-2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportPartidele vor sedii pe nimic

Partidele vor sedii pe nimic

Cand se afla la guvernare si credea ca va mai sta inca 50 de ani in fruntea bucatelor, PSD a incercat sa devina cel mai bogat partid. Pe principiul „cine imparte, parte isi face”, PSD, sub bagheta dirijorului Octav Cozmanca, incepuse sa adune zestre pentru partid: sa-si ia sediile cele mai mari si mai scumpe care de la RAPPS, care de la primarii, care din patrimoniul istoric al statului, cu gandul ca intr-o zi PSD le va si cumpara. Crezandu-se vesnici la guvernare, liderii partidului au intarziat insa cumpararea sediilor, motiv de mare suparare si frustrare pentru pesedistii aflati acum in opozitie. Cu patru luni inainte de alegerile din 2004, guvernul Nastase a adoptat o hotarare de guvern prin care a schimbat statutul juridic al imobilelor din patrimoniul RAPPS, pe care le-a trecut din proprietatea publica a statului in proprietatea privata, astfel incat partidele sa-si poata cumpara sediile pe care le detineau in chirie. Parlamentul, controlat tot de PSD, adoptase in prealabil o lege privind vanzarea spatiilor destinate partidelor politice. Aceste miscari legislative au fost gandite de PSD in principal pentru a-si cumpara palatul din Bd. Kiseleff, inchiriat de la RAPPS. Dupa adoptarea hotararii de Guvern sus mentionate, RAPPS a si evaluat spatiul din Kiseleff, fixand pentru cei 847 mp un pret de 14 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 400.000 euro, in conditiile in care in aceasta zona o cladire costa cel putin 2-3 milioane de euro. Dupa patru luni insa PSD a pierdut alegerile si n-a mai avut timp sa-si cumpere sediul din Kiseleff la pretul subevaluat de RAPPS. Ba mai mult, sub conducerea lui Mircea Geoana, chiriasii pesedisti s-au trezit si cu restante la plata chiriei, riscand ca in luna august, cand expira contractul cu RAPPS, sa fie evacuati din cladire.
Celalalt sediu din Bucuresti, celebra cladire din Baneasa, are o poveste si mai complicata. Situata in str. Ion Ionescu de la Brad, cladirea, aflata in proprietatea unei regii autonome din subordinea Ministerului Economiei, a fost inchiriata de PSD si renovata, devenind un sediu superluxos, demn de orice companie multinationala. Sediul din Baneasa a fost inaugurat in iulie 2003, cand Nastase i-a invitat aici pe toti liderii locali ai PSD pentru a le arata ca „aici sunt cotizatiile dvs.”.
La momentul respectiv toti pesedistii au crezut ca sediul a fost cumparat de partid, insa dupa ce PSD a pierdut alegerile si Octav Cozmanca s-a retras din activitate s-a descopeit ca nici aceasta cladire nu a fost cumparata de partid. Ba mai mult, imediat dupa alegeri, noul ministru al Economiei, Codrut Seres, le-a trimis pesedistilor o somatie de evacuare pe motiv ca nu si-au platit chiria. Ulterior, dupa discutii intre Dan Voiculescu si Adrian Nastase, conflictul s-a aplanat, dar de pe urma sediului din Baneasa PSD a ramas cu datorii de 1 milion de euro numai pentru mobilierul de la Mobexpert, pe care nu le-a achitat nici pana in ziua de azi.
In Bucuresti, PSD a mai avut un sediu de invidiat, in Piata Amzei nr. 1, intr-o vila a RAPPS, inchiriata de organizatia PSD sector 1. Insa printr-o invarteala specifica vila a fost vanduta fostului finantator al ApR, Mihai Cuptor, pentru infima suma de 200.000 de euro. PSD sector 1 s-a mutat tot intr-o locatie a RAPPS, pe calea Victoriei, insa spatiul detinut acum cu chirie este aproape insalubru. PSD Bucuresti detine un singur sediu in proprietate, pe cel al sectorului 6, cumparat in rate de la AFI. Celelalte sedii, inclusiv cel de la Universitate, sunt inchiriate fie de la RAPPS, fie de la Primaria Capitalei.
In teritoriu, locatiile preferate de pesedisti cand erau la putere au fost casele nationalizate, eventual monumente istorice, aflate in zonele centrale ale oraselor. Situatiile pot fi insa judecate de la caz la caz deoarece in anumite judete, spre exemplu, baronii locali au preferat sa gazduiasca sediul partidului in propriile cladiri astfel incat PSD „sa fie la mana lor”. Au ramas insa cateva cazuri celebre legate de achizitiile de sedii pentru PSD. Astfel, fostul presedinte al PSD Constanta Petre Stanca si-a pierdut functia dupa ce intr-o conferinta de presa in Kiseleff l-a luat gura pe dinainte si a dezvaluit ca a cumparat intr-un mod dubios hotelul Astoria din statiunea Mamaia, plasat la numai 200 m de plaja, pentru a-l transforma in sediu al PSD. Petre Stanca a povestit atunci ca a cumparat complexul Astoria, fostul hotel al PCR, si l-a vandut apoi Consiliului National al PSD. Stanca a dezvaluit ca hotelul a fost cumparat prin Fundatia „Secolul XXI” in decembrie 2001, la o licitatie tinuta de Ministerul Finantelor, platind pentru el 10 miliarde de lei, dupa care l-a vandut Consiliului National al PSD pentru suma de 7,5 miliarde. Ca urmare a acestor declaratii, Petre Stanca a fost demis din functia de presedinte al PSD Constanta de catre presedintele de atunci al partidului, Adrian Nastase. La Vrancea, baronul Marian Oprisan a ales ca sediu al organizatiei o veche casa boiereasca, considerata monument istoric si evaluata la aproape un milion de dolari. La PSD Bacau, presedintele organizatiei, Viorel Hrebenciuc, ii ceruse secretarului de stat pe atunci Sergiu Sechelariu sa construiasca un sediu nou si luxos pentru partid, dar acest lucru nu s-a mai intamplat, in acest moment filiala functionand intr-o cladire care-i apartine deputatului de Bacau Gabriel Vlase. La Brasov, PSD are trei sedii, unul aflat chiar in Piata Sfatului. Valoarea de inventar a acestuia este de aproximativ doua miliarde, dar PSD a investit in renovarea lui peste 7 miliarde, exprimandu-si dorinta de a-l cumpara. Cat a durat renovarea, pesedistii au fost chiriasii lui Viorel Catarama intr-un spatiu al societatii Elvila. La Sibiu, PSD are patru sedii, cel mai important dintre ele fiind situat langa Palatul Brukenthal. La Arad, in centrul orasului, sediul PSD a fost extins si modernizat, devenind un adevarat hotel de cinci stele. La Bihor, spatiul detinut de PSD este cumparat intr-o zona rezidentiala a orasului si se afla intr-o cladire care apartine sucursalei Oradea a Cailor Ferate.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă