17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSportPDL, al celor ce muncesc, nu al celor care dau lectii

PDL, al celor ce muncesc, nu al celor care dau lectii

» Tensiunile din PDL sunt in crestere cu o zi inainte de reuniunea de la Brasov, acolo unde cel mai probabil se vor da pe fata toate cartile: liberali versus democrati, baroni locali contra conducerea din Modrogan, eurodeputati versus Blaga, Udrea, Videanu.

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean sare in apararea "grupului celor cinci" lideri de la centru pe care Sorin Frunzaverde i-a acuzat ca au confiscat partidul. "Partidul a fost confiscat de cei care muncesc, nu de cei care dau lectii", a declarat vicele democrat-liberal pentru Romania libera. Frunzaverde, presedintele Consiliului Judetean Caras Severin, afirmase anterior ca greii PDL care graviteaza in jurul lui Emil Boc – Blaga, Berceanu, Videanu si Flutur – iau decizii importante fara sa consulte in prealabil si sefimea din teritoriu cu rezultate bune in alegeri. Intrebat daca cei cinci la care face referire Frunzaverde sunt singurii care muncesc in partid si, ca atare, cei care au dreptul sa ia hotarari, Oltean a raspuns: "Nu sunt singurii, dar sunt cei care muncesc cel mai mult si fac cel mai mult pentru PDL". Solutia propusa de Sorin Frunzaverde la problema monopolului puterii din partid ar fi ca partidul sa fie condus de Colegiul Director, din care sa faca parte toti liderii de filiale.

 

In opinia liderului PDL, Colegiul Director ar trebui sa se intalneasca o data pe luna pentru a lua decizii politice pe termen mediu si scurt. "Cel mai mare partid din Romania ar trebui sa beneficieze si de un for de conducere reprezentativ." In alta ordine de idei, vicepresedintele PDL crede ca cei care nu au trecut testul electoratului, precum Adriean Videanu si Valeriu Stoica, dar care detin totusi functii in partid ar trebui inlaturati de pe fotoliile de sefi. Contactat de Romania libera, Valeriu Stoica a refuzat sa-i dea un raspuns colegului sau: "Nu vreau sa intru in polemici cu domnul Frunzaverde prin intermediul presei. Voi spune ce am de spus in interiorul partidului". Stoica vorbeste in schimb despre mult discutata reforma a resurselor umane din PDL, una dintre principalele bube ale partidului, identificate de europarlamentarii Cristian Preda si Monica Macovei.

 

"Avem nevoie de oameni noi, dar asta nu inseamna ca oamenii noi care au venit sau vor veni dau pe cineva la o parte; la noi nu se pune problema sa ii inlaturam pe unii ca sa vina altii, la noi se pune problema sa consolidam echipa, sa o facem mai puternica", a explicat Stoica, transmitand astfel un mesaj pedelistilor care vor sa indeparteze aripa liberala din conducerea partidului.

Partid la putere, caut doctrina si nume
Un alt subiect de dezbatere in interiorul PDL il constituie numele si doctrina pe care ar trebui s-o imbratiseze partidul in procesul de "rebranduire". si la acest capitol Sorin Frunzaverde are o opinie transanta, el renegand aripa liberala a formatiunii. "Partidul Democrat a fost recunoscut drept un partid modern, de centru-dreapta. Prin urmare, nu inteleg de ce in denumirea acestui partid trebuie sa se regaseasca si cuvantul «liberal». Intre doctrina crestin-democrata, pe care noi, democratii, ne-am asumat-o, si cea liberala sunt diferente majore." De altfel, intr-o sedinta recenta a BPN, presedintele PDL Caras Severin si Valeriu Stoica s-au contrat pe aceasta tema, cel din urma dorind sa traga doctrina spre liberalism. Fost penelist si el, Gheorghe Flutur pare a se fi impacat mai usor cu gandul renuntarii la originile ideologice in schimbul accesului la butoanele PDL.

 

El agreeaza propunerea ca viitorul nume al PDL sa fie Partidul Popular, care sa cuprinda toate curentele de dreapta si sa devina "un partid de dreapta puternic". Nici dezbaterea pe marginea viitoarei sigle a partidului nu pare sa mearga mai bine. Propunerea lui Ioan Oltean ca in loc de marul lui Preda sa fie o para l-a iritat pe europarlamentarul PDL, care i-a raspuns pe blog: "Spusele domnului Oltean tradeaza nu doar proasta dispozitie (adica tocmai ceea ce as vrea sa tratez), ci si indisponibilitatea pentru dialog". Prins intr-o dispozitie mai buna, Oltean a explicat ca, de fapt, a facut o "gluma politica". Toate propunerile de modificare a statutului, siglei, numelui si doctrinei se vor discuta intr-o formula extinsa, sambata, la Brasov. sedinta va fi cel mai probabil una tensionata. Probabilitatea sa sara scantei este cu atat mai mare cu cat si deputatii PDL au un of. Ei vor sa-l inlocuiasca pe liderul de grup, Mircea Toader, care i-a nemultumit pentru ca nu stie sa-si coordoneze echipa. Deocamdata nu s-a gasit inlocuitor pentru Toader.

Cele mai citite

iOS 18 s-a lansat. Interconectare mai bună între iPhone şi Android

Apple a lansat iOS 18 și iPadOS 18, aducând o serie de noi funcționalități pentru iPhone și iPad. iOS 18 s-a lansat Una dintre cele...

Ligia Deca a început vizita în zonele sinistrate, cu o școală nouă din județul Galați

Cursurile sunt suspendate luni şi marţi în 25 de unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi Ligia Deca, împreună cu o...

Fratele lui Michael Jackson s-a stins din viață. Tito Jackson avea 70 de ani

Tito Jackson, cunoscut pentru contribuțiile sale esențiale la succesul legendarului grup The Jackson Five, a murit duminică, la vârsta de 70 de ani. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă