24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSportPe final de mandat, lustratia a fost din nou amanata pentru ca...

Pe final de mandat, lustratia a fost din nou amanata pentru ca alesii au chiulit

Desi zace de patru ani in Parlament, proiectul Legii lustratiei a fost din nou amanat, cu efort sustinut al grupurilor PSD, PC si PRM din Camera Deputatilor, motivul invocat fiind lipsa secretarului de serviciu si a cvorumului de lucru.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (PNL), a anuntat ieri dimineata ca proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei de plen si va fi supus votului final exact in sedinta de ieri, in ciuda opozitiei membrilor PSD din Biroul Permanent. Olteanu a luat decizia dezbaterii proiectului, in ciuda faptului ca nu avea raport si aviz din partea Comisiei juridice. La doar cateva minute de la debut, sedinta a fost intrerupta de grupul PSD, care a solicitat o pauza de consultari in privinta legilor adaugate pe ordinea de zi. "Hai sa facem o pauza de odihna!", a indemnat social-democrata Aura Vasile, desi deputatii tocmai se intorsesera dintr-o vacanta de doua saptamani. Dupa reluarea dezbaterilor, plenul a fost din nou intrerupt, de data aceasta la cererea grupului PRM, surse parlamentare precizand ca s-a incercat astfel amanarea dezbaterii Legii lustratiei.

 

"Hai sa facem o pauza, sa mergem sa mancam, oameni suntem si noi!", a indemnat deputatul PRM Ioan Aurel Rus, suparat ca nu a dormit toata noaptea pentru ca a venit cu trenul de la Bistrita. Colegul sau de la PC Dragos Dimitriu a cerut si el o pauza de consultari de 60 de minute si l-a sfatuit pe Bogdan Olteanu sa-si faca un consult oftalmologic pentru a vedea ca nu este cvorum. Dupa pauza, "alesii" se "evaporasera". Imediat dupa reluarea sedintei, deputatul PSD Aura Vasile a protestat pe motive de procedura. Ea i-a atras atentia presedintelui Camerei Deputatilor ca in sala nu sunt suficienti deputati pentru dezbaterea unei legi organice.

 

Aura Vasile a fost sustinuta de social-democratul Florin Iordache, care si el a sesizat absenta unui secretar de sedinta (presedintele PC, deputatul Daniela Popa), conform Regulamentului Camerei Deputatilor fiind necesara prezenta a doi secretari pentru ca lucrarile plenului sa se poata desfasura. "Urmatoarea sedinta de plen (lunea viitoare – n.n.) o vom relua cu acele proiecte pe care le mai avem: e vorba de Legea lustratiei, reforma in Sanatate, modificarea Legii energiei si gazelor", a declarat Bogdan Olteanu dupa sistarea sedintei.

Legea lustratiei a fost depusa in noiembrie 2005 la Camera Deputatilor. Proiectul a fost adoptat de Senat pe 10 aprilie 2006 si a fost trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor, unde a fost practic ingropat. Proiectul prevede ca, timp de zece ani de la adoptarea actului normativ, cei care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al Partidului Comunist sunt exclusi din orice functie publica. Desi a promis ca va introduce Legea lustratiei in dezbaterea plenului chiar si fara raportul Comisiei juridice inca de la inceputul lunii septembrie, dupa vacanta parlamentara, Bogdan Olteanu a incercat abia ieri sa forteze analizarea controversatului proiect.

Cele mai citite

România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene

România a obținut un post de vicepreședinte al Comisiei Europene, în persoana Roxana Mânzatu, care se va ocupa de portofoliul „Competențe și Educație, Locuri...

O delegație FMI va efectua o vizită în România în această toamnă

O delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI) va vizita România în această toamnă, conform declarațiilor reprezentanților instituției pentru Ziarul Financiar. Deși detaliile precise ale vizitei...

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...
Ultima oră
Pe aceeași temă