Premierul Calin Popescu Tariceanu nu va putea avea un reprezentant in Comunitatea Nationala de Informatii. Motivul – persoana desemnata, consilierul sau pe probleme de securitate, Marius Oprea, nu a primit certificatul de securitate care ii permite accesul la documente secrete.
Certificatul este acordat de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) pe baza verificarilor efectuate de serviciile secrete. Verificarea lui Marius Oprea a durat mai multa vreme, dar, recent, a venit un raspuns negativ.
Decizia a fost confirmata de purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, Marius Bercaru, care insa a spus ca nu poate oferi amanunte suplimentare: „Este adevarat ca Marius Oprea nu a primit certificat de securitate. Potrivit reglementarilor in vigoare, de gestionarea acordarii certificatelor de securitate se ocupa ORNISS. Serviciul Roman de Informatii doar face verificarile. ORNISS elibereaza sau nu aceste certificate, dar decizia nu trebuie motivata”.
Intr-adevar, legislatia in vigoare prevede ca ORNISS isi fundamenteaza deciziile pe rezultatele cercetarilor efectuate de serviciile secrete pe baza formularelor completate de persoana verificata.
Necinste, incorectitudine, indiscretie?
Povestea lui Marius Oprea dureaza de cateva luni de zile. In momentul in care CSAT a hotarat crearea Comunitatii Nationale de Informatii, Tariceanu l-a desemnat drept singurul reprezentant al Guvernului pe Marius Oprea. Insa el nu a putut participa la sedinte pentru ca nu avea certificat de securitate. „M-am dus la o intrunire doar ca sa le spun domnului Medar si celorlalti ca trebuie sa ies din camera pentru ca nu am dreptul de acces la informatii secrete”, ne-a povestit, la vremea respectiva, Marius Oprea.
In urma cu cateva zile, prezent la Parlament pentru o dezbatere dedicata Legii lustratiei, Marius Oprea a spus ca are motive sa creada ca raspunsul serviciilor este unul negativ. El a explicat ca in aceste cazuri nu se dau motivatii. Marius Oprea a sustinut insa ca are date potrivit carora s-ar fi invocat un articol din Legea informatiilor clasificate care blocheaza accesul celor care au demonstrat lipsa de loialitate, necinste, incorectitudine sau indiscretie. Pentru incadrarea sa la acest capitol, Marius Oprea avea si doua posibile explicatii. Pe de o parte, este vorba despre un articol din 2001, cand a scris despre legaturile dintre regimul Iliescu, serviciile secrete si mafia araba. O alta posibila explicatie este legata de acuzatia ca ar fi luat bani de la fundatii din Israel si Germania, in schimbul carora a dat informatii despre Securitate, aducand prejudicii actualelor servicii secrete. Acuzatia ar fi fost lansata de presedintele Traian Basescu, intr-o discutie informala cu ziaristii, spune Oprea. Acuzatiile au fost dezmintite de el.
Semne de intrebare privind actiunile SRI
Verificarile referitoare la acordarea certificatelor de securitate au provocat si in trecut controverse. Cel mai cunoscut scandal – faptul ca Ristea Priboi a primit certificat de securitate pe vremea cand era parlamentar. Partea ciudata este ca fostul deputat PSD Ristea Priboi a fost acuzat tocmai de Marius Oprea de implicare in represiunile comuniste impotriva protestatarilor de la Brasov si impotriva ziaristilor de la Europa Libera.