UPDATE Presedintia anunta vineri seara, dupa ce presedintele Traian Basescu a fost suspendat de Parlament, ca a trimis Curtii Constitutionale (CCR) „o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei si Presedintele Romaniei”. In Comunicatul de presa remis presei nu se specifica despre ce conflict e vorba, potrivit HotNews.ro. Preşedintele face declaratii de presă in aceasta seara.
UPDATE. Senatorul Dan Şova a anunţat în plen rezultatul votului: 432 deputaţi şi senatori, în total, 374 de parlamentari prezenţi. 256 de voturi pentu hotărâre, faţă de 114- împotrivă.
Propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a fost adoptată de Parlament.
Citeşte şi FOTO: Traian Băsescu, „preşedinte jucător”: 8 ani de mandat în imagini
„Având în vedere decizia, vă propun stabilirea datei referendumului”, a declarat Antonescu. În data de 29 iulie 2012 va fi data referendumului. Cetăţenii vor răspunde cu „da” sau „nu” la întrebarea „Sunteţi de acrd cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu?”.
„Vom fi alături de preşedinte, îl vom susţine”, a declarat Vasile Blaga, preşedintele PDL.
–
258 de voturi a obţinut propunerea de suspendare, faţă de 116 împotrivă, s-a anunţat la Parlament.
Interimatul va fi preluat, conform legislaţiei, în ordine, de preşedintele Senatului, respectiv de preşedintele Camerei Deputaţilor. Aşa cum a declarat anterior zilei de astăzi, Crin Antonescu va prelua interimatul, el declarând că va fi responsabil.
Citeşte şi reportajul: Suspendarea preşedintelui. Cum mi-am petrecut cea mai importantă zi din viaţa lui Cătălin Voicu
–
Pe surse- suspendarea a trecut, informează Realitatea TV.
Votul s-a încheiat, începe numărătoarea voturilor. Deputaţii au votat, urmează senatorii.
–
Începe votul pentru suspendarea preşedintelui. Este un vot cu bile.
„Am discutat cu toate grupurile parlamentare, mai puţin cu PDL, am obligaţia de a asigura stabilitatea. Jenant”, a spus premierul Victor Ponta despre apărarea preşedintelui Traian Băsescu.
„Este un acord încheiat între UNPR şi PSD şi nu am nimic de comentat asupra lui”, a declarat Crin Antonescu, vizavi de acordul încheiat între UNPR şi social-democraţi pentru voturi care să susţină suspendarea.
–
„Mă acuzaţi că am dezbinat şi am să vă aduc aminte un element important. Împreună cu dvs, cu toţi, în urma unui dialog, s-au dat soluţii pentru sistemul de educaţie. Împreună, am reuşit să semnăm Pactul pentru Educaţie”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
„Am făcut încercări numeroase să fim împreună, în sprijinul românilor, dar nu-mi puteţi cere ca preşedintele să genereze un sistem prin care parlamentarii să fie feriţi de răspundere”, a mai spus Băsescu. „Cu mine, nu va reuşi nimeni să facă un compromis în această privinţă. Eu nu fac intervenţii nici la procurori, judecători sau poliţişti. Ştiu că uneori s-au supărat şi cei din PDL, dar asta e viaţa”.
„Aţi vorbit de dictatură: aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei funcţia de prim-ministru? Dacă n-aţi văzut, mai căutaţi dictatori”.
„Domnul Andon şi domnul Diaconu au sentinţe definitive. Sunt convins că va vota şi domnul Voicu”, a mai spus preşedintele, referindu-se la situaţia de incompatibilitate a celor doi parlamentari USL.
„Am auzit foarte multe minciuni din partea puterii despre activitatea mea şi foarte puţine lucruri despre ce este de făcut pentru ţară. V-aş ruga ca, în finalul unui discurs, să aveţi grijă de ţară şi de oamenii ei”.
„Ştiu că s-au luat măsuri care i-au afectat pe oameni, n-am făcut-o cu sufletul deschis, dar am făcut-o pentru a evita un rău mai mare. Am conştiinţa împăcată că mi-am făcut datoria faţă de ţara mea, faţă de poporul meu„, a mai spus preşedintele.
Traian Băsescu i-a spus lui Crin Antonescu că îl poate căuta, indiferent dacă se votează suspendarea, spunând că aşteaptă decizia la Cotroceni. El a declarat că îi lasă lui Crin Antonescu o foaie albă, pe care să-şi scrie demisia, în cazul în care preşdedintele nu va fi demis la referendum. Pe de altă parte, Crin Antonescu i-a replicat preşedintelui că el se ţine de cuvânt.
–
Preşedintele Băsescu a părăsit din nou plenul,când a luat cuvântul Călin Popescu-Tăriceanu.
Tăriceanu a declarat că, odată cu suspendarea preşedintelui Băsescu, se vor încheia „comunismul şi prezidenţialismul”. „Preşedintele a încercat să-şi asume puterile Guvernului, i-a transformat pe ultimii doi prim-miniştri în oameni fără personalitate”.
„Preşedintele invocă puterea justiţiei, dar PDL se teme de justiţie”. Marile fraude ale PDL nu duc cu gândul la minciuna spusă românilor, cheltuielile pe care guvernul PDL nu i-au ajutat cu nimic pe români. În timpul celei de-a doua guvernări a lui Băsescu, datoria publică s-a dublat, iar românii vpr plăti această datorie”.
„Îi cer preşedintelui Băsescu să nu divizeze din nou societatea, profitând de referendum”.
–
„Un nou preşedinte interimar va demonstra că se poate face treabă mai bine”, a declarat independentul Mircea Geoană.
„Să ţinem minte că, atunci când vrei să fii conducătorul unei naţiuni, trebuie să încerci să scoţi ce este mai bun din oameni, e nevoie de lideri care să nu învrăjbească societatea, să încercăm să nu facem aceleaşi greşeli. Este nevoie de un nou început”, a declarat Geoană.
–
Traian Băsescu s-a întors în plenul Parlamentului.
„Dacă vrem să preluăm controlul justiţiei, de la cine să-l preluăm? De la preşedinte”, a declarat Dan Şova, la întoarcerea lui Băsescu la şedinţa extraordinară., precizând, totuşi, că USL nu urmăreşte să preia controlul justiţiei. „Nimănui nu i-a crescut pensia, dacă domnul preşedinte se bazează e votul lor”, a mai spus Şova.
–
Traian Băsescu poate „coabita doar cu slugi”, a declarat senatorul PSD Dan Şova, referindu-se la declaraţia preşedintelui privind coabitarea cu PNL şi PSD.
„Traian Băsescu trebuie să răspundă în faţa românilor pentru acuzaţiile aduse”, a spus Şova.
–
„România este lovită crunt a doua oară în istoria ei: prima oară, cu mineriada, astăzi, păpuşarii lovesc cu golaniada”, declară Cezar Preda (PDL).
Deputatul Preda l-a acuzat pe Antonescu că s-a aliat cu partea din FSN condusă de Ion Iliescu şi că a avut un discurs plin de răutate, comparându-l cu păpuşa Chuckie.
„Ne-am făcut de râs în 2007, cui foloseşte? Primul-ministru minte instituţiile europene, această atitudine este specifică omului care şi-a falsificat CV-ul şi care a minţit, nu sunt motive de suspendare, nu sunt motive să lăsăm ţara fără preşedinte. I-aţi minţit pe români că totul va fi bine pentru ei. Aţi minţit Europa că nu veţi ataca instituţiile statului de drept„.
–
Parlamentarii UDMR vor vota conform conştiinţei lor, a anunţat deputatul Marton Arpad în Parlament.
–
„Cred că, în momentul ăsta, un lucru ne uneşte: dorul de Emil Boc”, a declarat Crin Atonescu, din partea liberalilor.
Preşedintele Băsescu a părăsit, în acest moment, şedinţa Parlamentului. „Am ieşit să fumez şi să dau un telefon”, le-a declarat Băsescu jurnaliştilor, potrivit Realitatea TV.
USL nu vrea să instaureze dictatură, a precizat Crin Antonescu. „Domnule preşedinte Băsescu, noi vrem să vă suspendăm azi printr-un act democrat. În realitate, dvs. v-aţi suspendat de ani buni din funcţie, iar marea eroare pe care aţi comis-o este că aţi lăsat această ţară fără preşedinte„, a declarat şeful liberalilor.
„Preşedintele s-a transformat în singura putere a acestui stat. Nici unul din apropiaţii dvs. nu a fost deranjat de justiţie”, a spus Antonescu. „Ne acuzaţi astăzi pe noi că vrem să îl suspendăm pe Băsescu pentru că ne temem de o justiţie politică, nu noi avem dosare închise sau suspendate de justiţia română”.
„Salut îngrijorarea oficialilor”, a spus Antonescu, referindu-se la mesajele şi luările de poziţie ale mai multor oficiali europeni şi americani privind situaţia din România.
„Constituţia României nu poate impune preşedintelui, dar amera calitate a unui lider adevărat este aceea de a uni o naţiune. Drumurile noastre, oriunde vă aflaţi, se cam despart. Veţi fi sau nu suspendat, dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din politică, dar vă urez să apucăm o justiţie pe deplin independentă în România”, a mai spus Crin Antonescu.
–
„Nu aţi dorit să citiţi avizul, pentru aţi dorit ca românii să nu audă hotărârea. România trece prin clipe dificile şi aceasta numai pentru că un grup de politcieni încearcă să confişte această ţară „, a declarat liderul PDL, senatorul Vasile Blaga.
„Ceea ce se întâmplă în aceste zile în România este o luptă împotriva statului de drept a cuplului Ponta-Antonescu„, a spus Vasile Blaga. „De când aţi preluat guvernarea, nu v-aţi preocupat deloc de viaţa românilor”.
„Presa de pretutindeni se cruceşte de tupeul lui Ponta care stă în fotoliul de prim-ministru, Ponta Copy-Paste a făcut înconjurul lumii. Nu puteţi onora nici una din promisiunile pe care le-aţi făcut când eraţi în opoziţie”, a mai spus Blaga, el arătând că criza economică se va adânci până la toamnă.
„Asediul împotriva puterilor legitime ale statului continuă. Ponta a plecat la Consiliul European, deşi CC a dat aviz negativ”. „Băsescu este apărătorul legii egale pentru toţi”- acesta este motivul pentru care USL vrea să îl demită pe preşedinte, este de părere Vasile Blaga.
„Băsescu nu a încălcat Constituţia, faţă de Ponta şi Antonescu, care o încalcă în fiecare zi. Aţi devenit maeştri în fărădelegi, acesta este singurul doctorat luat cu brio de Victor Ponta„, a mai spus Blaga.
„Alegătorii români văd şi înţeleg. Aţi comis atâtea abuzuri într-o perioadă atât de scurtă, încât aţi zguduit întreaga societate românească”.
Vasile Blaga face un apel la parlamentarii din UNPR, UDMR şi minorităţile naţionale să „se trezească”, „nu puneţi umărul la demolarea democraţiei”.
–
„Înainte de discursul preşedintelui, cred că trebuia să prezentaţi avizul Curţii Constituţionale”, i-a atras atenţia Mircea Toader, şeful grupului PDL din camera Deputaţilor, lui Crin Antonescu. Şeful Senatului a spus, însă, că avizul se găseşte online şi că este cunoscut.
Mircea Toader îi solicită lui Antonescu să se prezinte în plen avizul Curţii Constituţionale privind propunerea de suspendare a preşedintelui Băsescu.
Parlamentarii se ceartă asupra ordinii de zi. Se supune la vot citirea avizului CCR. Propunerea a căzut, cu 107 voturi pentru, 234 voturi împotrivă şi 17 abţineri.
Pe de altă parte, Bogdan Niculescu-Duvăz i-a atras atenţia lui Mircea Toader că ar fi trebuit să intervină înainte de discursul preşedintelui.
–
„În primul rând, trebuie să vă spun că am luat notă de avizul CC şi m-am bucurat că, în acest aviz, CC nu constată nici o abatere a preşedintelui care să justifice suspendarea „, a declarat Traian Băsescu.
„Se pare că eu nu reuşesc să coabitez cu PNL-ul şi PSD-ul”, a mai spus preşedintele României în Parlament.
„Trebuia să înlocuiţi Avocatul Poporului şi să daţi ordonanţe ca să vă atingeţi scopurile şi sunt lucruri mai importante decât atingerea scopurilor politice şi acestea sunt stabilitatea ţării. Ceea ce faceţi de 2 săptpmâni reprezintă o zdruncinare a statului de drept, pentru a-l pune la dispoziţia USL”, a declarat Traian Băsescu.
Preşedintele a declarat că USL urmăreşte să pună sub controlul lor justiţia. „Domnilor, minciunea trebuie să fie în limite acceptabile”, a spus Băsescu despre acuzaţia USL cum că preşedintele nu respectă deciziile CCR.
„Mă acuzaţi că am dat o informaţie statistică- legată de numărul de salariaţi în raport cu numărul de pensionari. Semnalul public pe care eu l-am tras a fost că eu, niciodată, la niveul CAS-ului de astăzi, nu vom putea avea un fond de pensii echilibrat, aşa cum este şi astăzi”, a spus preşedintele.
„Dacă veţi tergiversa proiecte, dacă nu veţi accelera viteza de absorbţie de fonduri europene, dacă nu veţi da drumul la investiţii străine, în minerit, de exemplu, nu există soluţii să alimentaţi corespunzător bugetul fondului de pensii”.
„Dacă veţi găsi un singur caz, eu îmi voi asuma răspunderea acuzaţiilor. Am criticat justiţia în baza rapoartelor din Mecanismul de Cooperare şi Verfiicare, pentru că ineficienţa ei nu putea fi ascunsă de români”, a declarat preşedintele.
„De doi ani nu mai critic justiţia, a început să meargă şi asta îi înspământă pe mulţi- politicieni sau în fara politicii”.
Preşedintele a respins şi acuzaţiile USl privind iniţierea proiectului de reviziure a Constituţiei.”Puteaţi supune referendumului şi noua Constituţiei”.
„Afirmaţiile despre xenofobie au fost sancţionate de instituţiile statului, dar nu au fost sancţionate penal. Le regret şi sunt de acord că astfel de afirmaţii nu trebuie făcute nici un om politic, mai ales de un şef de stat”, a declarat Traian Băsescu, subliniind că îşi rezervă dreptul a de mai interveni „punctual” în şedinţă.
–
„Analiza evenimentelor politice din ultimii trei ani arată că cel care a generat şi întreţinut procesul de alterare al statului democratic a fost Traian Băsescu”, a declarat deputatul Eugen Nicolăescu, arătând că statul a căpătat accente dictatoriale sub preşedinţia lui Băsescu şi că şeful stautului şi-a asumat rolul de prim-ministru. „Semnanatarii acestui document consideră că se impune convocarea unui referendum popular pentru ca românii dacă sunt sau nu de acord cu politicile impuse de Traian Băsescu”.
Nicolăescu a afirmat că Traian Băsescu a accentuat discrepanţele sociale şi l-a acuzat de rasism şi xenofobie. Totodată, deputatul PNL a arătat că Traian Băsescu „a cerut guvernului să legifereze fără Parlament” şi că a provocat o criză între preşedinţie şi alte instituţii.
Nicolăescu a mai spus că „atacurile preşedintelui au vizat şi Senatul României”, că a intervenit în justiţie- „atacurile la adresa justiţiei intră în sfera penală”.
„Preşedintele a ascuns neputinţa Guvernului care l-a instaurat”, a mai spus Nicolăescu, afirmând că Băsescu a iniţiat un proiect legislativ neconstituţional- revizuirea Constituţiei.
„Băsescu a încălcat prevederile constituţionale”, el fiind acuzat de USL că a încălcat principiul neapartenenţei politice- el refuzând dialogul cu alte partide politice în afara PDL-ului. „Traian Băsescu a fost, de fapt, liderul PDL”, a declarat Nicolăescu în Parlament, citind textul de suspendare.
–
Începe şedinţa extraordinară a Parlamentului, în care se discută suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
În debutul şedinţei a fost ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului aviatic de la Buzău, în care au murit 4 militari. La lucrări sunt prezenţi 318 parlamentari, fiind absenţi 114, în condiţiile în care cvorumul de lucru este 217, informează Mediafax.
–
Preşedintele Băsescu a fost întâmpinat pe scările de la intrarea Parlamentului de către preşedintele PDL Vasile Blaga. Cei doi au dat mâna şi au intrat în clădire, informează Mediafax.
Băsescu a fost întâmpinat apoi şi de preşedinţii celor două Camere, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.
Băsescu a schimbat câteva cuvinte cu cei doi. în timp ce se îndrepta spre lifturi.
Şedinţa Parlamentului este programată pentru ora 17.00.
Băsescu era însoţit de purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea, anterior la Parlament sosind şi consilierul prezindenţial Sebastian Lăzăroiu.
–
Astăzi, are loc şedinţa plenului reunit pentru dezbaterea şi votul asupra cerererii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, după avizul dat astăzi de Curtea Constituţională.
Este nevoie de 216 voturi pentru ca preşedintele să fie suspendat pe Parlament.
Vom reveni cu informaţii.