7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportPoliticienii germani, ingrijorati

Politicienii germani, ingrijorati

Parlamentarii germani au avut joi seara o intalnire cu Adrian Cioroianu, ministrul roman de Externe. Dupa intalnire, parlamentarii germani au vorbit despre ingrijorarea lor fata de criza politica din Romania. Cioroianu a sustinut ca nici vorba despre ingrijorare, pentru ca nimeni n-ar fi alarmat. Prima care l-a contrazis: Susanne Kastner.
» Dna Susanne Kastner, cum a fost intalnirea cu ministrul de Externe Adrian Cioroianu?
– Mai lunga decat ne-am fi asteptat, pentru ca au fost multe lucruri de discutat – iar grupul din Bundestag dorea sa-l cunoasca pe noul ministru. In plus, este important ca politicienii romani sa ne explice situatia din Romania. Asta pentru ca politicienii germani sunt foarte ingrijorati de ceea ce se intampla la Bucuresti. Au fost intrebari si ministrul a raspuns – dar desigur ca in cele din urma putini pot spune in acest moment cum se vor solutiona lucrurile. Ministrul a spus ca actuala criza nu constituie un motiv de ingrijorare pentru democratie si pentru economie. Eu stiu lucrul asta, dar multi colegi din Uniunea Crestin-Democrata vad altfel aceasta problema.

» Ati avertizat inca de acum cateva luni ca demiterea Monicai Macovei va incetini reforma in justitie si lupta anticoruptie. Se confirma acum predictia dvs.?
– Nu pot spune asta inca. Totul se suprapune si cu criza suspendarii, asa ca e normal sa nu mai mearga nimic acum. Dar inca de pe vremea Monicai Macovei s-a incetinit ritmul, pentru ca incepuse criza politica. Speranta mea e ca dupa 19 mai politicienii sa revina la ceea ce este esential – noi am cerut asta in mod insistent.

» Lupta impotriva coruptiei a fost tema nr. 1 in legatura cu aderarea Romaniei; ramane ea de actualitate si acum pentru Germania?
– Sigur ca ramane si sigur ca urmarim foarte atent ce se intampla in Romania. Dar nu putem judeca de aici, pentru ca nu stim exact toate dedesubturile cererii ministrului Justitiei de a-l revoca pe procurorul anticoruptie. stiu ca initiase un caz impotriva vicepremierului Marko Bela. In Germania, cand se demareaza un caz impotriva unui parlamentar, fie ca e in guvern sau nu, acestuia i se ridica imunitatea de catre o comisie parlamentara. In Romania nu se intampla asta, iar acest lucru mi se pare straniu.

» Pana in 2005, imunitatea i-a protejat insa pe multi politicieni sa faca afaceri necurate…
– Bun, dar eu ca parlamentar convins, spun doar ca in Germania, procurorul trebuie sa ceara Parlamentului ridicarea imunitatii. Mi se pare periculos cum e in Romania, pentru ca o ancheta trebuie sa fie fondata, iar probele prezentate indeajuns de convingatoare pentru ridicarea imunitatii.

» Ce prognozati dupa 19 mai? Exista pericole pentru Romania?
– Sper ca elita politica din Romania sa se concentreze pe temele reale pe care le are de indeplinit si sa creeze cadrul necesar astfel incat cele 34 de miliarde de euro de la UE sa poata fi cheltuite. Spre binele tarii.

"Nu sunt alarmati"
"Parlamentarii germani nu sunt alarmati de situatia politica din Romania, preocuparea lor fiind mai degraba indreptata spre problemele din vecinatatea tarii noastre, cum ar fi Kosovo, Marea Neagra sau Republica Moldova", a declarat pentru Rompres ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, dupa intalnirea cu membrii Bundestagului, joi seara, la Berlin.
Ministrul a afirmat ca parlamentarii germani "isi dau seama ca nu este afectata directia de fond, pentru ca pe noi ne afecteaza viteza cu care mergem spre UE". "Mai facem si noi cate un zigzag, dar asta pana la urma tine de maturizarea politica", a spus Cioroianu. Ministrul a recunoscut totusi ca parlamentarii germani se intreaba ce se va intampla pe 19 mai, pentru ca nici presedintele nu poate dizolva Parlamentul, nici Parlamentul de unul singur nu poate inlatura presedintele. Cioroianu a marturisit ca a fost intrebat de membrii Bundestagului in ce masura schimbarea Monicai Macovei reprezinta un semnal, insa au receptat mesajul optimist ca exista o clara determinare in vederea continuarii reformelor in domeniul justitiei.

 

Steinmeier: "Criza politica trebuie sa ia sfarsit"
Ministrul de Externe german, Frank Walter Steinmeier, a insistat ieri ca "actuala criza politica din Romania trebuie sa ia sfarsit cat mai repede". Ministrul de Externe roman, Adrian Cioroianu, este insa de parere ca "disputa politica" din tara se desfasoara strict in limite constitutionale.
Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa organizate dupa intalnirea bilaterala dintre cei doi ministri de Externe, care se desfasoara la Berlin. Primul subiect pe care Steinmeier l-a abordat in intalnirea cu presa a fost legat de actuala situatie politica de la Bucuresti. Desi el s-a ferit sa faca vreun comentariu legat de disputele interne, ministrul german de Externe a subliniat ca este foarte important ca actuala criza politica sa ia sfarsit cat mai repede, cu atat mai mult cu cat, a apreciat el, Romania are unele ramaneri in urma la capitolul legislativ.
"Urmarim dificultatile din Romania, atat ca tara ce detine presedintia UE, cat si in plan bilateral, si dorim sa depasiti aceste probleme cat se poate de repede", a spus social-democratul german, adaugand ca Romania trebuie sa-si foloseasca energia pentru a face reforme. Steinmeier a adaugat ca tara noastra inregistreaza unele ramaneri in urma in procesul de integrare. Oficialul german a subliniat ca asteapta ca, dupa referendum, institutiile si "sistemul juridic" sa-si poata relua activitatea. "Este important ca legislatia sa mai fie reformata cat se poate de repede pentru ca increderea pe care o avem in Romania sa se confirme", a adaugat Steinmeier. Pe de alta parte, ministrul german de Externe s-a aratat constient de "dorinta si vointa" actualului Guvern de a continua reforma justitiei si lupta anticoruptie.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la formarea Executivului şi va vota în Parlament un Guvern de dreapta Marcel Ciolacu a...

Costul cozonacului de Crăciun 2024: cifre furnizate de INS

Cozonacul, fie el preparat acasă sau cumpărat din magazin, rămâne un element central pe masa de Crăciun. În magazine, prețul acestui desert începe de...

Studiu despre investitorii BVB: Creștere a portofoliilor mici, dar scădere a frecvenței tranzacțiilor

Investitorii de retail din România au adoptat o abordare mai precaută în 2024, orientându-se spre acțiuni mai stabile pe fondul volatilității pieței. Potrivit studiului Market...
Ultima oră
Pe aceeași temă