Preşedintele PSD, Victor Ponta, consideră că este incorect ca România să fie singura ţară care se opune aderării Serbiei la UE şi că Bucureştiul ar trebui să susţină ţara vecină.
Declaraţia sa vine după ce România a blocat, în cursul reuniunii miniştrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind candidatura Serbiei la Uniunea Europeană.
„Ce considerăm noi, de exemplu, despre Olanda, care este singura ţară care ne blochează accesul în Schengen? Noi facem acelaşi lucru? Şi cu cine? Cu un vecin şi cu o ţară care în general ne-a fost prieten, nu duşman”, a spus el.
Mai mult, Ponta a spus că puterea ar fi trebuit să se consulte cu opoziţia în ceea ce priveşte poziţia faţă de aderarea Serbiei la UE, fie şi din cauză că vicepreşedintele PSD, Titus Corlăţean, este preşedintele comisiei de politică externă din Senat.
Ponta a fost însă contrazis de doi membri importanţi ai PSD, iar unul dintre aceştia este chiar Corlăţean. Acesta consideră că poziţia României este „corectă pe fond” şi că Bucureştiul susţine parcursul europăean al Serbiei, dacă această ţară respectă criteriile politice de aderare, inclusiv protecţia minorităţilor. Singurul reproş adus de Corlăţean guvernului este că acesta nu a dat din timp semnale privind poziţia sa liderilor europeni, astfel încât să nu provoace o surpriză la Consiliul Afacerilor Externe.
Un alt lider al PSD, Adrian Năstase – fost premier şi ministru de Externe – îl contrazice de asemenea pe preşedintele PSD şi se declară deschis „de acord cu guvernul”.
„Serbia ne-a tot dus cu vorba. Numai în urmă cu 2-3 săptămâni au acceptat o propunere de consulat într-o zonă locuită şi de români, propunere care fusese făcută în urmă cu 8 ani (…) Nu putem să ţinem seama numai de interesele Germaniei, nu putem să ţinem seama de faptul că, după ce s-a realizat acordul între Serbia şi Kosovo, acum ei sunt gata să treacă la introducerea Serbiei în proiectul de extindere în Balcani”, spune Năstase.
„Sigur, avem tot respectul pentru interesele celorlalte ţări, dar sunt absolut de acord că avem dreptul să ne prezentăm şi interesele noastre şi acestea sunt legitime, legate de statutul minorităţii româneşti în Serbia”, a adăugat fostul premier.