Pesedistul Iulian Iancu, al cărui nume apare în telegramele WikiLeakes din 2008, fiind considerat drept un personaj „controlat de Gazprom“, va reprezenta România la Agenţia Europeană a Reglementatorilor în Energie, începând cu ianuarie 2016. Iulia Iancu este urmărit penal în dosarul fostului judecător constituțional Toni Greblă.
România va fi reprezentată la Agenţia Europeană pentru Cooperare a Reglementatorilor în Energie (ACER) de către deputatul PSD Iulian Iancu, în urma nominalizării acestuia de către premierul Victor Ponta şi ministrul Energiei, Andrei Gerea, pentru o poziţie în organismul de administrare a agenţiei. România este reprezentată în prezent la ACER de către fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, al cărui mandat expiră la finele lunii ianuarie 2016. Nicolescu deţine atât funcţia de membru în Consiliul de Administraţie a ACER, cât şi pe cea de preşedinte a acestui Consiliu. Solicitat, deputatul Iancu a refuzat să confirme nominalizarea sa, însă a recunoscut numirea sa într-o discuţie cu Hotnews.ro. Nominalizarea lui Iancu este o gafă a Guvernului în condiţiile în care ACER este o instituţie de maximă importanţă, iar Iulian Iancu este un personaj controversat, bănuit de jocuri făcute în favoarea Gazprom, compania naţională de gaze a ruşilor, interesată să ţină în mână întreaga Europă. Potrivit propriei prezentări, ACER, agenţie europeană cu sediul la Liubliana – Slovenia, răspunde de “completarea si coordonarea activităţii regulatorilor naţionali din domeniul energiei (în cazul României ANRE – n.red.) în direcţia creării unei pieţe unice a electricităţii şi gazelor naturale“.
Eticheta Gazprom
Numele deputatului PSD a apărut în perioada 2011-2012 în cablogramele WikiLeaks în care acesta era prezentat drept un apropiat al Gazprom. În note diplomatice ale ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, Iulian Iancu era descris de colegul său de partid, Georgian Pop, drept “controlat de Gazprom“. Tot Georgian Pop spunea, citat de oficialii americani, că Iulian Iancu “va susţine South Stream (proiect al Rusiei concurent cu proiectul UE Nabucco – n.red.) şi propunerile Rusiei pentru instalaţii de depozitare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti“.
Georgian Pop este preşedintele Comisiei de control a SRI din Parlament.
Cu toate acestea, poate pentru a scăpa de eticheta de om al Gazprom, Iulian Iancu a lansat în toamna anului trecut atacuri furibunde îndreptate împotriva ruşilor. El a spus că Rusia a finanţat cu 82 de milioane de euro protestele publice împotriva gazelor de şist din mai multe ţări europene, inclusiv România, şi a blocat proiecte mari de infrastructură, precum Nabucco. “În mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar şi Rusia îşi asigură o treime din PIB din încasările din exporturile de materii prime energetice, deci şi Rusia este interesată să-şi menţină piaţa europeană. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructură, vezi cazul Nabucco, şi de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestările împotriva gazelor de sist, pe care noi le priveam ca fiind acţiuni ecologiste şi care au fost susţinute de fapt de Rusia, iar acum vedem de ce“, a spus Iancu, citat de Agerpres.
Favoritul lui Ioan Niculae
Pe lângă jocul ambiguu făcut între România, UE şi Rusia, Iulian Iancu a fost implicat şi în unul dintre cele mai răsunatoare scandaluri de corupţie. Numele său apare în dosarul “Mită la PSD“ care s-a finalizat cu condamnarea la doi ani şi şase luni de închisoare a omului de afaceri Ioan Niculae, patronul InterAgro, şi la trei ani a preşedintelui PSD Brăila Gheorghe Bunea Stancu.
Iancu ar fi fost persoana dorită de controversatul om de afaceri Ioan Niculae la şefia Ministerului Economiei, dacă Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile prezidenţiale din 2009. Patronul InterAgro dorea numirea lui Iancu, în detrimentul lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul de atunci al României la FMI.
Potrivit procurorilor, SNGN Romgaz SA a livrat către firma omului de afaceri, Ioan Niculae, Interagro SA gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv circa 500 de milioane de dolari, din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal. Livrările de gaz ieftin către Interagro au obligat statul să importe gaz scump de la ruşi. În apărarea sa Ioan Niculae s-a prevalat de prevederile unei Ordonanţe de Urgenţă a cărei sferă de aplicare a fost extinsă în 2009 prin iniţiativa deputatului Iulian Iancu, preşedinte al comisiei parlamentare de industrie la acel moment. La începutul anului Iulian Iancu a fost pus sub urmărire penală de către DNA, alături de un alt coleg de-al său de Parlament, Lucian Șova. Procurorii anticorupție au anunţat că cei doi au fost puşi sub urmărire penală în dosarul în care este cercetat judecătorul CC Toni Greblă. Informaţii din dosarul acestuia au arătat că cei doi au intervenit in perioada octombrie-noiembrie 2012 pe lângă Horia Hăhăianu, director în cadrul Transelectrica SA, pentru ca firma de stat să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de SC Transmoldova SRL Oneşti pentru organizaţia PSD Bacău, cu prilejul desfăşurării a unei deplasări electorale la Bucureşti. Acuzele procurorilor sunt folosirea influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, conform aceloraşi documente.
Reprezentantul Guvernului nu ştie nimic
Ziarul „România liberă“ a încercat să afle de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, dacă informaţia deţinută privind nomina-lizarea lui Iancu de către Guvern în conducerea ACER este adevărată. Corneliu Calotă nu ne-a putut da nici o informaţie: „Nu ştiu nimic, dar aceasta nu înseamnă că n-ar fi adevărat“ este tot ce a putut spune acesta.