28.9 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSportPonta l-a numit consilier pe probleme de romi pe Damian Drฤƒghici

Ponta l-a numit consilier pe probleme de romi pe Damian Drฤƒghici

Premierul Victor Ponta l-a numit marลฃi pe Damian Drฤƒghici în funcลฃia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului ministru pe problema romilor, potrivit unui comunicat trimis de Guvernul României. De asemenea, Ponta a semnat deciziile prin care medicul Ioan Lascฤƒr ลŸi deputatul PSD Mircea-Gheorghe Draghici îi devin consilieri onorifici, neremuneraลฃi, informeazฤƒ Guvernul, citat de Realitatea.net.

„Ca o confirmare a preocupฤƒrii permanente a Guvernului în ceea ce priveลŸte incluziunea socialฤƒ a cetฤƒลฃenilor români de etnie roma, primul-ministru Victor Ponta l-a numit astฤƒzi, 12 iunie a.c, pe Damian Draghici în funcลฃia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru pe problemele romilor”, se aratฤƒ în comunicat.

Guvernul informeazฤƒ ลŸi în legฤƒturฤƒ cu o serie de mฤƒsuri ale autoritฤƒลฃilor în ceea ce priveลŸte romii din Baia Mare. ,,Având în vedere situaลฃia creatฤƒ de mutarea cetฤƒลฃenilor români de etnie roma din zona Craica a municipiului Baia Mare în fostele clฤƒdiri ale societฤƒลฃii comerciale Cuprom, Guvernul Romaniei, prin Agenลฃia Naลฃionalฤƒ pentru Romi a iniลฃiat, încฤƒ de sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ, o serie de demersuri care vizeazฤƒ soluลฃionarea acestei probleme Astfel, pe 7 iunie 2012, Biroul regional Nord-Vest Cluj-Napoca al ANR a prezentat un raport cu privire la situatia romilor relocati din Baia Mare. Conform procedurii, reprezentanลฃii ANR de la nivel local au monitorizat situaลฃia de la faลฃa locului, vizitând clฤƒdirile fostei fabrici Cuprom. De asemenea, aceลŸtia au purtat discuลฃii cu membrii familiilor de romi ลŸi cu reprezentanลฃi ai autoritฤƒลฃilor publice locale – Direcลฃia de Asistenลฃฤƒ Socialฤƒ Baia Mare”, mai scrie în document. Pe baza acestui raport preลŸedintele ANR a înaintat o plângere împotriva primarului Cฤƒtฤƒlin CherecheลŸ ลŸi a CL al municipiului Baia Mare.

,,Pe baza acestui raport, în data de 11 iunie, preลŸedintele ANR a înaintat Consiliului Naลฃional pentru Combaterea Discriminฤƒrii o plângere îndreptatฤƒ împotriva primarului Cฤƒtฤƒlin CherecheลŸ ลŸi a Consiliului Local al municipiului Baia Mare, solicitând o analizฤƒ ลŸi pronunลฃarea unei decizii referitoare la politicile publice destinate romilor la nivelul autoritฤƒลฃilor locale bฤƒimฤƒrene”, se relateazฤƒ în comunicatul de presฤƒ. În plângerea depusฤƒ, preลŸedintele ANR semnaleazฤƒ faptul cฤƒ cetฤƒลฃenii romi din zona Craia constituie un grup vulnerabil ca urmare a ,,stigmatizฤƒrii” acestora de cฤƒtre societate.

,,În plângerea înaintatฤƒ CNCD, preลŸedintele ANR atrage atenลฃia asupra faptului cฤƒ cetฤƒลฃenii de etnie roma din zona Craica (Baia Mare) constituie un grup vulnerabil, ca urmare a marginalizฤƒrii ลŸi stigmatizฤƒrii acestora de cฤƒtre societate”, se aratฤƒ în comunicatul trimis de Guvernul României.

,,Conform acestuia, mutarea romilor din zona Craica într-un spaลฃiu care a fost utilizat în trecut pentru activitฤƒลฃi industriale ลŸi care nu a fost decontaminat ลŸi transformat în spaลฃiu destinat locuirii constituie o formฤƒ de tratament diferenลฃiat pe criteriul etniei, care încalcฤƒ dreptul la demnitatea persoanei, dreptul la un mediu sฤƒnฤƒtos ลŸi dreptul la locuire. De asemenea, relocarea unui grup vulnerabil fฤƒrฤƒ existenลฃa unei strategii ลŸi fฤƒrฤƒ o consultare prealabilฤƒ a celor vizaลฃi consitutie un abuz ลŸi o încฤƒlcare a drepturilor ลŸi libertฤƒลฃilor fundamentale”, se menลฃioneazฤƒ în documentul amintit.

Reprezentanลฃii ANR au întocmit o serie de recomandฤƒri menite sฤƒ rฤƒspundฤƒ nevoilor cetฤƒลฃenilor romi. ,,În acest sens, reprezentanลฃii locali ai ANR au întocmit o serie de recomandฤƒri menite sฤƒ rฤƒspunda nevoilor comunitฤƒลฃii de romi din Baia Mare. Astfel, experลฃii ANR propun includerea unui proiect pilot dedicat romilor în Planul de dezvoltare locala. Proiectul pilot trebuie sa cuprinda masuri educaลฃionale, ocupaลฃionale, de sฤƒnฤƒtate publicฤƒ, dezvoltare comunitara ลŸi desegregare, urmând a fi sprijinit de autoritฤƒลฃile centrale, regionale ลŸi locale”, se precizeazฤƒ în comunicatul de presฤƒ.

ANR recomandฤƒ alocarea unui fond din bugetul local în vederea absorbลฃiei fondurilor europene dedicate dezvoltฤƒrii teritoriale. ,,De asemenea, ANR recomanda alocarea unui fond din bugetul local pentru capacitarea Primฤƒriei ลŸi a Consiliului Local în vederea absorbลฃiei fondurilor europene dedicate dezvoltฤƒrii teriotoriale cu accent pe incluziunea socialฤƒ. Alte acลฃiuni vizeazฤƒ asigurarea transportului în comun ลŸi a transportului copiilor la ลŸcoala, asistenลฃei medicale primare permanente ลŸi a accesului la utilitฤƒลฃi”, se aratฤƒ în comunicatul de presฤƒ.

 

Cele mai citite

O nouฤƒ demitere รฎn Superliga: Al treilea antrenor pleacฤƒ รฎn douฤƒ zile. Cine va prelua echipa

Sepsi renunศ›ฤƒ la Bernd Storck dupฤƒ un รฎnceput dezastruos de sezon Clubul Sepsi OSK a decis sฤƒ se despartฤƒ de antrenorul Bernd Storck, dupฤƒ o...

Un elicopter SMURD a intervenit pentru a salva viaศ›a unui ศ™ofer de pe Transfฤƒgฤƒrฤƒศ™an

Unย elicopter SMURDย a fost solicitat sฤƒ recupereze o persoanฤƒ inconลŸtientฤƒ peย TransfฤƒgฤƒrฤƒลŸan, zona Cota 2000, anunลฃฤƒ ISU ArgeลŸ. Un bฤƒrbat de 65 ani aflat la volan pe...

Adolescentฤƒ spulberatฤƒ de un camion. Impactul a fost fatal

O tรขnฤƒrฤƒ de 18 ani din Buzฤƒu a fost lovitฤƒ mortal de un camion รฎn timp ce รฎncerca sฤƒ traverseze un drum judeศ›ean printr-un...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ