16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSportPonta: România nu a ieşit din criză

Ponta: România nu a ieşit din criză

Liderul PSD Victor Ponta a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că România nu a ieşit din criză, aşa cum anunţă în mod „super-optimist şi super-nerealist” liderii PDL şi ai Guvernului, iar astfel de afirmaţii riscă să inducă în eroare şi să creeze o mare dezamăgire în cadrul populaţiei, potrivit NewsIn.

„Declaraţiile super-optimiste şi în acelaşi timp super-nerealiste atât ale domnului Băsescu, cât şi ale domnului Boc şi ale doamnei Udrea nu se confirmă în niciun fel. România nu a ieşit din criză, poate că doamna Udrea sau Băsescu au ieşit din criză, dar genul acesta de declaraţii, dincolo de importanţa lor în bătălia internă din PDL, riscă să inducă în eroare şi să creeze o nouă mare dezamăgire în cadrul populaţiei”, a spus Ponta, precizând că acesta este primul punct de vedere al grupului economic al USL.

Social-democratul a afirmat că, în urma noului Acord cu FMI, ţinta de deficit pentru 2011 şi 2012, „de o amploare deosebită”, nu va putea fi atinsă, la fel cum nu a fost atinsă nici cea pentru 2010, deşi aşa fusese anunţat „”în mod nereal”. „În practică, arieratele Guvernului au trecut de 1,6 mld euro. Dacă ar fi fost plătite, sau consemnate ca deficit, practic nici în 2010 România nu-şi îndeplinea ţinta”, a spus Ponta, urgentând Guvernul să plătească datoriile către firmele private.

Liderul PSD a mai spus că în 2011 Guvernul va continua măsurile de ajustare prin reducerea cheltuielilor şi, deşi aceste măsuri erau „necesare”, acum va trebui să se axeze pe acele măsuri care nu au fost întreprinse în anul precedent, respectiv reducerea arieratelor şi stimularea forţei de muncă, în condiţiile în care capacitatea de rezistenţă a populaţiei faţă de măsurile de austerite este „la limită”. Ponta a mai atenţionat că Executivul s-a obligat faţă de FMI să elimine subvenţiile pentru gigacalorie, astfel încât preţul pentru căldură va creşte cu 70-100% în iarna viitoare faţă de anul trecut.

Ponta a mai spus că în noul Acord se prevedere în continuare reducerea personalului bugetar, fără a exista niciun fel de măsură care să arate cum poate fi absorbită această forţă de muncă. „Nu e vorba numai de pensinari, ci şi de persoane active care, dacă sunt concediate din sistemul bugetar, Guvernul are datoria să găsească soluţii. Vom avea încă câteva zeci de mii de şomeri în ţară”, a atenţionat pesedistul, adăugând că sunt prevăzute şi măsuri de concedieri masive, închideri sau privatizări ale întreprinderilor aflate în proprietatea statului. Acesta a mai subliniat că pensiile vor scădea în continuare, iar „termenul de recalculare este un eufemism”.

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Ponta a spus că din păcate nu s-a trecut la soluţia adoptată în multe alte ţări europene, de înfiinţare a unei singure autorităţi care să gestioneze acest domeniu, însă există discuţii în Guvern pentru trecerea competenţelor în subordinea ministerului condus de Elena Udrea. „Există o discuţie ca toate aceste fonduri să fie strânse la MDRT, fără avea însă, dincolo de controlul politic pe care îl va desfăşura Elena Udrea, o structură administrativă care să crească gradul de absorbţie”, a spus liderul PSD.

Nu în ultimul rând, Ponta a arătat că în data de 28 decembrie 2010, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care este schimbată compoziţia politică a Consiliului de Administraţie al CNAS, pentru creşterea controlului de către PDL. „S-a redus numărul persoanelor reprezentate de la 17 la şapte, ceea ce nu este neapărat rău, dar dintre acestea şapte, patru vor fi numite de premier, unul de preşedinţie şi una din confederaţiile patronale şi sindicale”, a spus Ponta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă