Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat sâmbătă că dorinţa consilieriilor PDL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) este de a da cât mai mulţi bani la RADET şi RATB” pentru a dezechilibra bugetul”, potrivit NewsIn.
Oprescu cere Guvernului să participe la subvenţionarea energiei termice în Bucureşti, deşi acesta nu a mai dat nicio sumă în acest sens în ultimii ani. Primarul Capitalei mai spune că în iulie va avea loc o rectificare de buget, şi RATB şi RADET vor putea primi sume suplimentare faţă de cele prevăzute de proiectul actual. Edilul-şef a adăugat şi că vor fi înainte CGMB proiecte de hotărâre pentru mărirea redevenţelor.
Replica lui Oprescu vine după ce vineri, viceprimarul Mircea Raicu a declarat, pentru NewsIn, că Primăria Capitalei are nevoie, pentru subvenţionarea energiei termice în acest an, de 840 milioane lei, faţă de cei 563 milioane prevăzuţi în proiectul de buget, iar pentru subvenţionarea transportului, de 630 milioane lei, faţă de 429 milioane lei. „La calculul subvenţiei pentru RATB, am luat în calcul creşterea preţului biletului de la 1,3 lei la 1,8 lei”, explică Raicu.
Tot referitor la proiectul bugetului pe 2011, viceprimarul Capitalei mai spune că, la calculul veniturilor, municipalitatea se bazează pe sume fictive. „Este trecută suma de 250 milioane lei de la Guvern pentru subvenţionarea energiei termice, deşi Guvernul nu are bani de unde să dea. O altă sumă nerealistă este cea la veniturile din concesionări şi redevenţe, 320 milioane lei, în condiţiile în care anul trecut, din aceleaşi surse, au venit doar 70 milioane lei”, afirmă Raicu.
În 2010, subvenţia la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a fost de 397 milioane lei, iar cea pentru Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), 465 milioane lei. Bugetul Capitalei pe 2011 prevede venituri de circa 4,58 miliarde lei şi cheltuieli de circa 5,1 miliarde, se arată în proiectul de buget.
Primăria Capitalei prognozează că anul acesta va încasa din impozite (pe venit, profit) 2,97 miliarde de lei, în scădere faţă de suma încasată pentru 2010, de 3,2 miliarde lei. Din creditele externe, municipalitatea vrea să cheltuiască în acest an 302 milioane de lei, iar din fondurile nerambursabile, 97,1 milioane de lei. Tot în acest an, municipalitatea bucureşteană va plăti 105
milioane de lei în contul datoriiilor pe care le are.