politică

Preşedintele-jucător cere moratoriu în bătălia politică

În cel mai scurt şi mai consistent discurs pe care l-a ţinut în ultimul an, preşedintele Băsescu a aruncat responsabilitatea adoptării legilor cerute de FMI pe umerii partidelor politice.

Preşedintele Băsescu şi-a început mesajul explicând că finalizarea acordului cu FMI înseamnă că România îşi poate redobândi credibilitatea pe pieţele financiare internaţionale şi poate deveni o ţintă atractivă pentru investiţiile străine directe.

El a făcut un apel către toate partidele să participe la adoptarea într-un interval de 30-45 de zile a legii salarizării unice, a legii pensiilor şi a legii bugetului de stat pe 2011 astfel încât acordul cu FMI să continue.

Ignorând toate scandalurile politice din ultima perioadă, adică şi înregistrarea a 170 de voturi în loc de 80 în şedinţa condusă de Roberta Anastase la 15 septembrie, şi cererea imperativă a UDMR pentru adoptarea legii educaţiei, preşedintele a vorbit de „punţi de legătură” între partide şi de „refacerea speranţei”.

„Drumul pe care se va merge rămâne la latitudinea dumneavoastră. România poate merge spre mai bine sau poate merge spre mai rău”, s-a adresat el deopotrivă partidelor de la putere, dar şi celor din opoziţie ai cărei reprezentanţi nu se aflau însă în sală. „Nici o altă soluţie decât un moratoriu nu este viabilă”, a declarat el, cerând încetarea bătăliei politice „pe termen limitat” pentru „deblocarea activităţii celor două Camere ale Parlamentului”.

Ponta: Mesajul preşedintelui se adresează coaliţiei

În replică, preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat că social-democraţii cer demult încetarea războiului dus de PDL împotriva opoziţiei şi a presei. „Nu noi am oprit dialogul, ei au oprit dialogul pentru că au crezut că sunt foarte puternici”, a spus el. Victor Ponta spune că „mesajul preşedintelui Traian Băsescu transmite de fapt PDL: renunţaţi să acoperiţi o fraudă în Parlament, renunţaţi să mai oferiţi funcţii apropiaţilor, discutaţi cu opoziţia”. El adaugă că social-democraţii se vor aşeza de îndată la masa tratativelor dacă vor avea „un partener de discuţie care nu fură voturi”, o nouă aluzie la cererea opoziţiei pentru demiterea Robertei Anastase.

Nevoia de negociere a fost accentuată imediat şi de liderul UDMR, Bela Marko care repetat că adoptarea legii educaţiei până la sfârşitul anului este în continuare foarte importantă pentru Uniune, dar că există şi alte legi (cele menţionate de preşedinte) pentru care este nevoie de dialog cu opoziţia.

Live TEXT

UPDATE 15:22 Discursul preşedintelui din Parlament s-a încheiat!

UPDATE 15:20 Traian Băsescu: „Ca om politic cu experienţă, vă spun că românii îi vor aprecia pe cei care se vor bate cu criza şi nu pe cei care se ascund de măsurile anticriză”

UPDATE 15:17 Traian Băsescu: „Finalizarea acordului cu FMI poate însemna începutul ieşirii din criză, începând cu 2011. Ratarea finalizării acordului duce la decredibilizarea României pe pieţele financiare, la creşterea deficitului şi la incapacitate de plată”

UPDATE 15:16 Preşedintele prezintă parlamentului condiţiile esenţiale pentru finalizarea cu succes a acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Traian Băsescu le-a transmis parlamentarilor că este necesară adoptarea Legii salarizării unitare, a Legii pensiilor şi a Legii bugetului de stat pe anul 2011.

UPDATE 15:11 Traian Băsescu: „Vă propun un moratoriu asupra bătăliei politice care să permită deblocarea activităţii Parlamentului. Acest lucru este posibil presupunând că toate partidele vor o acţiune consecventă în ceea ce priveşte interesul naţional”.

Traian Băsescu: „Încheierea cu succes a acestui acord ar conduce, în esenţă, la încheierea crizei de credibilitate externă a României de pe pieţele financiare internaţionale. Reconstrucţia credibilităţii economiei româneşti ar influenţa pozitiv capacitatea de a aplica măsuri de stimulare a economiei. Aceasta ar reprezenta un răspuns eficient la efectele crizei economice. Consecinţele directe ale creşterii credibilităţii ar fi pozitive în primul rând pentru că România ar redeveni credibilă pentru investiţia străină, iar sporirea investiţiilor străine ar conduce la creşterea numărului de locuri de muncă şi la creşterea veniturilor”

„Sunt nevoit să-mi reînnoiesc apelul de responsabilitate către partidele politice. Încheierea cu succes a acordului cu FMI ar duce la credibilizarea economică a României în plan extern”, a declarat şeful statului.

A început discursul lui Traian Băsescu!

 

În mai puţin de o oră, preşedintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului. Cele mai stringente subiecte ce se aşteaptă a fi abordate de preşedinte sunt legate de adoptarea legii bugetului pe 2011, a legii salarizării unitare şi a legii pensiilor în circa 40 de zile, adică în actuala sesiune parlamentară, deci până la sfârşitul anului.

Şi legea educaţiei se impune ca temă pe agenda prezidenţială. Un alt subiect important ar fi aderarea României la spaţiul Schengen.

În ciuda îndeplinirii criteriilor tehnice, există semnale puternice că percepţia politică nu este favorabilă unui răspuns pozitiv în decembrie, în condiţile în care fiecare stat Schengen are drept de veto în privinţa primirii unui nou membru.

Cât de convigător trebuie să fie preşedintele?

Primele trei legi menţionate sunt prevăzute în acordul cu Fondul Monetar Intenaţional, iar FMI condiţionează acordarea ultimei tranşe din împrumut de adoptarea lor. Lipsa unui acord cu FMI ar duce la scăderea suplimentară a credibilităţii României pe pieţele financiare internaţionale, cu urmări directe asupra nivelului dobânzilor la care statul român se poate împrumuta în exterior.

Fiecare dintre cele trei legi are de fapt termenul de adoptare depăşit. Potrivit legii, legea bugetului trebuie adoptată până la 25 octombrie pentru anul fiscal următor, dar această prevedere a fost încălcatâ constant de toate guvernele.

Adoptarea rapidă a bugetului pe 2011 este pusă acum sub semnul întrebării nu numai de lipsa de bani, dar şi de atitudinea unor parlamentari din partidul de guvernământ care ar vrea fonduri pentru colegiile lor. În acelaşi timp, bugetul pe 2011 nu poate  fi adoptat înainte de legea salarizării unitare şi de legea pensiilor, dar şi de alegea educaţiei.

În funcţie de prevederile acestor legi, se pot face calculele. Dar cabinetul Boc se bazează pe o majoritate atât de fragilă încât trecerea prin Parlament a legilor salarizării, pensiilor şi educaţiei este problematică. Coaliţia de guvernământ are la Senat numai 69 de voturi, exact atât cât este nevoie pentru adoptarea unei legi organice, deci orice defecţiune duce la înfrângerea Guvernului.

În plus, UDMR a ameninţat că iese de la guvernare dacă legea educaţiei nu va fi adoptată în forma ce i-a fost promisă de PDL, iar urmările legii pensiilor în forma dorită de FMI nu este agreată de UNPR, celălalt guvernare.

Împăcare de etapă cu opoziţia?

În aceste condiţii, guvernul Boc are nevoie de o oarecare deschidere din partea opoziţiei pentru a-şi vedea adoptate acele patru legi. Numai că preşedintele Băsescu vine să-şi transmită mesajul într-un Parlament blocat. PNL şi PSD au anunţat că nu vor asista la discurs.

Astfel liderul deputaţilor liberali, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că preşedintele nu îşi îndeplineşte atribuţiile constituţionale de mediator între instituţiile statului şi că se plasează în mod constant pe poziţii favorabile PDL, comportându-se când ca şef de partid, când ca premier.

Iar liderul PSD Victor Ponta a spus că discursul prezidenţial este lipsit de sens în faţa unui Parlament în blocaj din cauza controversei legate de înregistrarea a 170 de voturi în loc de 80 de voturi la votul din 15 septembrie pe legea pensiilor. Şi PSD şi PNL cer demiterea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte a Camerei Deputaţilor, Victor Ponta declară că o astfel de evoluţie ar reprezenta un semnal de normalitate din partea preşedintelui care ar deschide calea negocierilor.

„Dacă astăzi (marţi – n.r.) preşedintele Traian Băsescu îşi face datoria faţă de ţară şi dă drumul deblocării Parlamentului, prin numirea unui al preşedinte la Camera Deputaţilor şi prin respectarea regulamentelor şi a Constituţiei privind reprezentarea în Parlament a grupurilor politice conform voinţei electoratului, noi, cei din PSD, suntem pregătiţi să participăm la toate discuţiile privind Legea educaţiei, salarizării şi a bugetului“, a declarat Victor Ponta, citat de agenţia Mediafax.

Opoziţia, între boicot şi compromis

Discursul preşedintelui ar putea debloca activitatea Camerei Deputaţilor. Dar asta numai dacă Traian Băsescu le va face pe plac celor din Opoziţie. Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat marţi dimineaţă că social-democraţii vor participa la dezbaterile pe legea educaţiei, legea salarizării unitare şi cea a bugetului, doar dacă şeful statului, în discursul adresat Parlamentului, va da semnalul demiterii preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Ponta a precizat că, atât timp cât preşedintele nu a dat un semnal în acest sens, grupurile parlamentare ale PSD nu vor participa la şedinţa comună a Parlamentului.

Pe de altă parte, Partidul Naţional Liberal a anunţat deja că nu va participa la discursul preşedintelui.

Liderul deputaţilor liberali, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, că grupurile parlamentare liberale au decis să nu participe la şedinţa comună a Camerelor.

„Nu participăm la această şedinţă pentru că observăm în fiecare zi că preşedintele României nu respectă prevederile constituţionale privitoare la rolul pe care îl are în statul român, rol de mediator între puterile statului, un rol echhidistant, neutru. Dimpotrivă, el joacă rolul unui preşedinte de partid, al PDL, joacă rolul de premier uneori, este într-o permanentă încălcare a atribuţiilor sale constituţionale”, a spus Tăriceanu.

El a spus că preşedintele Traian Băsescu este ultimul în măsură să vorbească despre interesul naţional, după comportamentul avut în ultima perioadă.

În schimb, şeful Guverrnului, Emil Boc, a anunţat că va asista la mesajul pe care Traian Băsescu îl va adresa Legislativului.

 

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Două persoane au fost arestate preventiv la Iași. Introduceau droguri în țară

Două persoane au fost arestate preventiv în urma unor operaţiuni desfăşurate de procurorii DIICOT, în care sunt cercetate pentru trafic de droguri şi introducerea...

Premieră istorică realizată de astronomi

Astronomii au realizat o premieră istorică, capturând o imagine detaliată a stelei WOH G64, un gigant roșu aflat în ultimele etape ale vieții, situat...

România și Kosovo nu se vor întâlni în preliminariile Campionatului Mondial 2026

Deși ambele naționale vor participa la tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului Mondial, ele nu vor putea fi repartizate în aceeași grupă, din motive...
Ultima oră
Pe aceeași temă