Liberalii au deschis un nou front de disputa in preajma congresului extraordinar: votul pe lista in locul celui individual.
Unii lideri PNL incearca sa evite confruntarea directa cu electoratul din interiorul partidului si incearca sa se puna sub protectia unei liste castigatoare. Astfel, vicepresedintii Norica Nicolai, Dan Radu Rusanu, Varujan Vosganian si Relu Fenechiu propun modificarea statutului partidului in sensul adoptarii metodei de vot pe baza de lista. Acest tip de vot, practicat acum numai la PDL, ar inlocui sistemul de vot individual folosit de PNL pe parcursul ultimilor 20 de ani. "In opinia mea, desi traditia liberala este sa se candideze individual, in momentul de fata se impune necesitatea unei motiuni. Avem nevoie de un proiect de reforma a partidului, de organizare a modului in care putem face opozitie", a argumentat vicepresedintele Norica Nicolai. La randul sau, Varujan Vosganian a declarat ca agreeaza ideea votului pe motiune. "Crin Antonescu trebuie sa vina cu o lista negociata din care sa faca parte lideri din toate curentele de opinie.
Pe aceasta lista sa se regaseasca inclusiv oameni care l-au sustinut pe Tariceanu, care au facut parte din echipa guvernamentala", a afirmat Vosganian. Primul care a venit cu ideea a fost vicepresedinele Relu Fenechiu, care a precizat ca este nevoie de adoptarea sistemului de vot pe motiune, deoarece pe aceasta cale se poate elabora un proiect politic – o strategie pe termen lung ce ar putea sa fie agreata de o echipa puternica. Presedintele PNL, Crin Antonescu, nu s-a aratat impotriva unei asemenea variante, sustinand ca ar putea lua in calcul propunerea unei motiuni la congresul extraordinar ce urmeaza sa aiba loc intre 3 si 5 martie.
In schimb, fostul presedintele liberal Calin Popescu Tariceanu, dar si prim-vicepresedintele Ludovic Orban nu sunt de acord cu formula introducerii motiunii. "Sunt total defavorabil unei asemenea propuneri. In acest fel, in loc sa avem mai multa democratie de partid, o sa avem mai putina. Acest sistem de vot favorizeaza accederea in structura de conducere a unor persoane care nu sunt validate prin votul membrilor intr-un congres si au singura calitate ca sunt intr-o relatie buna, prieteneasca sau nu stiu de ce natura cu seful", a explicat Tariceanu. De asemenea, prim-vicepresedintele Ludovic Orban critica incercarea unor lideri de a introduce motiunea, sustinand ca "sunt unii care incearca sa evite votul direct, democratic" pentru accederea in functii de conducere.
Divergente sunt si in privinta desfiintarii functiei de prim-vicepresedinte. Varujan Vosganian a criticat faptul ca exista liberali care vor sa lege aceasta functie de persoana lui Ludovic Orban. "Daca desfiintarea acestei functii ar sugera un vot de blam la adresa lui Orban, eu nu sunt pentru desfiintarea ei. Nu doresc ca discutia in jurul acestei functii sa se transforme intr-o discutie in legatura cu activitatea lui Orban", a spus Vosganian. In acelasi, timp si Antonescu, si Tariceanu s-au pronuntat pentru eliminarea pozitiei de prim-vicepresedinte. In timp ce Antonescu doreste sa elimine un posibil adversar, care are atributii largite in fruntea PNL, Tariceanu sustine ca are aceeasi pozitie pe care a avut-o si la congresul din 2009, cand s-a opus infiintarii functiei de prim-vicepresedinte.