16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSportPremierul refuza negocierea Noricai Nicolai

Premierul refuza negocierea Noricai Nicolai

Invocand motive neconstitutionale, premierul Tariceanu a decis sa nu se duca la Cotroceni, respingand astfel invitatia la dialog pe tema retragerii nominalizarii Noricai Nicolai pentru portofoliul Justitiei.

Premierul Calin Popescu Tariceanu initial nu a anuntat personal ca nu se va duce la Cotroceni joi seara, informatia venind pe la amiaza dinspre diverse surse apropiate prim-ministrului. Presedintele il invitase pentru aseara, la ora 18.30, exprimandu-si regretul pentru ca nu a fost consultat de premier la desemnarea Noricai Nicolai pentru functia de ministru al Justitiei. Cu prilejul chemarii lui Tariceanu la Cotroceni, Basescu ii transmitea acestuia ca regreta faptul ca nici ulterior premierul nu a dorit ca impreuna cu el sa gaseasca "o solutie care sa dea un plus de credibilitate actului de justitie din Romania". Sursele noastre spun ca premierul a hotarat sa nu dea curs invitatiei la sfatul consilierilor romani si straini pe care ii are. Potrivit lui Tariceanu, seful statului nu ar avea atributii constitutionale in respingerea nominalizarii unui ministru. Pe surse PNL a venit si informatia ca majoritatea membrilor conducerii formatiunii liberale au discutat telefonic cu premierul Tariceanu, sugerandu-i si ei ca ar fi bine sa nu dea curs invitatiei sefului statului. Tariceanu ar fi fost sfatuit sa-i ceara presedintelui sa faca publice problemele legate de nominalizarea Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei.
Raspunsul pe care Tariceanu l-a primit ieri de la Traian Basescu a fost transmis cu prilejul participarii presedintelui la sedinta CSM. seful statului a spus ca nu va accepta sa desemneze un ministru al Justitiei cu moralitate indoielnica. "Nu voi accepta sa desemnez un ministru al Justitiei care nu are o cariera profesionala si morala ireprosabila. Foarte multi vin si spun «Da si tu.». Eu sunt ales, cu bunele si cu relele mele, dar un ministru al Justitiei nu voi accepta sa semnez ca un notar, in orice conditii sau orice persoana."

Potrivit lui Basescu, Constitutia prevede ca premierul propune un ministru, iar presedintele decide. "Va asigur ca nu voi ceda la ideea ca la Ministerul Justitiei sa vina un bun specialist acceptat de dumneavoastra si care cel putin la nivel de probe sa fie ireprosabil, ca barfe sunt multe", a afirmat Basescu. Dupa care a precizat ca nu a facut aceste declaratii pentru a intra in dialog cu alte institutii ale statului, ci doar pentru ca ministrul Justitiei este membru CSM.
Un alt sfatuitor al premierului, in afara consilierilor si vicepresedintilor PNL, a fost, se pare, insusi presedintele de onoare al PSD. Tariceanu a avut o convorbire telefonica in cursul serii de miercuri cu Ion Iliescu, in cursul careia liderul PSD l-ar fi asigurat de sprijinul sau pentru investirea Noricai Nicolai. De altfel, fostul sef al statului, Ion Iliescu, a sustinut ca decizia lui Basescu de a respinge nominalizarea Noricai Nicolai pentru functia de ministru al Justitiei este "nefireasca" si a criticat pe blogul sau atmosfera de neincredere dintre seful statului si premier.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă