Prim-vicepreşedintele PDL Suceava, senatorul Orest Onofrei, a apreciat că deciziile Curţii Constituţionale au pus Guvernul într-o situaţie politică extrem de complicată şi că, în locul lui Emil Boc, el ar fi demisionat din funcţie, pentru că nu poate pune în aplicare măsurile decise de Guvern, potrivit Mediafax.
Onofrei a declarat că, în urma deciziilor Curţii Constituţionale, Guvernul a fost nevoit să mărească TVA, soluţie despre care chiar guvernanţii au spus că nu este bună.
„Guvernul a spus că există două soluţii pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Una bună şi una rea, dar ambele dureroase. Tăierile de salarii şi pensii păreau soluţia mai bună decât mărirea taxelor. Acum Guvernul a fost pus să adopte soluţia rea despre care a recunoscut singur că e rea”, a spus Onofrei.
El consideră că, în această situaţie, Guvernul are probleme de seriozitate, în condiţiile în care adoptă o măsură despre care susţinea că este rea.
„De ce să iei o măsură despre care ştii că e rea? Costurile politice vor fi mai mari decât în primul caz”, a spus senatorul PDL, arătând că situaţia economică se va înrăutăţi foarte mult.
Onofrei a mai spus că pensionarii, care s-au bucurat în urma deciziei Curţii Constituţionale, vor fi mai afectaţi prin creşterea TVA decât prin tăierea cu 15 la sută a pensiilor.
„Decontul va fi plătit de acest guvern. Dacă aş fi fost în locul lui Emil Boc, după decizia Curţii Constituţionale aş fi demisionat şi i-aş fi lăsat pe Victor Ponta şi Crin Antonescu să-şi pună în aplicare soluţiile şi să ne ducă pe înalte culmi de progres”, a spus Onofrei.
Senatorul PDL consideră că prin atitudinea partidelor de opoziţie, în special a PSD, care speculează situaţia actuală doar în interes electoral, se face mai mult rău României.
„Prin specularea în interes electoral a actualei situaţii, PSD face mai mult rău României decât dacă nu ar fi existat ca partid”, a mai spus Orest Onofrei.
Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. În aceste condiţii, Guvernul a decis, sâmbătă, creşterea TVA de la 19% la 24%.