Liderii grupurilor parlamentare ale puterii si opozitiei au convenit, ieri, sa demareze luni negocieri asupra proiectului bugetului de stat pe anul 2006. Decizia survine dupa ce, pe parcursul a doua saptamani, reprezentantii coalitiei s-au vazut in situatia de a nu-si putea „trece” in Parlament propriul buget.
Ziua de ieri a fost inca una pierduta pentru coalitie si pentru bugetul ei. Dupa mai multe apeluri nominale si repetarea unui vot de patru ori, Radu Berceanu, presedintele de sedinta, s-a vazut obligat sa suspende lucrarile. A urmat o scurta runda de discutii intre liderii grupurilor parlamentare si au hotarat ca luni sa se aseze la masa negocierilor. Stransa cu usa, coalitia va accepta unele amendamente formulate de PSD si PRM, iar opozitia promite, in schimb, sa nu mai traga de timp si sa dea o mana de ajutor in dezbaterea si adoptarea bugetului de stat pe 2006. „In acest moment, actuala coalitie nu poate sa treaca bugetul pe 2006. Puterea a refuzat sa negocieze, noi am utilizat armele pe care le are opozitia”, jubila deputatul PSD Valeriu Zgonea, la sfarsitul reprizei de consultari. La randul lor, reprezentantii Coalitiei erau de-a dreptul resemnati. „S-a convenit sa avem o intalnire si o eventuala negociere, in conditiile in care opozitia afirma ca doreste si ea sa avem cat mai repede un buget si in conditiile in care este foarte clar ca majoritatea nu poate asigura cvorumul”, a declarat liberalul Crin Antonescu. El a incercat totusi sa convinga ca nu vor fi acceptate modificari esentiale. „Sigur ca nu se va negocia pe substanta bugetului”, a mai spus Antonescu.
De cand au inceput dezbaterile asupra proiectului de buget, opozitia a speculat la maximum majoritatea fragila avuta de coalitie. Prin chiul in masa, interminabile interventii pe chichite procedurale si pauze dese de asa-zise consultari, pesedistii si peremistii taraganeaza de zile in sir discutiile. La randul lor, desi pe hartie sunt majoritari, alesii PD, PNL, PC si UDMR nu reusesc sa se adune in sala in numar suficient pentru a demonta stratagemele opozitiei. Asa s-a intamplat si ieri. Desi s-a strigat de mai multe ori „catalogul”, in sala nu s-a strans numarul necesar de senatori si deputati. Iritat de situatie, liberalul Titu Gheorghiof a cerut sa fie sanctionati cu avertisment chiulangiii si sa li se taie diurna de deplasare. Total rupt de eforturile colegilor sai, deputatul PNL Ioan Ghise a uimit asistenta cu propunerea sa: in Parlamentul Romaniei sa se stabileasca precis ora cand se voteaza pentru… „a nu pierde vremea in plen sute de oameni”.
In replica, deputatul PC Nicolae Popa a amintit plenului ca „in Parlament avem foarte multi oameni bogati care nu se sinchisesc de sanctiuni”. El a propus in schimb sa se intocmeasca un top cu chiulangiii si sa se dea publicitatii cu tot cu poze, sub numele de „Top Rusinica”! Ca de obicei, cei mai „colorati” in interventii au fost parlamentarii PRM. Daca senatorul Gheorghe Funar a avertizat coalitia ca alesii peremisti „vor face partie in continuare la microfon pe procedura”, deputatul Marcu Tudor a avut la tribuna un moment de sinceritate: „Am tratat cu dispret strigarea catalogului. Am fost pe hol pentru ca mai am si alta treaba, nu doar sa stau sa mimez democratia aici… „