17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSportPNL a retrimis la comisii proiectele PSD privind pensiile

PNL a retrimis la comisii proiectele PSD privind pensiile

Deputatii au decis, astazi, la cererea ministrului Muncii, Paul Pacuraru, cu 93 de voturi 'pentru', 31 'impotriva' si 4 'abtineri', retrimiterea la Comisia pentru munca a celor doua proiecte initiate de PSD care vizeaza cresterea punctului de pensii la 45% din salariul mediu brut pe economie si alte drepturi de asigurari sociale, informeaza Rompres.

Paul Pacuraru (PNL) a afirmat ca are nevoie de ajutorul grupurilor parlamentare pentru a obtine reanalizarea proiectelor privind pensiile in comisiile de specialitate ale Parlamentului pentru ca reglementarile care vor fi stabilite sa fie realiste si in acord cu resursele financiare bugetare.

"In prezent suntem cu analizele efectuate. Deocamdata, suntem la finalizarea aplicarii Ordonantei 19, ceea ce inseamna ca acum vedem care este impactul financiar al introducerii salariului mediu pe economie, in locul salariului minim care era luat in calcul pana in anii 1962-1963", a spus Pacuraru.

Ministrul Muncii a promis ca, din luna iulie, va fi aplicat in calculul pensiilor salariul mediu.

"Se pare ca 1,8 milioane de pensionari vor beneficia de acest lucru. Avem in vedere si o crestere a punctajului mediu de la 0,81 la 0,85", a afirmat Pacuraru.

El a explicat ca, in foarte multe zone ale tarii – Hunedoara, Galati, Calarasi – peste tot unde au fost sectoare industriale cu locuri de munca in conditii grele si deosebite, "un numar important de pensionari solicita sa se regaseasca activitatea din grupa de munca care a avut contributii diferentiate intr-o valoare diferentiata a punctului de pensii".

Ministrul a afirmat ca doreste o discutie fundamentata pe cifre cu parlamentarii, mai ales ca unele concluzii au fost trase, ieri, si in intalnirea primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu cu reprezentantii a 12 federatii de pensionari.

"Trebuie gasite cele mai bune solutii financiare pentru ca cea mai mare problema a sistemului public de pensii asta este", a spus Pacuraru.

Presedintele Comisiei pentru munca a Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu (PD), a fost partial de acord cu solicitarea ministrului: "Aceste probleme nu pot fi discutate de pe o zi pe alta. In plus, discutia nu trebuie sa aiba loc doar in Comisia pentru munca, ci se impune si prezenta Comisiei de buget-finante si, evident, a celor doi ministri, Paul Pacuraru si Varujan Vosganian (ministrul economiei si finantelor – n.r.)".

Din partea initiatorilor, Anghel Stanciu (PSD) a afirmat ca este de acord cu solicitarea ministrului, cu conditia ca proiectul sa intre la vot final in plenul Camerei Deputatilor de joi, iar Petru Calian (PC) a pledat ca tot joi sa fie dat si votul asupra proiectului PC privind constituirea Fondului de solidaritate sociala.

Impotriva solicitarii ministrului Pacuraru s-au exprimat vehement reprezentantii PD.

Democratul Ioan Oltean a acuzat PSD ca s-a inteles cu PNL pentru 'ingroparea' actului normativ. "PSD nu mai are aceeasi intransigenta de saptamana trecuta, atunci cand ameninta cu introducerea motiunii de cenzura in cazul in care actul normativ nu se voteaza", a constatat Oltean, subliniind ca legea fiind organica nu va putea fi votata joi, in ultima zi a sesiunii parlamentare, pe motiv ca nu va fi cvorum.

La randul sau, democratul Valeriu Tabara a cerut ca actul normativ sa fie votat astazi si a punctat ca exista toata fundamentarea necesara.

Punctul de vedere al democratilor a fost combatut de catre deputatul UDMR Kerekes Karolz care a subliniat ca PD are o pozitie demagogica.

In cele din urma, actele normative au fost retrimise la Comisie, iar joi acestea vor intra la votul final al plenului.

Camera Deputatilor va avea votul decizional asupra ambelor proiecte legislative privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Crin Antonescu: Întreaga activitate politică a doamnei Șoșoacă e profund nocivă, toxică și dezgustătoare în privința exprimării

Fostul lider liberal a declarat că opinia sa nu este suficientă pentru a interzice exercițiul politic al unei persoane Într-o intervenție televizată, Crin Antonescu a...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Sarea recristalizată din România care provine dintr-un zăcământ vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizată vândută de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Știați...
Ultima oră
Pe aceeași temă