Liderii democrati din Biroul Permanent National (BPN) au hotarat ieri, in unanimitate, ca este mai bine ca PD sa participe singur in alegerile pentru Parlamentul European ce vor avea loc in luna mai. Potrivit presedintelui democrat, Emil Boc, argumentul decisiv in adoptarea acestei solutii l-au constituit “apartenenta PD la familia popularilor europeni” si dorinta de a trimite cat mai multi parlamentari care sa ingroase randurile PPE.
Desi acest gest ar putea deteriora iremediabil relatiile cu partenerii liberali, Boc spune ca nu sunt motive de cearta sau de despartire. “Protocolul Aliantei ne permite sa luam orice decizie. Nu se incalca in niciun fel protocolul deoarece nu exista nicio prevedere in ce priveste participarea la alegerile pentru Parlamentul European”, a declarat Boc. In incercarea de a convinge ca listele separate nu ar trebui sa inflameze relatiile PNL-PD, liderul democrat s-a aratat convins de faptul ca liberalii vor constientiza ca “este mai bine asa”. “Alianta nu are niciun fel de probleme. Este mai bine asa, poate. Se evita in acest fel tensiunile generate de stabilirea paritatii”, a declarat Emil Boc. Acelasi raspuns l-au primit si fostii liberali care l-au urmat pe Theodor Stolojan in PLD. “Daca nu mergem cu PNL, nu mergem cu nimeni”, a promis Vasile Blaga, secretarul general al PD.
PSD – inamicul electoral nr. 1
Pentru ca totusi urmeaza o companie electorala in care partidele se vor folosi de tot “armamentul” din dotare, democratii vor sa le propuna liberalilor un pact de neagresiune. In locul atacurilor reciproce, PD a sugerat formarea unei coalitii anti-PSD. “Le uram mult succes domnilor colegi de la PNL. Adversarul nostru este PSD, care trebuie infrant de orice partid in parte”, a anuntat secretarul general democrat Vasile Blaga. Aceeasi idee a fost impartasita si de Emil Boc, care este de parere ca PSD ar urma sa sufere in acest fel “cea mai zdrobitoare infrangere”.
Pentru ca nu mai este prea mult timp pana la alegerile din mai, democratii l-au desemnat ieri pe presedintele executiv Adriean Videanu drept sef de companie al alegerilor pentru PE. Acesta s-a aratat convins de faptul ca electoratul nu va sanctiona despartirea partenerilor din Alianta D.A.
Decizie ceruta de PPE
In luarea deciziei de a candida singuri, democratii au tinut cont si de pretentiile PPE mai mult decat au recunoscut. Potrivit lui Emil Boc, popularii europeni doar ar fi recomandat ca PD sa participe pe cont propriu. In realitate, democratii au fost un pic fortati sa procedeze astfel. Fiind partidul acceptat cel mai usor ca membru cu drepturi depline in PPE, PD-ului i s-a cerut sa nu dezamageasca si sa raspunda ca atare. Sa candideze pe liste proprii si sa incerce sa trimita la Strasbourg cat mai multi parlamentari care sa ingroase randurile popularilor europeni.
In plus, a mai contat si pozitia PNL din ultimele zile, referitoare la demersul PSD de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Democratii nu au fost incantati de faptul ca liberalii au ales sa cocheteze si sa nu spuna clar, ferm ca nu vor suspendarea lui Basescu. Mai mult, au interpretat sovaiala PNL ca pe o incercare de santaj. Iar, in aceste conditii, au decis sa contraatace. De altfel, democratii au tinut si ieri sa-i avertizeze pe liberali ca vor rupe Alianta D.A. in situatia in care PNL va sustine PSD in incercarea de debarcare a presedintelui Basescu.