Clujeanul Dan Luca este liderul primei organizaţii din diaspora a PSD şi unul dintre experţii acestei formaţiuni în probleme europene. El dezvăluie care sunt variantele social-democraţilor pentru postul de comisar european.
Liderul PSD Bruxelles, Dan Luca, este stabilit de un deceniu şi jumătate în Belgia. Fost manager în cadrul EurActiv, el deţine o companie de consultanţă înregistrată în capitala belgiană. Dan Luca este considerat drept unul dintre experţii social-democraţilor în problematica Uniunii Europene. În prezent, el este primul supleant de pe lista europarlamentarilor PSD, iar pentru alegerile europene din acest an, Dan Luca este considerat drept unul dintre favoriţii la un loc eligibil.
Dincolo de lista candidaţilor pentru Parlamentul European, el spune că PSD are patru variante pentru postul de comisar european. Dincolo de retorica politică înfierbântată din România, liderul PSD Bruxelles atrage atenţia că nominalizarea noului comisar european din partea României trebuie să fie rodul unei negocieri între Guvernul şi preşedintele României.
”Conform pocedurii, în România, Guvernul face o nominalizare pentru funcţia de comisar european, deci acel politican va proveni din spectrul majorităţii. Desigur, preşedintele României trebuie să îl aprobe, având drept de veto. Observând calibrul partidelor de la guvernare, cu siguranţă PSD-ul este partidul care va avea iniţiative pe acest palier. Recent, Titus Corlăţean, ministrul de Externe, care are în competenţă acest dosar european, a spus că ar fi patru soluţii. Fără a avea informaţii de culise, acestea pot fi: unu – o dublare a mandatului lui Dacian Cioloş la Agricultură, dar este puţin probabilă având în vedere că, de regulă, Uniunea Europeană nu repetă un mandat. Sigur, au fost şi excepţii, chiar la Agricultură, acum vreo 10 ani a fost un comisar austriac, Franz Fischler. Ar mai fi trei nume avansate de PSD posibile capete de listă la europarlamentare: Dan Nica, Rovana Plumb şi Mircea Geoană. Dacă ne uităm la profilul fiecăruia, ei pot fi şi propuneri pentru posibili candidaţi la un fotoliu de comisar european. Dan Nica este ministrul pentru Societatea Informaţională, poate fi o propunere pe mandatul lui Neelie Kroes, olandeza de la Digital Agenda. Doamna Rovana Plumb şi-a consolidat poziţiile pe politici de mediu, pe schimbări climaterice, este foarte bine conectată şi la nivelul socialiştilor europenei, fiind vicepreşedinte al Organizaţiei femeilor socialiste la nivel european, deci bănuiesc că ar fi o propunere validă pentru Mediu sau Schimbări climaterice. A patra propunere ar putea fi a lui Mircea Geoană. El are un profil de diplomat şi noi am spera chiar la postul de înalt reprezentant pentru politica externă a Uniunii Europene, post ocupat acum de baroneasa britanică Catherin Ashton. Şi polonezii râvnesc acest post pentru ministrul lor de Externe, care face o figură foarte bună acum şi chiar Franţa arată valenţe prin comisarul Michel Barnier, deşi el provine de la echipa anterioară, cea a lui Sarkozy”, a declarat Dan Luca.
Un român, implicat în extinderea UE
De asemenea, Dan Luca este de părere că profilul lui Mircea Geoană s-ar potrivi şi cu postul de comisar european pentru Extindere. ”Candidatul pentru portofoliul de înalt reprezentant pentru politică externă poate „cădea” însã peste un portofoliu de Extindere a UE. Şi dacă ne uităm ce mai are de ”extins UE˝, ne uităm la ţările balcanice, care sunt în proximitatea României. Aşa văd acum acest algoritm, însă asta nu înseamnă că nu putem ţinti alte portofolii: de exemplu, profilul energetic al României este foarte bun, deci putem avea în vedere şi o strategie în acest sector”, mai spune Dan Luca, citat de www.clujtoday.ro.
Dincolo de declaraţiile liderului PSD Bruxelles, o candidatură a unui român pentru postul de comisar european pentru Extindere ar atrage şi acceptul probabil al preşedintelui Traian Băsescu, pentru că un astfel de comisar ar putea sprijini consistent parcursul european al Republicii Moldova. Iar acest lucru ar putea reprezenta şi un pas înainte spre realizarea proiectului lansat de şeful statului, Unirea României cu Republica Moldova.