Şeful PSD a susţinut astăzi, în plenul Parlamentului, că, potrivit legii de funcţionare a Executivului, Guvernul Boc este supus votului de încredere al parlamentarilor, iar, în cazul în care nu vor fi întrunite numărul minim de voturi, tot Cabinetul va fi demis, relatează NewsIn.
Pe de altă parte, premierul Boc susţine că încheierea mandatului unui guvern are loc în cazuri expres prevăzute în Constituţie.
Victor Ponta a citat din legea 90/2001, în care se precizează că, în momentul în care se modifică componenţa Guvernului prin înfiinţarea/desfiinţarea de ministere, sau comasare acestora se aplică articolul 36 din lege. „Ministerele şi miniştrii se aprobă de către parlament prin acordarea votului de încredere asupra programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului la investitură”, se arată în articolul 36 al legii.
„Stimaţi colegi, înţeleg că astăzi daţi un vot de încredere programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului, dacă nu se întrunesc cele 235 de voturi, sper să daţi această veste bună României, înseamnă că Guvernul este demis şi putem să încercăm să construim un nou guvern care să se ocupe şi de fonduri europene şi de problemele României”, a arătat preşedintele PSD.
Ponta a mai precizat că, în primul rând, premierul Emil Boc ar trebui să sancţioneze miniştrii cu slabe performanţe în absorţia fondurilor europene şi abia apoi să propună înfiinţarea unui minister pe acest domeniu. „Din păcate, dnul Orban va fi un ministru nu doar fără portofoliu, dar şi fără atribuţii (…) fără niciun instrument legal, procedural, politic prin care să o roage politicos pe dna ministru Udrea sau pe dna ministru Boagiu sau să-l roage pe dnul ministru Igaş sau pe noua ministră a Muncii, dna Sulfina Barbu să facă ceea ce nu au făcut până acuma”, a spus Ponta.
Liderul l-a catalogat pe Orban drept un „ministru de sacrificiu” pentru a ascunde în spatele său nerealizările altor miniştri mai puternici şi politic şi instituţional. Ponta a mai anunţat că grupurile parlamentare ale PSD nu vor participa la votul privind înfiinţarea ministerului Afacerilor Europene.
Premierul Boc a argumentat că solicitarea lui are la bază articolul 85 alineatul 3, care prevede că, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul 2, cea de aprobare a remanierii, numai pe baza aprobării Parlamentului. „În consecinţă, azi nu suntem în prezenţa unui nou guvern ca atunci când solicităm un vot de investitură pe întreaga listă a Guvernului”, susţine primul-ministru.
Boc i-a spus lui Ponta că desemnarea lui Leonard Orban pentru noul portofoliu este una în interes naţional care va servi tuturor, indiferent de culoarea politică. „Avem 14 miliarde de euro în contracte semnate şi vă cerem să puneţi şi dumneavoastră umărul ca banii să se cheltuiască în interesul românilor de către primarii PSD, PDL, PNL, UDMR, UNPR. Vă propunem o persoană ce corespunde exigenţelor dumneavoastră: apolitic, cu expertiză în absorbţia fondurilor europene şi care cunoaşte mecanismele acestei absorbţii, deci are toate calităţile necesare pentru a servi interesul naţional”, a spus Emil Boc.
El a acuzat USL că opoziţia la înfiinţarea noului minister contravine interesului naţional pe care toate partidele sunt datoare să îl urmărească. „Rămâne întrebarea: ale cui interese le serveşte opoziţia în această ţară când este vorba de interesul naţional de a aduce bani europeni? Cu toţii avem obligaţia să ne aducem contribuţia pentru că toţi suntem plătiţi din bani publici: şi eu, şi domnul Ponta. M-aş adresa şi domnului Antonescu, dar are alt program de lucru. Înţeleg”, a mai spus primul-ministru.