Senatorii si deputatii arcului guvernamental s-au mobilizat exemplar marti seara si au reusit in numai doua ore sa voteze bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe anul 2006. Toate acestea, dupa ce parlamentarii PSD si PRM au hotarat sa se retraga din sala.
Prima parte a sedintei a fost monopolizata de senatorul Gheorghe Funar, care a vrut sa-si sustina fiecare amendament din cele aproximativ 400 formulate. A doua parte risca sa decurga dupa acelasi tipic. Peremistii s-au suparat ca la fiecare amendament al lui Funar nu sunt invitati sa-si prezinte punctul de vedere ministrul Vladescu si unul din presedintii Comisiilor de buget, finante. Rusanu a argumentat ca el a condus sedinta cu toata seriozitatea, dar ca nu poate trata sutele de amendamente ale lui Funar altfel decat sunt, adica… „neserioase”. Peremistii s-au declarat profund jigniti si au amenintat ca parasesc sala de plen. Le-au luat-o insa inainte pesedistii.
Coalitia si-a reocupat locurile in sala, in vreme ce alesii PSD si PRM asteptau pe holuri strigarea catalogului care, sperau ei, avea sa confirme imposibilitatea Puterii de a continua dezbaterile. La apelul nominal, stupoare! Nu numai ca in sala ramasesera „rataciti” aproape vreo 20 de senatori si deputati PSD, dar cvorumul era atins. Cu ajutorul ministrilor-parlamentari, care lasasera balta treburile de la Guvern si venisera la sedinta, Coalitia stransese in sala 274 de reprezentanti. Din acel moment, lucrurile s-au desfasurat in mare viteza. Intrucat nu mai avea cine sa sustina sutele de amendamente formulate de opozitie, care oricum fusesera respinse de comisiile parlamentare, reprezentantii Puterii au votat pe banda rulanta. „Articolul X. Sunt obiectii? Nu. Admis! Trecem mai departe!” au fost cuvintele care s-au auzit aproape fara incetare de la tribuna prezidata de Rusanu.
A fost usor pentru parlamentarii Coalitiei sa termine, in doar doua ore, atat bugetul de stat, cat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2006. Daca primul proiect numara sute de amendamente, cel de-al doilea a fost mult mai „subtirel”. Un singur amendament admis in comisiile parlamentare, iar pe cele respinse oricum nu avea cine sa le mai sustina. Asa a fost posibil ca alesii sa incheie sedinta intr-un timp record, chiar cu doua ore inainte de terminarea programului de lucru. Desi la prima vedere s-ar putea considera cu adevarat surprinzatoare desfasurarea sedintei de marti, surse din Coalitie acrediteaza ideea ca ar fi fost vorba totusi de un aranjament avantajos pentru toate grupurile parlamentare. Puterea si-a trecut repede bugetele, iar opozitia, prin retragerea de la sedinta, nu si-a asumat responsabilitatea prevederilor votate in Parlament, pe care oricum nu le agrea.