ONG-urile de mediu îi cer lui Ponta să stabilească nişte criterii de integritate clare pe care să le aibă în vedere la numirea secretarilor de stat din Ministerul Mediului şi la desemnarea şefilor instituţiilor deconcentrate din domeniu, după ce premierul le-a cerut să propună guvernatorul Deltei, potrivit Mediafax.
Organizaţiile membre ale Coaliţiei pentru Mediu din România i-au transmis miercuri premierului o scrisoare în care răspund invitaţiei de a nominaliza viitorul deţinător al portofoliului de guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. În scrisoare, acestea îi cer premierului să-şi asume un set de criterii care trebuie întrunite pentru toate poziţiile cheie din instituţiile aflate în subordinea Ministerului Mediului sau care au atribuţii directe legate de protecţia mediului. Scrisoarea a fost transmisă şi ministrului de resort, Rovana Plumb, dar şi co-preşedintelui USL, Crin Antonescu.
„Aceste criterii se referă în mod special la poziţiile de secretari de stat, subsecretari de stat, la poziţiile de preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu, de şef al Administraţiei Naţionale Apele Române, al RNP Romsilva, al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi al Gărzii de Mediu”, se precizează într-un comunicat de miercuri al Coaliţiei pentru Mediu.
Condiţiile solicitate de ONG-uri sunt, pe de-o parte, condiţii de integritate, unele cerute chiar şi de lege, iar pe de altă parte sunt condiţii care să prevină apariţia în aceste posturi a unor persoane care au avut, de-a lungul timpului, atitudini neprietenoase cu mediul.
Cei care ar urma să ocupe aceste funcţii ar trebui să aibă experienţă dovedită în domeniul ecologiei, al protecţiei mediului şi al dezvoltării durabile, să aibă studii de specialitate pentru poziţiile cu responsabilităţi tehnice directe şi să nu se afle în ceea ce ONG-urile numesc „conflict de eco-interese”: „activitatea lor antreprenorială sau profesională să nu fi avut un impact negativ asupra mediului”, adică să nu se fi ocupat în trecut cu exploatarea lemnului, exploatarea industrială a resurselor piscicole sau cu vânătoarea.
Candidaţii mai trebuie să nu fie cercetaţi pentru corupţie, deturnare de fonduri sau fraudă, să nu fi realizat „beneficii necuvenite” ca urmare a unui conflict de interese, să nu se fi aflat şi să nu se afle în incompatibilitate cu o funcţie publică pe care au deţinut-o sau pe care ar urma să o deţină şi să nu fie lustrabili.
Premierul Ponta a asigurat ONG-uerile că le va consulta în cazul Codului Silvic şi că va numi la conducerea instituţiilor din domeniu persoane fără obligaţii faţă de o coaliţie „mai mult sau mai puţin la guvernare”, spunând că este convins că interesele politice sunt împotriva celor de protejare a mediului
„Tot ceea ce ţine de mediu va fi ţinut cât mai departe de politică. Am vorbit cu ministrul Mediului şi aşteptăm de la organizaţiile neguvernamentale propuneri pentru Codul Silvic, dar şi pentru cine să conducă Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Eu sunt absolut convins că interesele politice sunt în sens invers decât interesele de protejare a naturii, sunt împotriva acestora. Şi un primar care vrea să mai defrişeze ceva, şi un preşedinte de consiliu judeţean, şi un deputat care, probabil, vrea să obţină nişte voturi folosind expresii ironice la adresa pădurilor. Din partea mea, veţi avea un aliat, voi fi de partea organizaţiilor neguvernamentale şi împotriva intereselor politice, folosiţi această oportunitate”, le-a spus Ponta reprezentanţilor ONG-urilor, cu ocazia lansării unui raport privind protejarea mediului.