4.1 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăSportParlamentarii s-au cocotat intr-un turn de fildes

Parlamentarii s-au cocotat intr-un turn de fildes

Cu deosebita graba si aproape in consens deplin, senatorii si deputatii si-au aprobat, pentru a doua oara in ultimele doua luni, privilegii nejustificate, unele depasind chiar limitele bunului-simt.

Nu este prima data, si probabil nici ultima, cand parlamentarii nu-si indeplinesc atributiile pentru care oamenii i-au votat, dar se inghesuie sa-si stabileasca privilegii nenumarate.
Sirul drepturilor de care beneficiaza alesii neamului incepe cu imunitatea, sub pretextul garantarii independentei lor. Imunitatea poate fi ridicata numai de catre Camera din care parlamentarul face parte si numai potrivit prevederilor constitutionale si procedurii prevazute in regulamentele Senatului si Camerei Deputatilor.
Daca privilegiile parlamentarilor sunt insirate pe parcursul mai multor articole din statut, sanctiunile sunt amintite fugar. Pentru absentele nemotivate de la sedintele in plen si lucrarile comisiilor, se prevede doar obligatia senatorului sau deputatului de a-si justifica in scris chiulul. Daca nu face acest lucru, poate pierde dreptul la indemnizatie, diurna si celelalte drepturi banesti. Practica a dovedit insa ca acest lucru nu se intampla. Chiar si atunci cand din cauza chiulului masiv au „picat” legi importante, precum cea referitoare la existenta DNA, parlamentarii nu au suportat nici o sanctiune.

Indemnizatii lunare si „de somaj”

Pe durata mandatului, alesii au dreptul la o indemnizatie lunara, care se poate cumula cu pensia sau cu alte venituri. Potrivit bugetului pe 2006, un parlamentar fara nici o functie primeste 4.780 lei noi (adica 47,8 milioane lei vechi). Indemnizatia creste direct proportional cu insemnatatea functiei avute: secretar de comisie Ð 4.850 lei noi, lider de grup parlamentar Ð 5.240 lei noi, presedinte de comisie, secretar si chestor Ð 5.240 lei noi. Presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, ii revin lunar 6.040 lei noi (adica 60,4 milioane lei vechi).
Conform variantei votate joi, timp de trei luni dupa ce parasesc Parlamentul, alesii vor primi o indemnizatie tranzitorie, care sa le atenueze probabil socul pierderii functiei.

Sume forfetare si diurne

Pentru a-si indeplini, chipurile, activitatea in teritoriu, in folosul oamenilor care i-au trimis in Parlament, alesii primesc lunar o suma forfetara, echivalenta cu o indemnizatie si jumatate bruta. Cu alte cuvinte, la o indemnizatie de 4.780 lei noi, suma forfetara ajunge la… 7.170 lei pe luna! 71,7 milioane lei vechi! Se presupune ca suma forfetara este folosita pentru achitarea chiriei, cheltuielilor de intretinere si salariilor angajatilor la birourile din circumscriptiile electorale. Notiunea de suma forfetara s-a „nascut” in 1994, iar de atunci cuantumul acesteia a crescut constant.
Pentru a participa la sedinte, parlamentarii care nu domiciliaza in Bucuresti primesc diurna de deplasare, de 2% pe zi din indemnizatia lunara. Raportat la indemnizatia minima inseamna 95,6 lei noi pe zi (adica 956.000 lei vechi). Tot pentru alesii care nu sunt din Capitala s-a prevazut cazarea gratuita, suportata de la bugetul de stat.

Cea mai mica pensie… circa 19 milioane lunar

Tot prin votul dat joi, senatorii si deputatii si-au batut in cuie dreptul la pensii, unele total diferite fata de ce incaseaza lunar pensionarul de rand.
La indeplinirea conditiilor legale de pensionare, alesii cu cel putin trei mandate executate vor beneficia de pensie in valoare de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate. Considerand indemnizatia minima actuala, rezulta o pensie de 3.824 RON pe luna (adica 38,2 milioane lei).
In cazul parlamentarilor cu mai putin de trei mandate, procentul se reduce proportional. Sa luam cel mai „rau” caz, cel al unui senator sau deputat cu un singur mandat, pentru care procentul este de 40% din media veniturilor brute. Un calcul simplu indica o pensie de 1.912 RON lunar (adica 19,1 milioane lei).

Transport, calculatoare si telefoane gratuite

Pe perioada mandatului, alesii mai beneficiaza de transport intern gratuit pe liniile aeriene, auto, fluviale si pe calea ferata. La clasa I bineinteles, caci obrazul subtire de parlamentar cu cheltuiala se tine.
Li se deconteaza, de asemenea, cheltuielile efectuate pentru taxele de posta si telecomunicatii interne, realizate, chipurile, in exercitarea mandatului.


Ordonanta anti-privilegii?

Democratii au decis sa elimine in totalitate acele prevederi legislative continute in Statutul parlamentarilor care ofera senatorilor si deputatilor privilegii. Colegiul Director al PD a decis ieri sa propuna Guvernului promovarea unei ordonante de urgenta prin care sa se elimine aceste cadouri. „PD nu doreste sa-si lege numele de aceasta lege, in aceasta forma, si va face tot ce ii sta in putinta pentru a abroga textele mentionate”, a precizat Emil Boc.

Cele mai citite
00:02:20

VIDEO. Ani grei de închisoare pentru avocații lui Navalnîi

Rusia a condamnat trei avocați ai lui Alexei Navalnîi la pedepse de închisoare de mai mulți ani, acuzându-i că ar fi transmis mesaje de...

Solskjaer revine! Antrenorul norvegian preia conducerea echipei Beșiktaș după o pauză de patru sezoane

Ole Gunnar Solskjaer, fostul antrenor al lui Manchester United, revine în fotbal după patru ani de absență, acceptând provocarea de a antrena Beșiktaș. Beșiktaș, o...

Impactul AI în sectorul financiar: Băncile ar putea reduce 200.000 de locuri de muncă

Peste 200.000 de locuri de muncă din sectorul bancar la nivel global ar putea dispărea în următorii 3-5 ani, pe măsură ce inteligența artificială...
Ultima oră
Pe aceeași temă