9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportPDL începe pregătirile de alegeri interne cu embargo pe sticlă

PDL începe pregătirile de alegeri interne cu embargo pe sticlă

Cele mai intense discuţii purtate pe holurile Parlamentului de pedeliştii prezenţi la CNC au vizat recenta decizie a conducerii centrale de a interzice membrilor PDL să participe la emisiunile televiziunilor de ştiri până când acestea îşi vor revizui politica editorială. Asta, după ce europarlamentarul Cristian Preda a decis din nou să rupă rândurile soldăţeilor disciplinaţi înrolaţi în războiul cu mogulii al lui Emil Boc. Preda a anunţat pe blogul său că va onora o invitaţia Gabrielei Vrânceanu Firea de a participa la emisiunea sa de vineri după-amiază, întrucât aceasta a fost adresată înaintea deciziei Biroului Permanent de joi seară. În plus, eurodeputatul consideră că interdicţia Modroganului este „pripită” pentru că politicienii nu se pot „comporta ca vedetele de fotbal”, iritate de comentariile răutăcioase. Nesupunerea fostului consilier prezidenţial ar putea să-i astragă acestuia sancţiuni pe linie de partid, susţine prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu. Pe de altă parte, în opinia secretarului general Vasile Blaga, partidul nu are motive să-l „amendeze” pe europarlamentar. „Nu doresc să o motivez (decizia BPN – n.red) în nici un fel sau să o interpretez. Dacă a fost o decizie, eu ca secretar general al partidului, o respect. Când se ia o decizie în partid nu mai contează cine a fost împotrivă, cine a fost pentru, trebuie să o respecte”, a comentat Blaga. Cert e că că nici măcar liderii la vârf nu s-au pus de acord în privinţa embargoului tv.

1350 de delegaţi aşteptaţi la Congres

CNC a aprobat vineri statutul PDL şi calendarul alegerilor interne, care se vor desfăşura de jos în sus, scrutinul de la centru finalizându-se în 16-17 iulie. La Convenţia Naţională din vară sunt aşteptaţi aproximativ 1350 de delegaţi din toată ţara, care vor avea drept de vot atât în prima zi, când se vor alege pe bază de moţiune presşdintele partidului, secretarul general şi cei patru prim-vicepreşedinţi, cât şi aa doua zi, când vor fi aleşi uninominal cei 14 vicepreşedinţi, secretarii executivi şi secretarul general adjunct. Hotărârea prin care s-a stabilit prezenţa la Congres supusă la vot de Vasile Blaga, a trecut cu unanimitate de voturi.

Tot vineri a fost aprobată de toţi cei prezenţi componenţa comisiei care se va ocupa de organizarea Convenţiei: Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Roberta Anastase, Gheorghe Albu, Florin Popescu, Sulfina Barbu, Gheorghe Falcă, Mircea Hava şi Constantin Ostaficiuc.

În ceea ce priveşte noul statut, acesta nu a suferit modificări esenţiale. Dintre noutăţi, cea mai importantă este înfiinţarea organizaţiilor la nivel de colegiu, rolul acestor structuri fiind apropierea de cetăţean, potrivit preşedintelui PDL, Emil Boc. Noile prevederi statutare nu mai fac referire, cu excepţia pasajelor despre preşedintele partidului, la vechimea necesară promovării în funcţii de conducere, acest subiect urmând să fie clarificat printr-un regulament special. În schimb, este introdusă explicit în statut, printre criteriile de promovare, integritatea. O altă noutate, prevăzută în statut este că vicepreşedinţii şi secretarii executivi ai partidului vor primi însărcinări specifice pe domenii, nu pe proiecte politice cum era stipulat până acum. Acelaşi document cuprinde şi o prevedere nouă, care introduce de anul acesta ziua PDL, în ultima duminică din luna mai.

„Va trebui să o pregătim, să vă gândiţi la nivelul fiecărei organizaţii, să fim o familie, un partid deschis oamenilor”, a trasat sarcina Theodor Stolojan, prim-vicepreşedintele PDL.

După el, a simţit nevoia să intervină Emil Boc: „Atenţie, fără bani publici la sărbătorirea zilei partidului. Să o faceţi din banii partidului”.

Boc şi-a înşirat succesele

În persepectiva alegerilor interne, liderul PDL – probabil şi singurul care va candida pentru funcţia de şef al PDL – a făcut o retrospectrivă a victoriilor electorale ale partidului sub mandatul său. El a arătat că PDL a crescut de la 7% la 30%, a câştigat toate bătăliile electorale, iar candidatul partidului la prezidenţiale, Traian Băsescu, a câştigat două mandate la Cotroceni. Boc a ţinut totodată să sublinieze importanţa parteneriatului „sănătos” al PDL cu Traian Băsescu, „factor cheie” în succesele repuratate de partid până în prezent. Preşedintele PDL a încercat în acelaşi timp să-şi mobilizeze oamenii pentru viitoarele bătălii electorale şi le-a explicat că trebuie să se concentreze simultan pe două fronturi – cel al crizei şi cel electoral. „La prima vedere, am avea doar motive de bucurie, dar este o bucurie temperată pentru că, în spatele unui asemenea vot dat de români există o mare responsabilitate, de a face ce aşteaptă oamenii de la PDL”, a întărit Boc. La capitolul treburi guvernamentale, primul-ministru a propus o evaluare permanentă a activităţii miniştrilor şi secretarilor de stat cu menţiunea că „unde nu merge, aceştia trebuie schimbaţi”. El a recomandat şefilor din teritoriu să procedeze la fel şi cu oamenii din deconcentrate. „Pentru că numai ţinând oamenii potriviţi la locul potrivit partidul îşi va menţine credibilitatea în ochii oamenilor”, a conchis Emil Boc.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...

Târg de Turism: Sejururi de la 193 de lei și vacanțe la preț redus pentru 2025

Târgul de Turism din București, organizat între 21-24 noiembrie, vine cu oferte atractive pentru 2025 Sejururile pe litoral încep de la 193 lei pentru 5...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă