Seful deputatilor PDL, Mircea Toader, a retras plangerea penala impotriva lui Calin Popescu Tariceanu in care-l acuza de abuz in serviciu si de subminarea economiei nationale. Fostul premier asteapta insa scuze ca sa renunte la procesele de calomnie pe care le-a intentat atat lui Mircea Toader, cat si premierului Emil Boc.
Liderul grupului deputatilor PDL, Mircea Toader, si-a retras miercuri solicitarea adresata Comisiei juridice a Camerei privind cererea de incepere a urmaririi penale impotriva fostului premier liberal Calin Popescu Tariceanu in cazul Sterling. Contactat de Romania libera, Toader a declarat ca a renuntat la solicitare pentru ca DIICOT analizeaza deja datele din dosar si, daca va fi cazul, va extinde cercetarile si pe numele fostului premier. "Parlamentul nu trebuie sa fie institutie de cercetare si constatare a delictelor penale. Trebuie sa revenim la rolul nostru de baza", a invocat Toader. Democrat-liberalul a negat ca decizia sa este efectul unei negocieri cu Tariceanu. "Nu am avut nici o discutie. Oricum, plangerea penala de calomnie pe care mi-a facut-o nu mai poate fi retrasa, pentru ca procesul e pe rol", a completat liderul grupului PDL din Camera.
Argumentele sale sunt insa contrazise de Tariceanu, care spune ca ar putea renunta la proces daca invinuitul isi cere scuze. "Eu apreciez ca acest gest al lui Mircea Toader este o recunoastere implicita a faptului ca a gresit fundamental cand a facut aceasta solicitare adresata Camerei, pentru ca este total neintemeiata pe fond, nu pe forma, nu in sensul in care da el acum explicatia ca Parlamentul nu are ce sa se amestece. (…) Daca domnul Mircea Toader va fi dispus sa recunoasca faptul ca a gresit pe fond, si nu ca modalitate de actiune politica, atunci si eu sunt dispus sa fac un gest similar si sa-mi retrag plangerea penala impotriva sa, care este in curs de solutionare in justitie", a afirmat fostul premier liberal. In opinia acestuia, Toader ar fi realizat ca "nu exista nici un fel de baza" pentru invinuirea sa pe subiectul Sterling.
Daca totusi pedelistul nu va spune in mod clar si raspicat ca aprecierile la adresa lui Tariceanu au fost eronate, fostul premier isi va mentine actiunea in instanta. Directorul Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, spune ca impacarea partilor este posibila in orice moment al procesului si inlatura raspunderea penala, dar ca impacarea trebuie sa aiba loc in instanta, in fata judecatorului. Pe de alta parte, in pofida ameliorarii relatiilor cu PDL, liderul PNL nu renunta la procesul de calomnie intentat premierului Emil Boc in acelasi caz Sterling. Judecatoria Sectorului 5 a stabilit urmatorul termen pe 24 martie, data la care cele doua parti vor fi audiate la cererea avocatilor lor. Intrebat daca a fost contactat de seful Executivului pentru a-i cere sa renunte la actiunea in instanta, Calin Popescu Tariceanu a raspuns negativ.
Cazul Sterling a fost anchetat anul trecut de o comisie infiintata la Camera Deputatilor, care a stabilit ca Agentia Nationala de Resurse Minerale si compania canadiana au incheiat ilegal un contract care a adus prejudicii statului roman in ceea ce priveste explorarea resurselor petroliere din platoul Marii Negre. Raportul comisiei arata insa ca premierul Tariceanu, in functie la data semnarii actului, nu este vinovat de situatia creata, contractul fiind incheiat "fara mandatul Guvernului, cu date si informatii nereale". Atunci, PDL a solicitat inceperea urmaririi penale a fostului premier, pe motiv ca acesta ar fi savarsit infractiuni de subminare a economiei nationale si de abuz in serviciu contra intereselor publice. Pe de alta parte, concluzia investigatiei Corpului de Control al primului ministru, care s-a finalizat cu trimiterea unui dosar penal Parchetului, nu facea nici o referire la numele fostului premier liberal.