21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportPNL are probleme cu directia?

PNL are probleme cu directia?

Unul dintre cei mai importanti finantatori ai PNL, Dinu Patriciu a declarat ca Mircea Geoana ar fi un bun prim-ministru.

Omul de afaceri, Dinu Patriciu a spus intr-o emisiune televizata ca Mircea Geoana "are un spirit liberal care se ascunde sub eticheta social-democrata, de nevoie" si ca, din pacate, nu-si poate expune spiritul liberal in discursul politic pentru ca "a apucat sa faca politica PSD, spre ghinionul domniei sale". Discutia, legata de posibilitatile de asociere ale PNL si PSD, dupa alegeri si in eventualitatea ca Traian Basescu va fi infrant, l-a facut pe Dinu Patriciu sa conchida ca Mircea Geoana ar putea fi un bun premier, comparabil cu Tony Blair prin asocierea stanga/dreapta in probleme cheie. (Fostul premier britanic, Tony Blair a castigat multa simpatie politica pentru Partidul Laburist, prin programul numit "A treia cale", o varianta de atenuare a diferentelor dintre aripa sindicalista a politicii britanice si zona conservatoare a spectrului politic.)

Comparatia cu Tony Blair facuta de Dinu Patriciu vine in prelungirea incercarii lui Mircea Geoana de a fi asociat lui Barack Obama, un lider provenind asadar tot din cultura politica anglo-saxona. Asocierile de acest tip, desi menite sa dea o strafulgerare de inteligenta discursului electoral din Romania, risca insa sa sporeasca si m ai mult confuzia in Romania electorala.

Acesta chiar si trecand peste faptul ca stanga anglo-saxona este adesea mult mai la dreapta decat dreapta continentala. (Butada frantuzeasca -"am vrea si noi un premier de dreapta cum e Tony Blair" – din vremea ultimului sau mandat de premier, este revelatoare.)

Vorbind, fie si cu titlu de ipoteza de prezenta lui Mircea Geoana in fruntea Guvernului dupa alegeri, Dinu Patriciu ii aduce mari deservicii lui Crin Antonescu. Acesta a inregistrat un salt spectaculos in sondaje (nu mai putin de 6% intr-o saptamana, intr-un sondaj comandat de PDL) dupa ce a venit cu solutia Iohannis si se zbate sa intre in turul II luptandu-se pe acest palier chiar cu Mircea Geoana. In acest sens, Crin Antonescu face eforturi uriase sa se disocieze de PSD, iar asocierea Antonescu – presedinte/Geoana premier s-ar putea dovedi insa catastrofala pentru liderul PNL.

Comentariile lui Dinu Patriciu nu depasesc insa surpriza provocata de declaratiile de saptamana trecuta ale lui Crin Antonescu insusi. Intr-o emisiune televizata la un post unde nu se astepta sa intampine intrebari agresive, Crin Antonescu a declarat ca "Dinu Patriciu, la fel ca si alti oameni de afaceri (…), poate sa se califice, respectand conditiile constitutionale pentru functia de prim-ministru". Declaratia lui, chiar daca nuantata si insotita de precizarea ca primarul Iohannis este optiunea limpede a PNL si a candidatului Crin Antonescu, a starnit rumoare in atmosfera politica incendiara a acestor zile. (Dinu Patriciu a negat ca ar avea intentia sa ajunga la Palatul Victoria si a precizat pe de alta parte ca nu sustine financiar PSD).

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Donald Trump amenință să acționeze Google în instanță, acuzând favorizarea candidatei democrate Kamala Harris

Fostul președinte american Donald Trump a avertizat că, dacă va ajunge din nou la Casa Albă, va da în judecată Google, acuzând gigantul tehnologic...

Neamț: Un bărbat a murit în incendiul pe care chiar el l-a provocat

Tragedie în Neamț. Un bărbat a murit într-un incendiu pe care chiar el l-a provocat, pe un teren din comuna Dragomireşti, transmite B1Tv. Tragedia a...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...
Ultima oră
Pe aceeași temă