Proiectul, în forma adoptată de comisia juridică, prevede amnistiere pentru infracţiunile care se pedepsesc cu privare de libertate de până la şase ani de zile, faţă de patru ani în varianta iniţială.
De asemenea, proiectul prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la şapte ani, faţă de şase ani în varianta iniţială.
Proiectul a fost iniţiat de deputaţii Mădălin Voicu (PSD) şi Nicolae Păun (Partida Romilor) şi a fost, respins, de Senat în aprilie 2013, după un scandal uriaş în presă. De atunci, proiectul a stat în aşteptare la Camera Deputaţilor, for decizional.
Luni, însă, parlamentarii PSD au stabilit, neoficial, adoptarea rapidă a proiectului. Din acest motiv, legea nu a fost trecută pe ordinea de zi oficială a comisiei juridice, care a început la ora 16.00. Parlamentarii au fost vizibil deranjaţi de prezenţa presei şi au lungit dezbaterile la restul proiectelor de lege. De exemplu, câteva articole din legea inslovenţei persoanelor fizice au fost dezbătute timp de o oră şi jumătate, fără o finalitate concretă.
Deşi şedinţa comisiei era programată să se încheie la ora 18.00, la orele 21.30, deputaţii munceau, încă, de zor, la legea privind activitatea de lobby. În paralel, câţiva dintre membrii comisiei s-au strâns, într-o altă sală, şi au operat modificări la legea aministierii. Modificările au fost sprijinite de PSD şi PC, în timp ce PNL a votat împotrivă, potrivit unor surse parlamentare. Votul final a fost dat în jurul orei 23.00 într-un Parlament aproape pustiu.
Cu toate acestea, preşedintele comisiei juridice, Bogdan Ciucă (PC) consideră că nu s-a întâmplat nimic anormal. „Nu m-am uitat la ceas, am plecat şi ne-am reîntors ca să nu ne vedem dimineaţa. Este continuarea şedinţei care a început la 16.00”, a fost explicaţia lui Ciucă. Deşi la şedinţa respectivă au participat şapte deputaţi, varianta oficială a fost că au fost prezenţi 21 şi că ar fi fost cvorum.
Surprize şi la plen
A doua zi, la şedinţa de plen, un nou şir de premiere. Parlamentarii nu au primit raportul comisiei la legea amnistierii, aşa cum este procedura, iar ordinea de zi nu a fost afişată pe site-ul Camerei Deputaţilor. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pare surprins; “Cum să nu existe o ordine de zi? A fost votată aseară în Biroul Permanent. “. El a cerut staff-ului să publice ordinea de zi, pentru a îndeplini procedura legală. Ordinea de zi nu conţine, însă, legea amnistiei. Ulterior, însă PSD a propus suplimentarea ordinii de zi cu acest proiect, iar plenul a acceptat.
Declanşarea subiectului a provocat o furtună în lumea politică. Liderul PNL, Crin Antonescu a anunţat că partidul său nu va vota proiectul şi a ameninţat că liberalii vor părăsi sala dacă votul nu este deschis.
Aflat în vizită în Africa de Sud, premierul Victor Ponta a intervenit la România TV şi a cerut ca autorii unor infracţiuni precum luareş de mită, dare de mită sau traficul de influenţă să fie excluşi din lista beneficiarilor amnistiei.De altfel, în punctul de vedere trimis la Parlament, sub semnătura lui Ponta, Guvernul se opune modificării actului normativ pe motiv că ar putea conduce la o încurajare a fenomenului infracţional. Este, însă, cel puţin paradoxal că social-democraţii, cunoscuţi ca parlamentari disciplinaţi, care respectă solicitările premierului, au mers pe o cu totul altă direcţie.
Şi preşedintele Traian Băsescu a trimis o scrisoare Parlamentului cerând respingerea proiectului de lege. Şeful statului a avertizat că adoptarea proiectului va avea “efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare”. PDL şi PPDD au anunţat că se opun proiectului de lege.
După izbucnirea scandalului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD) s-a întâlnit cu liderii grupurilor parlamentare iar la final a anunţat scoaterea proiectulului de pe ordinea de zi de ieri.