16.2 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSportPremiera in Ardeal: UDMR, castigatoare in cinci judete

Premiera in Ardeal: UDMR, castigatoare in cinci judete

» Scrutinul de duminica pare sa schimbe, cel putin pe unul dintre paliere, tendintele de vot ale ardelenilor: victoria UDMR in cinci judete si jumatate, fata de trei judete in 2004.

Pentru prima oara in istoria sa, UDMR a iesit pe locul intai in cinci judete si, in plus, a castigat cele mai multe procente pentru Camera Deputatilor in judetul Bihor. Formatiunea politica reprezentativa a maghiarilor din Romania a obtinut cele mai multe procente, atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat, in Salaj, Satu-Mare, Mures, Harghita si Covasna. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca UDMR a dus o campanie foarte activa, ne-a explicat Attila Varga, unul dintre candidatii din Satu-Mare care au obtinut direct mandat pentru Camera Deputatilor.

"Am avut o campanie care s-a adresat direct oamenilor, gandita diferentiat pentru zona rurala si pentru zona urbana. Ne-am plimbat cu «autobuzul sperantei» prin localitati si ne-am oprit la intalniri cu oamenii", precizeaza Varga. El nu se arata uimit ca au fost si romani care au votat UDMR, ba chiar, intr-un fel, asteptau asta. Oamenii au fost multumiti de rezultatele noastre din ultimii patru ani, au apreciat stilul nostru de a face campanie – civilizat, european – si apoi le-a placut programul nostru", crede Attila Varga.

Unul dintre punctele tari ale UDMR in aceasta campanie electorala, spune el, a fost reamintirea, in fata alegatorilor, a faptului ca din multe initiative legistative ale UDMR, concretizate in acte normative, au avut de castigat si romanii. "Un exemplu este legea prin care oamenii si-au primit banii inapoi pe masinile Dacia platite inainte de 1989 si pe care n-au mai apucat sa le primeasca", spune proaspat reconfirmatul deputat.
Sociologul Mircea Kivu spune ca victoria UDMR in cele cinci judete se poate explica si prin faptul ca "intotdeauna maghiarii s-au prezentat la vot", desi tot el atrage atentia asupra unui amanunt: "Covasna era mereu peste media nationala ca prezenta la vot, insa anul acesta n-a mai fost asa".

Proaspat castigatorul unui mandat de deputat din partea PSD±PC din judetul Sibiu, Ioan Cindrea, crede ca victoria UDMR se datoreaza faptului ca "alegatorii lor au ramas aceiasi, in timp ce romanii s-au impartit intre trei formatiuni politice". Cindrea, care a obtinut 51,53% din voturile directe, ceea ce l-a propulsat direct in Parlament, nu se arata entuziasmat de procentele obtinute de PSD dincolo de Carpati. "Eu am fost in toate localitatile din colegiul meu, am batut satele pe jos, am mers din casa-n casa si am vorbit oamenilor despre ajutoarele de stat pentru copii, despre agricultura, despre pensii. Le-am amintit ca sunt unul dintre initiatorii legii de majorare a punctului de pensie", ne-a explicat Cindrea.

PCM, alternativa esuata
Cu toate ca Partidul Civic Maghiar (PCM) a reusit sa priveze partidul condus de Marko Bela de un mandat de deputat, UDMR a reusit sa isi pastreze monopolul politic al reprezentarii comunitatii maghiarilor ardeleni. Independentii sustinuti de PCM au obtinut doar scoruri electorale modeste. Marko Bela crede ca viitorul politic al radicalilor maghiari este in UDMR si, chiar inainte de alegeri, i-a invitat pe membrii PCM sa revina in UDMR.

El a declarat ca apelul nu priveste anumite persoane, precum liderul PCM, Szasz Jeno, ori presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes. Bela a spus doar ca incercarea de a construi o alternativa la UDMR a esuat, pentru ca alternativa se afla in interiorul Uniunii Democrate a Maghiarilor si este reprezentata tocmai de tinerii care au ajuns in posturi de ministri, de secretari de stat ori de presedinti de consilii judetene.
Reprezentantii PCM sunt nemultumiti de rezultatele obtinute de candidatii independenti. O serie de disidenti din interiorul PCM ii reproseaza presedintelui Szasz Jeno ca a refuzat sa inscrie partidul in cursa electorala si ca, din aceasta pricina, PCM nu a putut sa probeze adevarata sa forta.

Cele mai citite

Coaliția ajunsă la menopauză – Academia Catavencu

Cum era de așteptat, liberalii s-au frecat, s-au scălâmbăiat, s-au dat de ceasul morții, s-au indignat, s-au ascuns pe după batistuțe și, în...

Israelul vrea ca SUA să o sprijine după ce va ataca Iranul

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a afirmat, marţi, în cursul unei întrevederi avute la Tel Aviv cu secretarul de stat american Antony Blinken...

350 de persoane au participat la căutarea unui băiat de 13 ani care s-a rătăcit în pădure. A fost găsit la o distanță de...

O mobilizare impresionantă a avut loc în județul Mureș, la Sovata, pentru salvarea unui băiat de 13 ani, care s-a rătăcit în pădure în...
Ultima oră
Pe aceeași temă