18.5 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSportPNL vrea modificarea protocolului USL

PNL vrea modificarea protocolului USL

Biroul Politic al PNL a mandatat o echipă condusă de preşedintele Crin Antonescu să discute în USL despre “reformularea” sau “completarea” protocolului de funcţionare al USL. Propunerea i-a aparţinut lui Crin Antonescu, în contextul neînţelegerilor dintre PSD şi PNL. 

Acesta s-a referit la “suplimentarea protocolului de funcţionare” prin “adăugarea unor mecanisme care să reglementeze funcţionarea alianţei la nivel central, local”.  ” Discutăm de chestiuni care privesc funcţionarea Guvernului şi modul cum se iau decizii acolo, funcţionarea împreună a majorităţii parlamentare şi dacă aceste lucruri se simte nevoia să fie stabilite în scris, evident atunci putem să construim nişte anexe la acest protocol, dacă este cazul”, a explicat Antonescu. Potrivit unor surse din USL, în protocol ar putea fi incluse prevederi privind un pact de neagresiune la alegerile europarlamentare, dar şi referitoare la respectarea deciziilor USL de către grupurile parlamentare.

În cadrul USL există mai multe neînţelegeri în filiale, iar scandalurile s-au înmulţit. Ultimul scandal a izbucnit în Ilfov, unde PSD acuză PNL de colaborare cu PDL, iar ambele părţi au cerut medierea centrului.

 Pe de altă parte. Crin Antonescu a anunţat că liberalii au decis de mai multă vreme că vor participa separat la alegerile europarlamentare,  dar nu se opune unei alte formule care ar putea fi discutată. Antonescu a declarat, însă,  că opinia sa este că PNL ar trebui să aibă „maturitatea” de a participa pe liste proprii la alegerile europarlamentare. Afirmaţiile liderului PNL  au venit în contextul în care participarea pe liste comune cu PSD este susţinută de vicepreşedinţii Radu Stroe şi Daniel Chiţoiu, membrii ai Guvernului. De asemenea, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a lăsat să se înţeleagă că ar fi de acord cu această variantă.

Calcule pentru europarlamentare

Pe de altă parte, deputatul PNL,  Ludovic Orban declarase că se fac presiuni asupra liberalilor pentru a accepta o lege a amnistiei contra participării la europarlamentare pe liste comune cu PSD.

Potrivit unor surse liberale, în interiorul PNL, o serie de lideri ai partidului au fost deranjaţi de faptul că Victor Ponta a anunţat că liberalii au cerut liste comune, pentru a lăsa impresia că PNL se “agaţă” de popularitatea PSD.

Dincolo de declaraţiile oficiale, pentru PSD şi PNL este dificil să aibă liste comune la euroalegeri, pentru că nu au un algoritm pentru împărţirea locurilor eligibile. USL este o alianţă gândită pe principiul parităţii, dar protocolul nu face nicio referire la euroalegeri. PSD nu acceptă paritate şi la euroalegeri, iar un alt criteriu, al sondajelor, este greu de acceptat de PNL, din moment ce social-democraţii au scoruri duble comparativ cu liberalii. Deocamdată, PNL l-a desemnat şef de campanie pentru euroalegeri, Marian Petrache, şeful PNL Ilfov, una din filialele unde liberalii nu se înţeleg cu social-democraţii.

De altfel, şedinţa de ieri a conducerii PNL a fost punctată de o serie de atacuri voalate ale lui Crin Antonescu la adresa liderului PSD, Victor Ponta. “Condamnarea lui Adrian Năstase nu este politică”, a comentat Crin Antonescu, după ce Victor Ponta îl zugrăvise pe Adrian Năstase ca pe o victimă a regimului Traian Băsescu. Totuşi, Antonescu şi-a nunţat poziţia afirmând că înţelege că premierul a vorbit “cumva şi la cald, cumva şi sub o anumită emoţie care e firească oricărei făpturi umane, chiar dacă are funcţii politice. „. Totuşi, el a adăugat că discuţiile despre controlul lui Traian Băsescu asupra justiţiei, erau valabile în perioada în care USL era în opoziţie. “Trei din şase conducători ai Parchetelor au fost propuşi de Ponta.”, a adăugat Antonescu.

Crin Antonescu vede diferit de Victor Ponta şi profilul viitorului preşedinte. El a declarat, ieri,  că „marca” viitorului preşedinte al României nu trebuie să fie aceea de a nu „deranja” pe nimeni şi de „a oferi linişte”, ci de a oferi garanţii pentru respectarea Constituţiei şi a echilibrului democratic. România are nevoie de un viitor şef de stat care să fie arbitru, pacificator, unificator, se arată într-un document discutat de liderii PSD.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Revolut vrea să devină o bancă locală în România

România este a doua piață pentru Revolut, cu 4 milioane de clienți, după Marea Britanie Din decembrie, Revolut va opera în România printr-o sucursală locală,...

Debut pe plus la BVB, cea mai mare creștere din septembrie anul trecut

Titlurile BRD, Transelectrica și Antibiotice Iași, în topul tranzacțiilor Toţi indicii locali au început săptămâna pe plus. Indicii care includ fostele SIF-uri şi Fondul Proprietatea,...

Zeci de percheziții la o rețea de cămătări care acordau împrumuturi cu dobânzi chiar de 100%

Poliția Română anunţă că sunt efectuate, marți dimineață, 37 de percheziţii în Ilfov, Dâmboviţa şi Bucureşti, într-un dosar în care 10 persoane sunt cercetate...
Ultima oră
Pe aceeași temă