30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportPreşedintele Comisiei de la Veneţia denunţă încercările de a pune presiune asupra...

Preşedintele Comisiei de la Veneţia denunţă încercările de a pune presiune asupra judecătorilor CCR

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a făcut un apel public către instituţiile din România prin care le cere să respecte independenţa Curţii Constituţionale şi să nu împiedice funcţionarea de drept a statului român.

Citeşte şi: Reding, de acord cu reacţia preşedintelui Comisiei de la Veneţia – CCR, sub presiuni politice

Pe 4 iulie, preşedintele Comisiei a redactat o scrisoare către România în care precizează:

„Am făcut această scrisoare pentru a-mi exprima îngrijorarea cu privire la diferitele tentative de exercitare a presiunii asupra Curţii Constituţionale. Ieri (3 iulie – n. red.), am primit informaţii suplimentare din partea Curţii Constituţionale, în care mi se aduc la cunoştiinţă ameninţările asupra judecătorilor, dar şi presiunile care se fac”, scrie Gianni Buquicchio.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia subliniază că ”este un principiu general al statului de drept că orice presiune, fie juridică sau individuală, cu scopul de a influenţa deciziile Curţii, este inadmisibilă. În ultimii ani, Comisia de la Veneţia a intervenit uneori pentru a proteja independenţa unei curţi constituţionale în ţări cu democraţie fragilă.

Mi se pare surprinzător, chiar şocant, că pentru a doua oară, într-un timp atât de scurt, o curte constituţională a unui stat membru UE şi al Consilului European, se simte obligată să facă apel la intervenţia Comisiei de la Veneţia pentru a-şi proteja autonomia”.

”Fac apel la toate autorităţile statului român şi la toate partidele politice, să respecte independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea oricărei presiuni.

Este vorba de ameninţări la adresa judecătorilor, deci aştept din partea autorităţilor române să îi protejeze pe judecători şi pe familiile acestora, dar şi să ia toate măsurile necesare ca să îi aducă în faţa justiţiei pe autorii acestor ameninţări”, conchide Gianni Buquicchio.

Cele mai citite

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

S-a găsit soluția ca platforma X să reînceapă să funcționeze în Brazilia

Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, trebuie să achite o ultimă amendă în valoare de 10 milioane de Reais (aproximativ 1,9...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă