Un ordin propus de ministrul Sănătății, Florian Bodog, reintroduce sistemul de numiri discreționare, din pix", în constituirea comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului, anunță duminică Platforma România 100, care solicită organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect.
Noua propunere a Ministrului Bodog modifică Ordinul 1355/2016 din 9 Decembrie 2016, semnat de fostul ministru Vlad Voiculescu.
Prin Ordinul 1355/2016, pentru prima dată în istoria post-decembristă, membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății erau selectați printr-un proces transparent, care ține cont de criterii de profesionalism și integritate.
Conform ordinului semnat în Decembrie 2016, profesionalismul candidaților este evaluat pe baza unui punctaj transparent, care ține cont de criterii precum: activitatea clinică și didactică, prezența atestatelor și supraspecializărilor, experiența profesională internațională, publicarea de articole și de cărți medicale, desfășurarea de studii clinice, colaborările cu organizaţii nonguvernamentale ale pacienților. Acest punctaj permite realizarea unui clasament al candidaților.
În schimb, prin propunerile curente ale Ministerului Sănătății de modificare a OMS 1355/2016, se elimină reglementări legate de incompatibilități și se abrogă întreaga metodologie de selecție pe criterii obiective a membrilor comisiilor de specialitate, lăsând loc vechiului sistem de promovare.
"Oamenii sunt cei ce fac întotdeauna diferența. Comisiile de specialitate au fost de-a lungul timpului populate cu profesioniști adevărați, dar și cu medici fără merite deosebite, fără nicio experiență sau recunoaștere internă sau internațională și cu grave probleme de integritate. Medicii români care profesează în sisteme performante din străinătate nu au fost invitați și acestora nu li s-a permis niciodată să contribuie, deși atât pacienții cât și profesioniștii din România ar fi putut beneficia de cunoștințele și experiența lor!", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul sănătății în guvernul Dacian Cioloș.