15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportPastrarea lui Marian Sarbu in PSD, primul test al sefiei lui Ponta

Pastrarea lui Marian Sarbu in PSD, primul test al sefiei lui Ponta

» Marian Sarbu va decide astazi daca ramane in partidul lui Victor Ponta fara functie sau trece la independenti cu perspectiva revenirii in fruntea Ministerului Muncii. Desi neaga ca ar duce negocieri cu PDL pentru preluarea postului detinut de Mihai seitan, deputatul PSD este preferat de Emil Boc pentru relatiile bune pe care le are cu sindicatele.

Un al doilea nume cu greutate ameninta cu plecarea din partid, insa noul presedinte al PSD nu pare foarte deschis spre negociere. Victor Ponta va avea astazi o intrevedere cu Marian Sarbu pentru a incerca sa afle care sunt motivele supararilor acestuia, dar a anuntat din start ca nu se va ruga de el sa ramana in partid. "Nu pot sa ma rog de el. Nu stiu daca va pleca. Eu nu pot sa ofer functii de ministru sau functii la putere, dar cred ca nu asta se afla in spatele nemultumirii sale. Voi face acelasi efort pentru fiecare coleg care vrea sa plece, dar, in acelasi timp, nu sunt dispus si nu cred ca e normal sa ma rog de cineva. Cine vrea sa mearga pe drumul opozitiei alaturi de noi merita felicitat, cine merge pe un alt drum e, pana la urma, decizia proprie", a declarat Ponta ieri. Sarbu a negat informatiile aparute in presa centrala cum ca si-ar negocia cu premierul Boc si PDL revenirea in Guvern pe postul de ministru al Muncii.

 

"Toata viata mea politica nu am negociat nici o functie, nu sunt negustor politic. Toate functiile le-am ocupat la solicitarea partidului. Aceasta simplificare e jignitoare. (…) Credeti ca functiile acestea se impart sau se negociaza asa, ca la taraba? N-am mai vorbit cu domnul Boc cred ca de luni de zile", a afirmat el.  De partea cealalta, pedelistii ezita sa vorbeasca despre posibile remanieri in Guvern, respectiv inlocuirea lui Mihai seitan cu Marian Sarbu. "Daca au loc astfel de negocieri, ele se intampla in cercuri foarte restranse, dar o remaniere de acest tip la acest moment ar da un aer de neseriozitate Guvernului", au declarat surse guvernamentale pentru Romania libera. Pe de alta parte, lideri de la varful PDL admit ca e posibila inlocuirea lui seitan cu Marian Sarbu, cel din urma fiind preferat de premier pentru "relatia buna pe care o are cu sindicatele".

 

"Seitan nu are sindicatele la degetul mic. El e un bun specialist si probabil va ramane in minister, dar nu prea stie sa comunice", a afirmat un vice PDL. Intrebat de jurnalisti daca are cunostinta despre posibila sa inlocuire cu Sarbu, actualul sef de la Munca a raspuns: "Nu pot sa ma pronunt, nu-mi dau demisia, asta pot sa va spun". Mihai seitan si Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, au fost avertizati recent de prim-ministru ca sunt pe lista remaniabililor pentru declaratiile privind reducerea alocatiilor pentru copii si impozitarea pensiilor mici.
In alta ordine de idei, deputatul PSD Marian Sarbu recunoaste ca discutiile privind plecarea in grupul independentilor lui Gabriel Oprea, apoi in partidul pe care acesta il construieste au inceput cu mult inaintea Congresului PSD. "Ideea aceasta a unei noi formatiuni, a unei noi constructii politice de stanga, nu este noua. Le-am spus demult colegilor din PSD ca exista riscul ca PSD sa nu mai ramana singur pe esichierul politic in zona stangii, tocmai pentru faptul ca nu mai are niste proiecte…", a explicat Sarbu, adaugand ca nemultumirile sale fata de PSD sunt legate de linia strategica a partidului, de decizii fundamentale ale PSD.

 

Presedintele partidului, Victor Ponta, nu crede insa in veridicitatea argumentelor invocate de colegul sau. De altfel, si Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a spus ieri ca in scurt timp se vor afla "motivele reale ale plecarilor" lui Cristian Diaconescu si Marian Sarbu. Dezertarea celor doi din PSD si ingrosarea randurilor independentilor servesc de minune partidului de guvernare, care reuseste astfel sa-si construiasca o majoritate mai puternica in Parlament. Intarirea grupului lui Oprea si conturarea unei noi formatiuni de centru stanga reduc si din influenta UDMR in actul guvernamental. Concret, in viitor, in cazul in care Uniunea ar mai irita partidul lui Boc, noua formatiune creata ar putea chiar prelua ministerele detinute in prezent de maghiari.

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă