Oprivire pe Stadiul absorbţiei instrumentelor structurale la data de 31 mai 2011 arată că cele mai mari emoţii ar trebui să le aibă Anca Boagiu, Gheorghe Ialomiţianu şi Laszlo Borbely. 2,61% este proporţia care apare în statistica absorbţiei fondurilor în dreptul Ministerului Transporturilor.
La prima vedere, s-ar putea vorbi de o creştere de 0,02% faţă de 30 aprilie. Creşterea este însă artificială, rezultând doar din variaţia cursului valutar, iar sumele plătite beneficiarilor sunt aceleaşi ca la 30 aprilie 2011.
Şefa de la Transporturi are însă toate şansele să scape de remaniere dat fiind că, şi în emisiunea tv de miercuri seară, preşedintele Traian Băsescu a menţionat-o pe lista miniştrilor preferaţi: „Îmi place Anca Boagiu, că a pus piciorul în prag la Ministerul Transporturilor”.
Anterior, şeful statului a spus despre Ministerul Transporturilor că a făcut licitaţii şi că va accelera absorbţia fondurilor europene, astfel încât ar avea şanse să se apropie de plutonul ministerelor fruntaşe în atragerea de bani europeni.
La rândul său, Anca Boagiu a vorbit despre posibilitatea ca până la sfârşitul anului 2011 rata absorbţiei să ajungă la 20%. „În total, la nivelul Ministerului Transporturilor avem alocaţi, cu contribuţia României, 5,7 miliarde euro. Până la sfârşitul acestui an, toţi banii vor fi licitaţi şi vor fi semnate contractele”, a promis Boagiu.
Laszlo Borbely, vizat expres
Dacă ministrul Gheorghe Ialo-miţianu se putea lăuda, la 31 mai 2011, cu un grad al absorbţiei de doar 8,98%, de o atenţie specială din partea preşedintelui Traian Băsescu s-a bucurat, în schimb, ministrul Mediului, udemeristul Laszlo Borbely. În dreptul instituţiei pe care acesta o conduce, Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale a trecut 9,86%, în creştere cu mai puţin de 1% faţă de 30 aprilie 2011.
„Sunt dezamăgit de cum merge Ministerul Mediului cu absorbţia de fonduri. Era un minister bine cotat”, spunea şeful statului acum aproximativ o lună. De atunci încoace, subiectul reorganizării administrative a României a tensionat relaţiile dintre PDL-preşedinţie, de o parte, şi UDMR, de cealaltă parte, astfel încât se prea poate să fi crescut şansele la remaniere ale lui Laszlo Borbely.
Cu atât mai interesant cu cât numele liderului UDMR a fost vehiculat, în contextul înfiinţării unui nou minister, ca fiind dorit de Uniune la conducerea viitoarei instituţii.
Nu prea liniştiţi ar trebui să fie, în această perioadă, şi miniştrii Traian Igaş şi Valerian Vreme (Interne şi Comunicaţii). Primul avea un grad de absorbţie, potrivit statisticii de la 31 mai, de doar 7,44%, iar cel de-al doilea susţine că ar depăşi 10%, procent însă mult mai mic decât cel al ministerelor fruntaşe.
„De la 1 ianuarie 2007 până în prezent au fost semnate 360 de contracte, din care 190 în timpul mandatului meu”, a explicat Vreme. Potrivit acestuia, în iulie urmează să fie demarat proiectul referitor la asigurarea în şcoli a accesului la internet (în valoare de 40 milioane de euro), iar în august vor fi primite alte două proiecte, cu bugete însumate de 90 milioane euro (e-commerce şi pentru dezvoltarea sistemelor integrate pentru IMM-uri).
Udrea, ministru preferat şi fruntaş la banii europeni
Potrivit aceiaşi statistici privind gradul de absorbţie până la data de 31 mai 2011, cel mai bine stă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, cu o pondere de 21,5%. Pe locurile următoare se situau Ministerul Muncii (cu 19,10%) şi Ministerul Economiei (12,58%).
Atât Elena Udrea, cât şi fostul ministru al Muncii Ioan Botiş au fost menţionaţi de preşedintele Traian Băsescu pe lista miniştrilor preferaţi. De aprecieri prezidenţiale s-au bucurat şi miniştrii Justiţiei şi Educaţiei, Cătălin Predoiu şi Daniel Funeriu.