Parlamentarii au dovedit inca o data cat de operativi si in deplin consens pot fi atunci cand vine vorba de propriile drepturi, in special de cele banesti: in ultimele minute ale sedintei de luni seara si-au votat marirea indemnizatiilor de baza peste nivelul stabilit de Guvern.
Prin votul de luni seara, senatorii au modificat Ordonanta Guvernului nr. 3 din 2006 privind cresterile salariale care se acorda, pentru anul in curs, personalului bugetar si persoanelor care ocupa functii de demnitate publica. Proiectul de aprobare a ordonantei s-a plimbat de doua ori pe masa Comisiei pentru munca, dupa ce senatorul PD Maria Petre a cerut colegilor sa corecteze unele „dezechilibre”.
De la 1 septembrie 2006, presedintele Traian Basescu va primi 72,8 milioane lei vechi lunar, fata de cele 68,7 milioane, incasate de la 1 februarie. Mai multi bani vor duce acasa si premierul Calin Popescu Tariceanu (67,2 milioane lei vechi), ministrii de stat (61,9 milioane lei vechi) si ministrii (58,3 milioane lei vechi). La Cotroceni, consilierii prezidentiali vor primi, tot de la 1 septembrie, 58,3 milioane lei vechi, iar consilierii de stat 51 de milioane. De la aceeasi data, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor vor incasa 67,2 milioane lei vechi, iar cei doi secretari generali ai camerelor parlamentare, cate 53,3 milioane lei vechi.
Senatorii au avut grija sa-si sporeasca indemnizatiile peste nivelul stabilit de Executiv. Concret, de la inceputul ultimului trimestru, un parlamentar care nu detine functii suplimentare in comisii sau in Biroul Permanent va primi 54 milioane lei, fata de cele 53,3 milioane pe care le stabilise Guvernul. O crestere si mai mare si-au acordat alesii cand s-au gandit la cei care sunt secretari ai comisiilor: 55 milioane lei pe luna fata de 54 milioane ale Guvernului, in vreme ce vicepresedintii comisiilor vor primi lunar 56 milioane lei. Senatorii s-au gandit si la ridicarea vicepresedintilor si secretarilor grupurilor parlamentare la „rangul” omologilor de la comisii, ceea ce se traduce in bani cu o crestere, de la 1 septembrie 2006, de unul, doua milioane pe luna.