Statutul minoritatilor si modificarea Constitutiei raman pietrele de incercare ale coalitiei de guvernare, in ciuda faptului ca premierul Emil Boc a negat ieri speculatiile privind scoaterea din Executiv a UDMR in favoarea independentilor.
Ipoteza scoaterii de la guvernare a UDMR s-a nascut recent, o data cu plecarile pe banda rulanta din PSD si PNL si cu cresterea numarului de membri ai grupului independentilor din Parlament. Scenariul presupunea ca Gabriel Oprea sa racoleze un numar suficient de parlamentari, astfel incat viitoarea sa formatiune sa egaleze Uniunea ca pondere in Legislativ si, pe cale de consecinta, sa poata revendica functii in aparatul central si in cel local, pentru ca mai apoi sa-i inlocuiasca pe unguri in Guvern. Presedintele PDL, Emil Boc, a infirmat ieri zvonurile privind ruperea protocolului de colaborare cu UDMR si inlocuirea ministrilor maghiari cu independenti din grupul lui Gabriel Oprea. "Sunt, probabil, vise frumoase ale opozitiei. Guvernarea este stabila, avem majoritate, tara are nevoie de stabilitate politica si economica, iar o astfel de stabilitate avem.
Nici intr-un caz nu s-a pus si nu se pune in discutie un asemenea scenariu – sau cel putin nu in mintile noastre", a declarat seful PDL, Emil Boc, inaintea sedintei saptamanale a conducerii partidului. Dar, chiar daca neasumat oficial nici de PDL, nici de Gabi Oprea, planul pare sa functioneze, intrucat independentii au la acest moment 28 de senatori si deputati, in timp ce UDMR este reprezentata de 31 de alesi. Varianta scoaterii pe tusa a maghiarilor a fost intarita ulterior si de zvonurile privind posibilitatea revenirii in Guvern a fostilor pesedisti Cristian Diaconescu si Marian Sarbu. si aceasta idee a fost insa respinsa de premierul Boc: "In acest moment, nu avem nici o problema cu functionarea Guvernului, echipa este la datorie, mergem mai departe, ce se intampla in alte partide este treaba altor partide. Nu am avut nici o discutie pe marginea acestui subiect cu nimeni".
UDMR nu este insa un partener comod de coalitie pentru PDL, in conditiile in care fiecare dintre cele doua formatiuni are pe agenda de prioritati proiecte legislative pe care celalalt nu si le poate asuma. Modificarea Constitutiei in sensul dorit de pedelisti – trecerea la Parlament unicameral si reducerea numarului de alesi – a fost deja respinsa de UDMR, care are propriile solutii pentru reformarea statului. Fara sprijinul Uniunii in Parlament, PDL nu ar putea trece cu acest proiect de baricada opozitiei. Daca, in schimb, independentii ar indeplini "norma" de racolari, promisiunea electorala a democrat-liberalilor si a lui Traian Basescu ar putea fi pusa in practica. Mai mult, daca ar rezista in aceasta formula de guvernare, PDL ar trebui sa puna umarul la adoptarea statutului minoritatilor nationale, asa cum prevede protocolul de colaborare.
Democrat-liberalii sunt insa foarte reticenti la acest proiect. Astfel, cu sau fara UDMR la Palatul Victoria, democrat-liberalii saluta ideea intaririi grupului independentilor si a infiintarii unui nou partid de centru-stanga. "Este un act de normalitate pe scena politica, pentru ca PSD trebuie sa se obisnuiasca cu gandul ca a pierdut monopolul stangii de o bucata de vreme, si atunci o competitie pe stanga este benefica. Cunosc personal o parte din grupul independentilor, sunt oameni reformatori. Cand vorbim de reforma statului si de reforma clasei politice, trebuie sa o faci cu oameni care cred in acest lucru", a declarat vicepresedintele Gheorghe Flutur.