Cu cele 260 de semnături pe care le-a strâns moţiunea sa, Theodor Paleologu poate influenţa a doua repriză a alegerilor din PDL, dacă nici Vasile Blaga, nici Emil Boc nu câştigă din primul tur.
Lupta pentru conducerea PDL a început ieri, oficial, după ce premierul Emil Boc şi foştii miniştri Vasile Blaga şi Theodor Paleologu şi-au depus moţiunile de candidatură, însoţite de listele de susţinători. Dacă alături de Boc şi Blaga s-au poziţionat nume influente din partid, Paleologu, care şi-a anunţat săptămâna trecută candidatura şi a obţinut abia azi derogare pentru a intra în cursă, din cauza vechimii prea mici în partid, a strâns 260 de semnături de la primari, consilieri locali şi tineri fără funcţii în PDL. De partea sa s-ar mai putea poziţiona şi alţii, nemulţumiţi de platformele celorlalţi doi candidaţi, în condiţiile în care Theodor Paleologu a anunţat că începe astăzi o campanie în ţară.
Totuşi, la prezentarea moţiunii, fostul ministru al Culturii nu a venit însoţit de zeci de susţinători, cum au făcut contracandidaţii săi. I-au fost alături doar câteva persoane, printre care şi deputatul Maria Stavrositu. Acesta însă şi-a dat semnătura pe moţiunea lui Boc.
Paleologu susţine că motivele pentru care a decis să candideze sunt două: „exerciţiul democraţiei interne” şi nevoia dezbaterii ideilor în interiorul PDL. Fostul ministru doreşte instituirea unor mecanisme clare de implicare a militanţilor în anumite decizii politice, cum ar fi alegerile primare pentru desemnarea candidaţilor în competiţiile electorale. „Afluxul de noi membri a fost considerabil, iar aceştia îşi cer şi ei drepturile. Cu modestie, dar şi cu fermitate”, a declarat ieri Theodor Paleologu, la lansarea campaniei.
„O candidatură tactică”
În condiţiile în care fostul ministru al Culturii s-a declarat el însuşi conştient că nu are nici o şansă în a-şi adjudeca şefia partidului, rămâne de văzut în ce fel vor fi speculate voturile pe care le va strânge de către ceilalţi doi competitori. Contactat de RL, Theodor Paleologu a declarat că este prea devreme pentru asemenea detalii. În schimb, analistul politic Cristian Pârvulescu crede că Paleologu ar putea avea o influenţă considerabilă, dacă rezultatele primilor doi candidaţi sunt strânse şi are loc un al doilea tur de scrutin. Pârvulescu numeşte decizia lui Paleologu de a concura cu Boc şi Blaga „o candidatură tactică”, menită să bulverseze electoratul fostului ministru de Interne.
Totuşi, Theodor Paleologu i-ar putea atrage de partea sa pe reformişti, care, altfel, ar fi preferat să-l sprijine pe actualul premier şi preşedinte al PDL, Emil Boc, şi nu pe Blaga, iar acest lucru ar putea avea un efect contrar celui preconizat. În schimb, un reprezentant al reformiştilor, Sever Voinescu, nu pare decis să-l sprijine pe Paleologu. Acesta a declarat ieri pentru RL că va lua o decizie abia după ce va citi toate cele trei moţiuni. Deşi susţine că îl simpatizează pe Theodor Paleologu şi că este de acord cu preocuparea pentru patrimoniu şi cultură pe care a regăsit-o în moţiunea sa, acestea nu sunt motive suficiente pentru a merge pe această candidatură, spune Voinescu.
Democrat-liberalul se aşteaptă însă ca Paleologu să aibă un rezultat bun în Convenţia Na-ţio-na-lă a PDL din luna mai, pentru că este „o figură simpatizată în partid”, dar nu face pronosticuri. În schimb, analistul Cristian Pârvulescu crede că un cu-vânt important de spus la Con-ven-ţie îl vor avea primarii, iar pe lista lui Paleologu se află mai mulţi edili. Aceştia se gândesc în primul rând la şansele lor de a câştiga alegerile locale din 2012, ceea ce s-ar putea dovedi dificil cu Emil Boc la pre-şedinţia partidului, având în vedere popularitatea scăzută a acestuia în rândul populaţiei.
Vasile Blaga: „Candidez pentru că sunt convins că partidul are nevoie de o nouă abordare, o nouă acţiune politică, a lucrului bine făcut. Îl iubesc ca pe propria mea familie.”
Theodor Paleologu: „Titlul traduce o preocupare pentru alegerile de anul viitor şi indică faptul că partidul are nevoie de o nouă generaţie. Este cazul ca România, ca PDL să mizeze pe inteligenţă.”
Emil Boc: „Am câştigat toate competiţiile electorale de când sunt preşedinte al PDL. Aveţi încredere că ştiu ce trebuie să facem pentru a câştiga alegerile.”