Premierul Mihai Tudose și omologul bulgar, Boiko Borisov, au avut, luni, o discuție telefonică, în cadrul căreia au stabilit ca, în luna septembrie, să aibă loc o nouă reuniune comună a guvernelor român și bulgar, la Varna. La reuniune vor fi stabilite și „detaliile înființării unei trilaterale între România, Bulgaria și Grecia",
În cadrul convorbirii, cei doi premieri au discutat despre posibilitățile de cooperare între cele două țări în ceea ce privește infrastructura, turismul, dar și în alte domenii pentru finanțarea cărora vor fi folosite fonduri europene, precizează Guvernul, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, în contextul deținerii de către Bulgaria a președinției Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului 2018, s-a discutat despre posibilitățile de cooperare pe proiecte comune între cele două state în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării și Mării Negre.
În cadrul discuției, premierul român a propus conectarea capitalelor București — Sofia — Atena printr-o linie feroviară rapidă de persoane, aspect la care vor lucra miniștrii Transporturilor din cele trei țări. Totodată, s-a agreat accelerarea proiectelor celor două poduri peste Dunăre, între Turnu Măgurele — Nicopole și Călărași — Silistra.
Cu toate acestea. printre structurile de cooperare regională din care face parte țara noastră există și o trilaterală „România-Bulgaria-Grecia", ce a fost lansată la 26 august 1995, conform site-ului Ministerului de Externe, potrivit HotNews.ro.
Obiectivele și domeniile de cooperare ale trilateralei, conform MAE: dimensiunea politică: dialog privind evoluțiile în plan regional; dimensiunea economică: cooperare în domeniul infrastructurii de transport și energetice și aspecte generale privind dezvoltarea economică; dimensiunea de stabilitate regională: combaterea migrației ilegale, a traficului de droguri și a crimei organizate; cooperarea în domeniul afacerilor interne: la 8 septembrie 1998, la Sofia a fost semnat Protocolul între Guvernele României, Bulgariei și Greciei privind cooperarea în combaterea criminalității transfrontaliere; răspuns în cazuri de urgență la calamități dezastre naturale.
Potrivit MAE, cea mai recentă reuniune România-Bulgaria-Grecia a fost cea a miniștrilor afacerilor externe de la București, din 21 mai 2010. Cu această ocazie a fost adoptată o declarație comună privind Balcanii de Vest, document ce reiterează importantă cooperării în format trilateral. Cu același prilej, a fost semnată o scrisoare comună adresată Înaltului Reprezentant UE, Catherine Ashton, și comisarului pentru extindere și politică de vecinătate, Ștefan Fule, ce cuprinde obiectivele celor trei state în regiunea Mării Negre.